Home / Cultură / Generații imortalizate la expoziția „Un secol de istorie locală în imagini”

Generații imortalizate la expoziția „Un secol de istorie locală în imagini”

Distribuie

Muzeul de Artă Populară din Târgu-Mureș s-a prezentat la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Văii Gurghiului cu un proiect inedit: „Un secol de istorie locală în imagini”. Acesta a constat în recuperare, valorificare și conservare a fotografiilor vechi de familie. Acestea au fost colecționate în ultimii ani de la locuitorii din satele Văii Gurghiului și au fost depuse în arhiva muzeului. Impresionanta colecție a ajuns la aproximativ 5000 de imagini și au fost selectate pentru expoziția festivalului cele care au fost considerate mai expresive și valoroase. Atelierul a fost coordonat de către Laura Pop și Angela Pop, șefa secției de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Județean Mureș, iar impactul a fost unul deosebit pentru vizitatori, în special pentru localnici. Mulți dintre aceștia au avut părinți, bunici sau străbunici din aceste locuri, pe care i-au recunoscut în imaginile expuse. „Este foarte emoționant atunci când vezi că unii își recunosc familiile în aceste imagini. Pentru noi este de asemenea un lucru important, deseori reușim să obținem informații despre familiile din aceste imagini. Au fost aici chiar nepoții celor din posterul mare, astfel am aflat că este familia Mariș. În plus, mai sunt cei care revin cu alte fotografii, cu imagini despre familiile lor, noi le scanăm și putem alcătui alături de ei povești de viață. Datorită unor imagini în care sunt recunoscuți cei care apar, putem estima cu destul de mare exactitate anul în care a fost făcută fotografia. Cu această ocazie, noi transmitem un semnal despre importanța fotografiilor strămoșilor noștri”, ne-a oferit detalii despre această inedită expoziție Angela Pop.

Cei mai mici vizitatori s-au implicat, unii și-au recunoscut bunicii

Cu această ocazie, o altă inițiativă interesantă a fost constituirea unui atelier intercativ în care copiii aflați în vizită au fost fotografiați alături de personajele din imaginile expuse, după care aceștia își puteau confecționa singuri rame cu acele imagini, păstrând o amintire de la vizita de pe Valea Gurghiului. „A fost impresionant cum și cei mici care ne-au vizitat s-au implicat în atelierul nostru interactiv. Aceștia au înțeles cât de importante sunt pozele de familie, pot chiar să afle povestea imaginii și pot discuta acasă despre istoria familiei, un lucru foarte important”, a specificat Angela Pop. Localnici sau străini, cei care trec pragul fac deseori poze, cu un aparat foto digital, sau cu telefonul. Imaginile pot ajunge pe Facebook, dar dacă nu sunt puse într-un album, nu vor dăinui ca cele expuse.

 

De asemenea, verificati

Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al României (2016-2019) susține conferința „Epopeea brățărilor regale dacice”

Distribuie Studenții UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, programele de studii de licență Istorie și Drept …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.