Ziua Comunei Deda, sărbătoare a tradiţiilor Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 809 Vizualizări

Ziua Comunei Deda, sărbătoare a tradiţiilor

Primăria şi Consiliul Local al Comunei Deda a organizat sâmbătă, 3 septembrie în premieră evenimentul “Ziua Comunei Deda”, sărbătoarea fiind găzduită de zona târgului din imediata apropiere a malului Mureşului. Programul artistic a debuta în jurul orei 14:00 cu elevii Şcolii Generale Bistra Mureşului şi recitalul solistei Miruna Elisabeta Crăciun. Pe scenă au mai urcat Ansamblul „Csurgo” din Aluniş, Ansamblul „Plaiuri Tulgheşene” din Tulgheş, Harghita, Ansamblul „Muguri şi mlădiţe de tezaur” din Beiuş, Bihor, Ansamblul „Mugurii Sărmaşului” din Sărmaş, Harghita și soliştii Darius Tamba, Anca Manoilă, Iulia Maier.

1 (1)Deschiderea oficială a Zilei Comunei Deda s-a bucurat de prezenţa oficialităţilor locale, judeţene şi naţionale printre care amintim Marius Lircă, primarul comunei Răstolița, Petru Vultur, primarul comunei Lunca Bradului, senatorul Alexandru Petru Frătean, deputatul Vasile Gliga şi nu în ultimul rând deputatul Mircea Dușa, fost ministru al Apărării şi col. dr. ing. Dorin Oltean, inspector şef al ISU “Horea” Mureş

Trei cetăţeni de onoare

IMG_0108Binecuvântarea creștină a sărbătorii a fost adusă de preoții Gabriel Fărcaș, Sergiu Andone, Ionuț Cadar şi Dumitru Fărcaș, utlimul trăind bucuria recunoaşterii comunităţii din Deda cu ocazia primirii titlului de “Cetăţean de Onoare” al comunei Deda alături de foştii primari Ioan Ghidiu şi Gavril Păşcan. “Îmi este hărăzit astăzi să țin un cuvânt festiv  pentru lucrarea pe care am desfășurat-o în această localitate timp de 41 de ani. De asemenea am împlinit vârsta de 52 de ani de păstorire sufletească. Domana primar Lucreția Cadar s-a gândit ca în ziua de astăzi să ne felicite pentru activitatea depusă în câmpul vieții sociale. Sunt și doi reprezentanți ai primăriei, foștii primari Ioan Ghidiu și Gavril Pășcan, cei trei care de ziua comunei am fost declarați cetățeni de onoare ai comunei Deda. Pentru mine este un sentiment deosebit prin cinstea ce a fost adusă acestor trei personalități ale comunei Deda. Ținem pe această cale să aducem mulțumiri doamnei primar care conducele destinele acestei comune vreme de mai multe legislaturi, și care s-a gândit ca în acest mandat să ne omagieze și pe noi”, a precizat părintele Dumitru Fărcaș.

Premierea “Cuplurilor de Aur”

IMG_0113Deaschiderea oficială a prilejuit acordarea Diplomelor de Aur celor 15 familii din comună care în acest an au serbat 50 de ani de căsnicie, precum şi premierea celui mai merituos elev al comunei, Alexandru Jârcan, cu media 10 în clasele I-VIII, medie regăsită şi în examenul de admitere la liceu.

Ilinca Fărcaş, bucuria de a cânta acasă

IMG_0148Programul artistic a continuat cu Ansamblul „Cununa Călimanilor”, din Deda, grupa mică, şi solistele Ilinca Fărcaş şi Larisa Cotoi. “Cânt de la vârsta de 7 ani, Anul acesta fac 13 ani, şi mă pregărtesc în continuare cu profesoara Cristina Drăgan, care îmi este şi profesoară de flaut la şcoala de Muzică din Reghin. La această sărbătoare a comunei Deda am ales să interpretez două piese, ”Dragu-mi câmpul cu flori”, o compoziţie proprie şi “Pe cărarea vieţii mele”, de Sava Negrean Brudaşcu. Mă simt extraordinar de fiecare dată când cant în faţa celor de acasă, mereu am avut acest vis şi nu-mi vine să cred că el s-a realizat, să fiu pe scenă alături de alţi oameni de seamă. Acasă mă simt de fiecare dată foarte bine, este locul undemă simt eu, unde cant cu cea mai mare plăcere. Aici îmi sunt alături de fiecare dată părinţii, bunicii, care mă sprijină în tot ce fac. Visul meu este să ajung o mare artistă, dar pentru acest lucru e nevoie de multă muncă.În această vară am mai fost prezentă la festivalul Văii Mureşului, precum şi la mai multe concursuri . La Sibiu la un concurs de muzică uşoară am luat o menţiune, iar la Deva, tot la un concurs de muzică uşoară am luat premiul special”, a precizat Ilinca Fărcaş.

Tradiţia dansului popular continuată de “Cununa Călimanilor”

IMG_0154La loc de cinste au fost şi dansatorii Ansamblului “Cununa Călimanilor” din Deda, pregătiţi de instructorul Vasile Gabor. “De patru ani am început să aprofundez dansul popular. Este foarte frumos tot ceea ce facem în cadrul ansamblului, atmosfera este una extrem de plăcută, toţi suntem prieteni, pasionaţi de ceea ce facem. De loc sunt din Deda, şi este o bucurie pentru mine să fac parte din acest ansamblu. La pregătirea noastră contribuie instructorul Vasile Gabor, un om minunat care se dedică cu totul pregătirii noastre. Am interpretat pe scena Zilei Comunei Deda “Fecioreasca fetelor de la Crihalma” iar băieţii au adus pe scenă dansuri fecioreşti din Transilvania, iar în a doua parte am interpretat un dans de pe câmpie şi un dans de pe Valea Mureşului. În această vară am fost prezenţi la un festival în Macedonia, la care se adaugă prezenţe la evenimente din judeţ, printre care şi  festivalul Văii Mureşului. Urmează şi alte prezenţe, la Târgu-Mureş și Mărişel.Momentan mă simt bine în ceea ce fac la ansamblu, nu ştiu dacă voi continua după terminarea liceului. Visul meu este să urmez o carieră în avocatură. Până atunci mă bucur de ceea ce fac, de dansul popular şi de frumuseţea lui”, a spus Bianca Maria Ştefan, membru în Ansamblul “Cununa Călimanilor” din Deda, grupa mică.

Sărbătoarea comunei Deda s-a bucurat de prezenţa soliştilor Cristian Pomohaci, Leontina Pop , tinerele soliste Moldovan Ancuţa Fărcaş, Daria Chirilesc şi Alexandra Stroica. Invitaţii speciali ai sărbătorii de la Deda au fost trupa Haiducii, Sidonia Prodan şi formaţia Mandinga. La final, cei prezenţi au avut parte de tradiţionalul foc de artificii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE