Home / Consiliul Judetean Mures / Castelul Teleki din Gornești, unul dintre cele mai frumoase castele din Ardeal

Castelul Teleki din Gornești, unul dintre cele mai frumoase castele din Ardeal

111La numai 17 kilometri distanță de municipiul Târgu-Mureș, pe partea stângă a râului Mureș, se află Castelul Teleki din localitatea Gornești supranumit și „comoara Mureșului” și considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Ardeal.

Castelul a fost ridicat între anii 1771-1778, pe locul unei foste cetăți medievale, dărâmate din ordinul noului proprietar Mihaly Teleki, care și-a dorit un impunător castel pentru familia nobiliară. Este una din cele mai reprezentative lucrări ale barocului pur transilvănean. A fost construit în stil Grassalkovich, răspândit in Budapesta. Farmecul sta in cele 52 de camere si 365 de ferestre ale sale, simbolizând zilele anului.

Ansamblul a fost retrocedat în 2006 și a intrat efectiv în posesia urmașilor din familia Teleki în 2011. În prezent, aceștia doresc restaurarea palatului și parcului și introducerea lor în circuitul turistic. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici și peisagiști) organizează Ziua Castelului, oferind expoziții tematice și ghidaje gratuite în română și maghiară. În acest an, Ziua Castelului a fost sărbătorită în data de 23 iulie, fiind prezenți aproximativ 1.500 de vizitatori. Anul acesta, au intrat în curtea Castelului Teleki din Gornești în jur de 5.000 de vizitatori. „Încă nu avem date oficiale, dar ne gândim că în acest an, Castelul Teleki a fost vizitat de aproximativ 5.000 de vizitatori. Numai de ziua Castelului, în data de 23 iulie, au fost prezenți în jur de 1.500 de vizitatori. În fiecare an, în iulie, organizăm Ziua Castelului Teleki, cu activități diverse”, a precizat contele Kálmán Teleki.

Castelul, deschis zilnic vizitatorilor

Ansamblul este vizitabil în orice zi a săptămânii, nu se percepe taxă de intrare, iar doritorii pot dona pentru a contribui la restaurarea palatului și a parcului. Majoritatea turiştilor sunt din ţară, dar și din Ungaria şi din alte ţări ale Europei. La Castel, se organizează o largă varietate de evenimente: Balul Anual al Castelului, Ziua Castelului, concerte, expoziţii, tabere de cercetași sau tabere de creație sau studiu dedicate artiștilor, arhitecților și istoricilor, dar şi nunţi şi alte evenimente private. „Castelul Teleki din Gornești este deschis zilnic în intervalul orar 10.00 – 18.30. În general, vizitatorii pot apela la numărul de telefon 0749-356.134, care este afișat și pe panoul de la intrare, pentru un tur ghidat. Vizitatorii pot vedea parcul și curtea Castelului, iar la etajul I pot vizita Sala Mare a Castelului și șapte piese ce au aparținut familiei Teleki. De asemenea, turiștii pot vizita două camere mobilate și o expoziție de covoare orientale. Nu este stabilită o taxă de vizitare. Fiecare persoană oferă cât consideră, o donație pentru castel, dar nu este obligatoriu”, a afirmat contele Kálmán Teleki.

Două castele Teleki în Glodeni și Dumbrăvioara

Două castele Teleki mai sunt în Glodeni și Dumbrăvioara. Castelul Teleki din Glodeni reprezintă unul dintre cele mai frumoase edificii în stil empire din Transilvania. Construit de către nobilii de la care îi provine numele, acesta mai păstrează încă din farmecul și frumusețea din vremurile vechi. Teleki Kálmán a spus că aici funcționează în prezent un centru de îngrijire a persoanelor vârstnice, iar castelul nu este vizitabil.

Construcția Castelului Teleki din Dumbrăvioara a fost începută în 1769 de către Sámuel Teleki. Aripa nordică a castelului a fost edificată între anii 1769–1770, iar construcţia aripii de sud a fost începută în 1773. Şantierul era condus de renumitul maistru târgumureşean de origine germană, Paul Schmidt. Reședința familiei Teleki din Dumbrăvioara a fost unul dintre cele mai frumoase castele construite în stil baroc din Ardeal. Mai toți bărbații familiei nobiliare aveau funcții importante și făceau des călătorii în străinătate, de unde se întorceau cu multe idei inovatoare care și-au pus pecetea asupra construirii castelului. Membrii familiei Teleki colecționau piese de mobilier, porțelanuri, covoare, antichități, arme și trofee. Cei care veneau în vizită la castel erau fascinați de frumusețea locului. Teleki Kálmán a afirmat că aici funcționează în prezent Liceul Agricol Dumbrăvioara, iar vizitatorii au acces doar în curtea castelului.

Teodora MÎNDRU

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Alesul oilor, sărbătoarea autumnală de Sfântul Dumitru

În această zi de 26 octombrie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Dumitru, una din …