Larisa Cotoi, pasiune fără margini pentru cântecul popular Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 381 Vizualizări

Larisa Cotoi, pasiune fără margini pentru cântecul popular

Larisa Cotoi este elevă în clasa a X-a la Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin. La vârsta de 10 ani a început să descopere farmecul și minunăția cântecului popular, pe care îl aprofundează alături de profesorul Marian Someșan. Printre ultimele sale prezențe amintim cele de la Deda și Lunca Bradului unde Larisa Cotoi a încântat publicul cu vocea sa interpretând două piese proprii „Când vii bade pe la noi” și „Badea al meu” și o piesă din popor a Laviniei Goste. Despre dragostea pentru cântecul populuar ne-a povestit tânăra solistă reghineană în interviul care urmează:

Reporter: De cât timp ai îmbrățișat cântecul popular ?

Larisa Cotoi: De mică am început să cânt în corul bisericii, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Reghin păstorită de părintele Ioan Suceava. Apoi, la școală, în clasa a doua, doamna învățătoare, Valeria Zegrean, a lansat o invitație pentru cine dorește să cânte la zilele școlii, respectiv Liceul Tehnologic ”Petru Maior”. Așa am început să fac primii pași spre muzica populară. De trei ani mă pregătesc la Târgu-Mureș cu profesorul Marian Someșan în cadrul Asociației ”Flori de pe Mureș”.

Rep.: Cât contribuie profesorul Marian Someșan la îmbogățirea bagajul tău de cunoștințe?

L.C.: Îl consider ca pe un tată, tuturor ne este foarte drag, prin grija și munca pe care o pune în slujba noastră. Repetăm săptămânal, o zi pe săptămână, cursurile sunt foarte plăcute. Profesorul Marian Someșan este un om extraordinar prin tot ce face cu noi. Am mai avut profesor de canto la început, dar ca și dânsul nu am mai găsit. Suntem extrem de mândri și onorați să-l avem profesor. Participăm alături de el prin toată țara la diferite concursuri, festivaluri, precum și în străinătate, iar rezultatele nu au întârziat să apară. În ultimul an am fost prezentă de diferite festivaluri și concursuri, la Sărmașu, Reghin la zilele orașului, concursuri la Râmnicu Vâlcea, București, Baia Mare, precum și în județ, printre care Festivalul Văii Mureșului de la Răstolița. La Baia Mare am obținut locul I, de asemenea la București de două ori locul I și la Vâlcea, tot locul unu.

Rep.: Ai vreun model în muzica populară?

L.C.: Un om foarte drag mie este părintele Cristian Pomohaci. Ne cunoaștem personal, este o persoană foarte dragă sufletului meu de la care am învățat foarte mult. Din vocile de aur ale muzicii populare românești, apropiată de sufletul meu este Valeria Peter Predescu, un adevărat model demn de urmat .

Rep.: Ce vei face în continuare?

L.C.: Pe mai departe vreau să continui pe acest drum pe care am început, voi încerca din răsputeri să îmi duc această dorință mai departe. În ce privește pregătirea mea, voi încerca să urmez studiile muzicale la Conservator după terminarea liceului. Cum va rândui bunul Dumnezeu. Muzica populară îmi aduce multă liniște sufletească, dorință, uneori și oboseală, dar cu o bună rânduială a lucrurilor trecem și peste ea. Doresc de asemenea să scot și un album pe viitor, dar până acolo mai este multă muncă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE