Situri în cercetare, pe traseul Centurii şi al Autostrăzii Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 535 Vizualizări

Situri în cercetare, pe traseul Centurii şi al Autostrăzii

111Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soós Zoltán, a declarat marţi, 6 septembrie, pentru cotidianul Zi de Zi, că în prezent echipe de arheologi îşi desfăşoară activitatea pentru inventarierea a două situri situate pe viitorul amplasament al Centurii de ocolire a municipiului Târgu-Mureş, respectiv pe tronsonul viitoarei Autostrăzi din zona localităţii Ogra.

99% din traseul Centurii, predat de arheologi

Potrivit directorului Muzeului Judeţean Mureş, în privinţa Centurii de ocolire a municipiului Târgu-Mureş arheologii au dat „undă verde” pentru 99% din traseu, diferenţa de un procent constituind-o un site roman aflat în curs de decopertare. „Momentan, noutăţi avem la Livezeni, două situri, unul aparţine de cultura Ariuşd, din preistorie, din epoca bronzului timpuriu, şi avem un sit roman care e în curs de decopertare şi încă nu este finalizat. Este ultimul sit de pe tronsonul Ernei – Livezeni, zona Ernei deja am finalizat-o anul trecut în octombrie şi din cauza întreruperii lucrărilor, având în vedere că erau nişte probleme juridice legate de investiţie şi de exproprierea terenurilor, lucrarea era blocată mai mult de şase luni. Noi ne-am apucat în iulie anul curent şi până la sfârşitul lunii octombrie o să predăm tronsonul pentru constructor. 99% din traseul drumului este deja predat şi se lucrează pe el. Depinde de ritmul stabilit de executant când şi cum termină centura de ocolire”, a explicat Soós Zoltán.

Sit din epoca bronzului, în zona Recea – Ogra

În privinţa autostrăzii care va tranzita judeţul Mureş şi a căror lucrări sunt împărţite în mai multe tronsoane, directorul Muzeului Judeţean Mureş a explicat că echipa de arheologi se află în prezent în zona Recea – Ogra, unde cercetează un sit preistoric, din epoca bronzului. „La autostradă momentan lucrăm în zona Recea – Ogra, unde sunt două situri. Unul deja s-a finalizat, era un sit din preistorie fără să aibă artefacte valoroase sau complexe ori structuri arheologice interesante. Mai urmează să se finalizez un alt sit, tot din preistorie, din epoca bronzului, care este în curs de cercetare. Aşa credem că până la începutul lunii octombrie o să predăm toate tronsoanele vizate, având în vedere că termenul de execuţie pentru acest tronson de autostradă este 10 iunie 2017”, a menţionat Soós Zoltán.

Cele două proiecte, în grafic

De asemenea, directorul Muzeului Judeţean Mureş a subliniat că sit-urile descoperite până în prezent în zona celor două proiecte ample de infrastructură nu afectează termenele de execuţie ale acestora. „Conform legislaţiei în vigoare, la investiţiile mari în infrastructură este obligatorie executarea unui diagnostic prin care se stabilesc dacă sunt situri sau nu sunt situri arheologice. După efectuarea diagnosticului se stabilesc câte situri sunt pe tronsonul respectiv, se fac demersurile respectiv contractele cu executantul şi paralel cu executantul noi lucrăm, deci efectiv nu se decalează termenul de execuţie. În cazuri excepţionale, când se descoperă situri mari şi importante este posibil decalarea termenului. De exemplu, în zona autostrăzii Orăştie – Sibiu situl preistoric de la Tărtăria a devenit cunoscut datorită Tăbliţelor de la Tărtăria. Situl a fost parţial afectat de autostradă şi aici săpăturile au întârziat cu câteva luni execuţia, dar în cazul judeţului Mureş deocamdată siturile descoperite nu sunt deocamdată aşa de importante ca să afecteze termenul de execuţie. Suntem în grafic”, a conchis Soós Zoltán.

(Sursa foto: www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE