Nebuloasa traiectorie a banilor pentru sport Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 700 Vizualizări

Nebuloasa traiectorie a banilor pentru sport

După votarea bugetului pentru susținerea sportului de performanță de către Consiliul Local Târgu-Mureș, în cadrul ședinței de săptămâna trecută, s-au aprobat sume de bani pentru susținerea echipelor de baschet masculin, volei feminin și fotbal în sală și s-a respins finanțarea echipei de fotbal ASA. Cluburile cărora li s-au aprobat aceste fonduri se văd în pericol de a nu putea fi finanțate deoarece niciunul nu are Consiliu Director valabil din punct de vedere legal. Reprezentanții Primăriei au fost acuzați de faptul că refuzul finanţării este cauzat de retragerea susținerii echipei de fotbal.

Necesitatea unei şedinţe extraordinare

Consilierul primarului Dorin Florea, Claudiu Maior, a ținut să vină cu câteva precizări și a cerut ca noul Consiliu Local să se întrunească în regim de urgență pentru a clarifica acest aspect. „S-au vehiculat în ultimele zile zvonuri la adresa mea cum că aș fi fost împotriva finanțării echipelor de baschet, volei sau futsal, vezi Doamne, pentru că nu s-au aprobat în cadrul Consiliului Local bani pentru fotbal. Țin să specific faptul că am fost printre primii care am ieșit în față, m-am dus la meciuri și m-am bucurat pentru rezultate lor. Sunt cu totul de acord ca primăria să aloce bani pentru sport”, a declarat consilierul primarului.

Acesta a explicat că alocarea banilor din buget o face Consiliul Local la începutul anului sau când se fac rectificări de buget. Contractele de asociere valabile din iunie 2015 până în iunie sau iulie 2016 sunt valabile din punct de vedere legal doar dacă îndeplinesc anumite condiții. La fiecare club trebuie să existe un Consiliu de Administrație alcătuit din 9 membri, patru din partea clubului și 5 consilieri locali, care alcătuiesc un Consiliu Director. Acest Consiliu Director gestionează banii și vine cu propuneri la Consiliul Local pentru alocarea de fonduri în continuare. Problema ridicată este că niciunul dintre cluburile cărora li s-a aprobat finanțarea nu îndeplineşte aceste condiții. „Articolul 3 din cadrul contractului de asociere prevede că alocarea banilor pentru participarea la competițiile interne sau internaționale trebuie să se desfășoare sub conducerea economică și juridică a acestui Consiliu Director, ai cărui membri sunt nominalizați. În cazul echipei de baschet, de exemplu, dintre cei 9 membri, cei 5 consilieri locali nu mai sunt consilieri. Cui se dau acei bani? În aceste condiții, se pune întrebarea actualilor consilieri locali: ce fel de consiliu este acela care nu se uită la contractul de asociere? Legal, până nu se alcătuiesc aceste consilii, nu se pot aloca bani. Așadar, cer de urgență ca în termen de cinci zile să fie convocată o ședință extraordinară, să fie alcătuite consiliile legale și să se inițieze în regim de urgență un material în care se cere finanțarea. Dacă nu se dorește acest lucru, cer în mod public să nu se mai iasă cu minciuni, să nu le spun altfel, cum că eu sau altcineva din primărie am împiedica finanțarea”, a declarat Claudiu Maior.

Participările în cupele europene, sub semnul întrebării

Fostul viceprimar a mai subliniat faptul că nu este normal ca un jucător de volei, fotbal sau alte discipline cu care există contracte de colaborare să nu aibă siguranța că va primi acei bani. „Acest așa zis Consiliu Local nu face altceva decât să se spele pe mâini de răspundere până trec alegerile generale. Expunerea de motive cu care am venit noi prevedea aceste lucruri și era suficient dacă un singur consilier local interesat ar fi venit cu o propunere pentru a alcătui aceste consilii, nu să stea la cotitură, sau în urma unei hotărâri de buget care nu poate fi pusă în aplicare”, a adăugat Claudiu Maior.

O altă problemă care s-a ridicat este cea a achitării datoriilor la stat din partea cluburilor, altfel există pericolul ca nici aceste fonduri aprobate să nu poată intra în contul cluburilor.

Aici sunt vizate toate cele trei cluburi care ar urma să reprezinte Târgu-Mureșul și România în competițiile internaționale intercluburi: BC Mureș în Baschet Eurochellege Cup, CSU Medicina în Balkan Volley Cup și City’us în competiția campioanelor europene la futsal.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE