Share

Home / Sanatate / Zece ani de activitate în folosul copiilor cu diabet insulinodependent

Zece ani de activitate în folosul copiilor cu diabet insulinodependent

Cu ocazia aniversării a zece ani de activitate în folosul copiilor cu diabet insulinodependent, Asociaţia Copiilor si Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureș, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş şi Colegiul Medicilor Mureş, organizează, în perioada 9-10 septembrie, forumul pacienţilor cu diabet „Diabforum”, un eveniment destinat atât pacienţilor cu diabet, cât şi medicilor, asistenţilor medicali, nutriţioniştilor și psihologilor.

Potrivit organizatorilor, evenimentul se desfăşoară sub egida Administraţiei Prezidenţiale şi a Comisiei de Sănătate din Parlamentul României. La sesiunile conferinţei vor participa conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, conf. dr. Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, dar şi reprezentanţi ai UMF Târgu-Mureş, ai Colegiului Medicilor Mureş, ai Instituției Prefectului – Județul Mureș și reprezentanți ai Consiliului Judeţean Mureş.
Conferinţa va fi moderată de conf dr. Monica Tarcea, sefa Disciplinei Nutriţie Comunitară din cadrul Facultății de Medicină a UMF Târgu-Mureş.
În cadrul acestor manifestări vor fi prezentate lucrări ale unor specialiști în domeniul diabetului, precum şi din specialităţile conexe: oftalmologie, nefrologie, ginecologie, chirurgie, dermatologie, neurologie, psihiatrie, cardiologie, nutriţie și psihologie. Conferinţa este creditată pentru medici cu 8 credite EMC, iar pentru asistenţi medicali cu 12 credite EMC, fiind în curs de creditare din partea Colegiul Naţional al Psihologilor din România.
„Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici Mureş s-a înfiinţat în urmă cu 10 ani, încercând să vină în sprijinul copiilor diagnosticaţi cu diabet zaharat precum şi a familiilor acestora. Organizarea acestui eveniment este o provocare pentru ASCOTID Mureş, scopul fiind îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care suferă de diabet zaharat, un schimb de experienţă între pacienţi, medici şi reprezentanţii instituţiilor publice. Nu ne-am propus să rezolvăm problemele din sistemul sanitar, însă putem contribui la o mai bună înţelegere a problemelor generate de diabet, o boală care dacă nu este bine controlată, ucide în tăcere. Vă aşteptăm cu bucurie la „Diabforum”, eveniment destinat atât pacienţilor cu diabet zaharat cât şi medicilor, asistenţilor medicali, farmacişti, nutriţionişti şi psihologi”, a precizat Rodica Molnar, preşedintele ASCOTID Mureş.

Noutăți în diabetul zaharat de tip 1
În cadrul forumului, dr. Irina Muntean, medic primar diabet, nutriţie și boli metabolice va susține o prezentare despre utilizarea tehnologiei de ultimă generaţie în tratamentul diabetului zaharat de tip 1. „Diabetul insulinodependent implică o luptă continuă pentru obţinerea echilibrului glicemic, calcule permanente pentru ajustarea dozelor de insulină la carbohidraţi, valoarea glicemiei şi efort fizic şi, nu în ultimul rând, multe înţepături pentru administrarea insulinei (vitale!) şi dozarea glicemiei. Foarte importantă este educaţia terapeutică susţinută, permanentă, deoarece în majoritatea timpului pacientul este propriul său medic. Şi de deciziile de zi cu zi depinde viitorul său, adică menţinerea stării de sănătate sau evoluţia spre complicaţii cronice, invalidante. Diabetul de tip 2 este o patologie „modernă”, secundară stilului de viaţă nesănatos, din păcate cu o incidenţă tot mai crescută şi la vârste din ce în ce mai tinere. Se consideră că 1 din 11 adulţi are diabet şi circa 46,5% sunt nediagnosticaţi. Iată de ce efortul spre adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos şi prevenţia complicaţiilor sunt atât de importante şi în această afecţiune, devenită o problemă de sănătate publică”, a precizat dr. Irina Muntean.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Fumatul este o boală, Centrul Stop Fumat – o soluție pentru vindecare

Renunțarea la fumat este un proces complex, care cuprinde pe lângă ambiție și educație terapeutică, …

Share
Share