Bookfest Tîrgu-Mureș. Cistelecan recomandă Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 317 Vizualizări

Bookfest Tîrgu-Mureș. Cistelecan recomandă

„Constatăm cu toții o fugă a cititorilor, nu știm unde au fugit, dar au fugit de carte. Dar a fugit întâi statul”, a spus Alexandru Cistelecan. Criticul literar și profesorul universitar a vorbit în cadrul deschiderii oficiale a Salonului de Carte Bookfest Tîrgu-Mureș. Salonul a fost deschis oficial joi, 8 septembrie, de la ora 12.00.

Iren Arsene la invitat pe Alexandru Cistelecan să ne recomande cărțile care i-au atras atenția, până acum, la Bookfest Tîrgu-Mureș. Cistelecan și-a exprimat speranța că evenimentul va fi în continuare sprijin de autoritățile locale. La începutul discursului său a vorbit în continuarea ideilor aduse în discuție de Markó Béla, apoi a încercat să ofere pe lângă o trecere succintă în revistă a ofertei salonului și câteva idei pentru dinamizarea evenimentului.

Alexandru Cistelecan a povestit despre un festival de filosofie din Italia, organizat de două primării ale unor orașe comparabile ca mărime cu Tîrgu-Mureșul. „Trebuie să vă spun că era conceput pentru toate categoriile de vârste. Era conceput pentru copii, pentru elevii de gimnaziu și era conceput și pentru cele mai elevate linii academice”, a explicat Cistelecan. „A fost o încercare a celor două primării de a aduce cultura de elită în rândul maselor, care, din varii motive, s-au îndepărtat de ea”, a adăugat criticul literar. Ne-a povestit că unul dintre evenimentele acestui festival era și o călătorie cu trenul, în care puteai, timp de o oră, să stai în același compartiment cu filosofii invitați la festival. „Acum e o vreme frumoasă, nu știu cât ar fi costat și ce ar fi presupus pentru organizatori să iasă în piață. E impresionant, e frumos târgul, dar totuși s-a retras oarecum din drumul oamenilor”, a spus Alexandru Cistelecan.

Romanul „Patimile după Pitești”, recomandat de Cistelecan

Despre oferta de titluri propusă de edituri vizitatorilor Bookfest Tîrgu-Mureș, criticul literar a spus că titlurile acoperă „toate gusturile și toate interesele”. „Diversificarea aceasta e menită să atragă și să satisfacă pe orice om curios de ceva, indiferent de ce. Sunt cărți de strictă actualitate socio-politică, socială, de cancanuri. Cu siguranță se va bucura de interes cartea editurii Integral, Marea spovedanie a brokerului fugar, Cristian Sima, despre care știe toată lumea, e o celebritate. Nu știu cât e de sinceră confesiunea respectivă, dar cu siguranță merită văzută”, ne-a spus Cistelecan.
„Văd că Editura Ratio et Revelatio a reeditat romanul „Patimile după Pitești” al lui Paul Goma. Un roman zguduitor, la jumătate dintre ficțiune și document prelucrat ficțional. Cei care l-au citit nu mai au nevoie de nicio recomandare. Cei care nu l-au citit pot face contact cu o experiență traumatizantă de distrugere a ființei”, a mai spus Cistelecan.

„Succesul acestui târg ține și de participarea noastră, a cititorilor”

„Sunt și cărți motivaționale. Amatorii de vin au ocazia să se intruiască. Și chiar și studenții și profesorii au acum ocazia să-și cumpere și să citească o carte a Amitei Bhose despre Eminescu și India. Am lăsat la urmă o carte foarte interesantă de poezii, intitulată „Badminton”, despre care vom mai vorbi după-masă și vom face o demostrație aici la 17.00”, a adăugat Cistelecan. Apoi, a mai făcut o sugestie organizatorilor, să dedice o oră editorilor locali, pentru o discuție în care să fie comparată activitatea acestora cu „efervescența de la nivel național”. Cistelecan consideră că ar merita să valorifice și ei acest prilej, pentru că nici la nivel localităților unde activează, în general editurile locale și autorii acestora numai cunoscute/cunoscuți decât editurile și autorii acestora de pe plan național.

„Succesul acestui târg ține și de participarea noastră, a cititorilor”, a subliniat Alexandru Cistelecan. Acesta și-a exprimat speranța că participarea cititorilor va fi tot mai mare de la o ediție la alta a Bookfest Tîrgu-Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE