A început Bookfest Tîrgu-Mureș. „Vizitatorii vin și pentru a face parte din acest spectacol al cărții” Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 496 Vizualizări

A început Bookfest Tîrgu-Mureș. „Vizitatorii vin și pentru a face parte din acest spectacol al cărții”

Scriitorul Markó Béla, Iren Arsene Máté, Director General Curtea Veche Publishing, Péter Ferenc, Președintele Consiliului Județean Mureș, și criticul literar Alexandru Cistelecan.

Salonul de carte Bookfest Tîrgu-Mureș așteaptă mii de vizitatori cu zeci de mii de titluri din toate domeniile. De la cărți pentru copii, pentru adolescenți, cele recente și mai căutate romane scrise de autori români și din literatura universală, poezie contemporană și clasică, serii de autor, colecții dedicate unor subiecte de interes, unor personalități culturale sau cărți cu statură și tematică academică.

Din 8 până în 11 septembrie, foaierul Teatrului Național din Tîrgu-Mureș, le oferă posibilitatea vizitatorilor Bookfest să se întâlnească cu autori, cu editori și cu cărți. Întâlnirile sunt facilitate atât de editurile mari din țară, cât și de edituri mai mici sau edituri locale, care, de asemenea, vă așteaptă să le descoperiți oferta editorială. Iren Arsene, directorul general Curtea Veche Publishing, a menționat în discursul de la deschiderea oficială a salonului de carte că ediția din Tîrgu-Mureș, împreună cu celelalte ediții Bookfest organizate în afara Bucureștiului, le oferă posibilitatea organizatorilor să perceapă mai bine și industria locală de carte.

Interes pentru literatura maghiară

Deschiderea oficială a salonului Bookfest Tîrgu-Mureș a avut loc joi, 8 septembrie, de la ora 12.00. Au vorbit Iren Arsene Máté, Director General Curtea Veche Publishing, Péter Ferenc, Președintele Consiliului Județean Mureș, scriitorul Markó Béla și criticul literar Alexandru Cistelecan.

Iren Arsene a spus că „fiecare zi a Salonului de Carte Bookfest Tîrgu-Mureș este o sărbătoare”. Înainte a vorbit puțin despre precedentele ediții Bookfest, referindu-se la ediția anterioară din Tîrgu-Mureș, dar și la o ediție Bookfest Chișinău, organizată recent. „Mă bucur că reușim să deschidem cea de a treia ediție a Bookfest Tîrgu-Mureș, organizată de Asociația Editorilor din România. Asociația a organizat deja 27 de astfel de saloane în toată țară, cât și o ediție care a avut loc la Chișinău. Atât Salonul de Carte de la Chișinău, cât și acesta, de la Tîrgu-Mureș, sunt ediții de importanță strategic pentru cultura scrisă. Ediția de la Chișinău a permis accesul către literatura universală în limba română oamenilor de acolo”, a spus Iren Arsene.

„Ediția din Tîrgu-Mureș este o ocazie, cu care, în plus, ne putem cunoaște mai bine. Editorii observă că există un interes pentru literatura maghiară din Transilvania și pentru literatura maghiară din Ungaria. Aproape toate editurile au titluri și autori maghiari traduși în limba română. Cred că și inversul se va putea întâmpla din ce în ce mai mult în viitor”, a adăugat directorul general Curtea Veche Publishing.

Bookfest Tîrgu Mureș

Sprijin din partea autorităților locale

Iren Arsene a menționat faptul că în orașele de provincie nu există multe evenimente asemănătoare Salonului de carte, unde să se adune atât de mulți cititori și unde aceștia să fie întâmpinați cu o ofertă editorial atât de bună. „De aici vine importanța extraordinară a acestor târguri pe care le putem avea cu susțineri locale. Vă mulțumesc, domnule președinte (Péter Ferenc, președintele C.J. Mureș n.r.), că ați preluat și continuați tradiția de a sprijini Asociația Editorilor din România să poată veni și prezenta aici noutățile, ofertele pe care editurile le pregătesc”, a spus Iren Arsene.

În continuare aceasta a explicat importanța acestor evenimente organizate în afara capitalei, „nu știu dacă știți, dar 50% la sută dintre cărțile cumpărate în țară se cumpără în București”. Irene Arsene consider că acest lucru se traduce printr-o risipă de creație. „Fără carte știm că nu există educație și pe de altă parte știm că cititorii nu se nasc, ci se educă”, a subliniat directorul editurii Curtea Veche. Iren Arsene a continuat prin a mulțumii autorităților din Tîrgu-Mureș pentru implicare, de asemenea, aducând mulțumiri sponsorilor și partenerilor Bookfest Tîrgu-Mureș.

„Vizitatorii vin și pentru a face parte din acest spectacol al cărții”

Péter Ferenc, președintele C.J. Mureș, a afirmat că deschiderea Salonului de Carte este o bucurie pentru orașul Tîrgu-Mureș. „Este o onoare pentru noi să avem alături scriitori și reprezentanți ai celor mai importante edituri din România”, a spus acesta. „Nu este o chestiune de orgoliu, ci un prilej de sărbătoare”, a adăugat președintele CJ Mureș. Péter Ferenc a vorbit apoi despre atmosfera specială a evenimentelor de acest gen, festivaluri dedicate literaturii și cărții. Acesta a descris ca „incomparabilă” atmosfera unui salon de carte, pentru că deși putem cumpăra cărți și din librării, fie de la cele situate aproape de unde locuim, fie de la cele online, „vizitatorii vin și pentru a face parte din acest spectacol al cărților”.

Din partea autorităților locale a mai fost citit un „Salut” al Prefectului Județului Mureș, Lucian Goga. Acesta le-a transmis felicitări organizatorilor și le-a urat oaspeților „zile plăcute și ședere frumoasă”, iar vizitatorilor Bookfest Tîrgu-Mureș le dorește să se bucure de eveniment.

Bookfest Tîrgu Mureș

Markó Béla, despre importanța implicării statului în susținerea culturii

Markó Béla a vorbit în calitate de scriitor și de împătimit al lecturii în deschiderea oficială a Salonului de Carte Bookfest Tîrgu-Mureș. Scriitorul maghiar a deplâns faptul că în anii 90 în societatea româneacă era dominant „păguboasa idee că, în condițiile economiei de piață, cultura nu are nevoie de umbrela protectoare a statului”. Markó Béla consideră că putem trece acest aspect pe lista nereușitelor proiectului de a construe o societate capitalistă.

Scriitorul a adăugat că existența unei piețe de carte și a unei oferte bune de titluri se datorează editorilor „acești obsedați ai cărții”. „Este foarte bine că sărbătorim cartea acum, dar nu e suficient, avem nevoie de carte în fiecare zi”, a punctat scriitorul.

Despre „dreptul la citit”

Mai în glumă, mai în serios, Markó Béla a propus ca în Constituție să fie adăugat și „dreptul la citit”, și, apoi, statul, fără a se implica în politicile editorial, să faciliteze activ și eficient accesul cetățenilor la cărțile publicate. Pentru că „nu politica, ci cultura ne apropie și pe noi, pe cei care citim și scriem în diferite limbi”, a subliniat Markó Béla, considerând că e normal să ne temem de necunoscut, dar că odată ce începem să (ne) cunoaștem se risipește și teama. „Vă propun să-i iubim pe toți scriitorii români și maghiari”, a încheiat acesta. Pe parcursul discursului său Markó Béla l-a amintit de câteva ori pe scriitorul maghiar Esterházy Péter și ne-a invitat să-i căutăm la Bookfest Tîrgu-Mureș titlurile traduse în limba română.

Propunere pentru edițiile următoare

Alexandru Cistelecan a vorbit despre diversitatea titlurilor prezentate de edituri la Salonul de Carte organizat în foaierul Teatrului Național și le-a dat câteva idei organizatorilor pentru edițiile următoare ale Bookfest Tîrgu-Mureș. „Dacă vremea o permite, eu aș avea tupeul să ies în piață cu standul, în drumul trecătorilor, la modul provocator”, a spus critical literar.

Cu Alexandru Cistelecan și cu poetul Markó Béla e programată o nouă întâlnire în aceeași zi, de la ora 17.00, cu ocazia lansării volumului de versuri „Badminton. Poezii oportune și inoportune”, de Markó Béla. Despre carte sunt invitați să vorbească și Iren Arsene și Kocsis Francisko, traducătorul volumului.

Programul BOOKFEST Tîrgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE