Bandi, prima acvilă de câmp cu transmițător satelitar Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 307 Vizualizări

Bandi, prima acvilă de câmp cu transmițător satelitar

 

Ornitologii Grupului Milvus ” au înscris” din nou. Doi pui de acvilă de câmp din Câmpia Aradului au fost inelați, iar unul dintre ei va putea oferi date esențiale despre traseele pe care le folosesc aceste păsări maiestuoase în peregrinările lor.

Potrivit informațiilor furnizate de biologii Attila Nagy, Hegyeli Zsolt, Szilárd Daróczi, Robert Zeitz și alți ornitologi care s-au implicat în acest proiect, Bandi este puiul care poartă numele regretatului ornitolog Libus András. Acestuia i s-a montat un transmițător satelitar, care va furniza date publicului larg, de îndată ce va păsări zona de cuibărire. Este de așteptat ca în următorii 10 ani în Câmpia de Vest să crească numărul perechilor cuibăritoare, însă nu în mod spectaculos, ornitologii Grupului Milvus estimând până la 10 perechi. Motivele sunt diverse, după cum ne explică aceștia, unele influențate de factorul uman sau de peisaj. În zona noastră, specia găsește prea puțini arbori solitari sau șiruri de arbori, în comparație cu Ungaria, unde peste 90% din păsări cuibăresc în astfel de locuri. Un al doilea motiv de îngrijorare ar fi hrana pe are o consumă, din păcate managementul vânatului mic, iepurele de câmp, fazanul, potârnichea, este nesatisfăcătoare în cele mai multe fonduri de vânătoare din Câmpia de Vest. Grupul Milvus a mai atras atenția asupra folosirii otrăvurilor pentru a combate animalele considerate dăunători pentru agricultură sau folosirea substanțelor toxice  în fondurile cinegetice. Efectele pot fi catastrofale pentru acțiunea de reintroducere a acvilei de câmp în România. Conform datelor coroborate din zona Salonta, unde au fost găsite 34 de păsări otrăvite (http://milvus.ro/4922/4922), două au aparținut speciei de acvilă de câmp. Un fapt regretabil, în condițiile în care pasărea nu a mai cuibări în țară de 45 de ani!

Primul cuib de acvilă de câmp din ultimii 45 de ani a fost identificat în această primăvară de către ornitologii Grupului Milvus. În ultimi 15 ani, în această zonă din vecinătatea graniței cu Ungaria au fost observate regulat, pe toată perioada anului, chiar și mai multe acvile de câmp de vârste diferite. Identificarea cuibului și monitorizarea noilor pui de acvilă de câmp reprezintă un success, motiv pentru care Grupul Milvus privește cu optimism spre viitorul acestei specii și în România.

Pe http://www.satellitetracking.eu/inds/showtable

puteți urmări parcursurile mai multor păsări inelate în cadrul proiectului transfrontalier „Asigurarea surselor de hrană pentru populațiile periclitate de șoim dunărean și acvilă de câmp din Bazinul Carpatic” LIFE13 NAT/HU/000183.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE