Nicolae Ţucunel, lobby pentru programul „Primul TAF” Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 368 Vizualizări

Nicolae Ţucunel, lobby pentru programul „Primul TAF”

111Preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), Nicolae Ţucunel, a participat joi, 8 septembrie, la Ziua Forestierului, eveniment găzduit de platforma IRUM din Reghin, prilej cu care a punctat mai multe aspecte referitoare la prezentul şi viitorul industriei forestiere din România. „Un lucru trebuie să reţinem: cu toate discuţiile şi cu toate problemele şi disputele care sunt, pădurea are nevoie de intervenţia omului, pădurea are nevoie să fie îngrijită şi pentru asta există oameni şi utilaje”, a spus, în discursul său, Nicolae Ţucunel.

Aport important la PIB

De asemenea, preşedintele ASFOR a subliniat, prin câteva cifre relevante, impactul pe care industria forestieră îl are asupra economiei României. „Economia forestieră românească a crescut în ultimii ani considerabil. La acest moment, domeniul forestier aduce economiei naţionale un important aport la ceea ce înseamnă Produsul Intern Brut (PIB). Cifra de afaceri a domeniului forestier a fost în 2015 de 28 de miliarde de lei, peste 6 miliarde de euro şi a angajat, a ţinut în activitate 160.000 de oameni. Gândiţi-vă că toate aceste locuri de muncă dezvoltă pe orizontală foarte multe alte activităţi. Este un domeniu care merită mai multă atenţie din partea celor care conduc destinele societăţii româneşti”, a precizat Nicolae Ţucunel.

Nevoia de utilaje şi drumuri forestiere

Referindu-se la parcul auto existent în prezent în industria forestieră, preşedintele ASFOR a reiterat ideea potrivit căreia profesioniştii care activează în domeniu aşteaptă demararea unui program „Primul TAF”, după modelul „Rabla”, considerat vital pentru înnoirea tehnologiei utilizată pentru exploatarea în condiţii cât mai bune a masei lemnoase din România. „Utilajele forestiere specifice activităţii din România rămân în principal TAF-ul şi funicularul. Acestea se produc aici, la Reghin, şi de când am pătruns în curtea fabricii am văzut spiritul gospodăresc, principii care trebuie aplicate într-o economie care se doreşte performantă. Mie, personal, şi tuturor colegilor mei, aceasta ne dă încredere. Problema pe care noi trebuie să o susţinem în continuare este aceea a finanţării acestui domeniu forestier, pentru că în acest moment este subfinanţat, iar economia forestieră are mare nevoie de ceea ce înseamnă utilaje forestiere pentru exploatarea lemnului. Trebuie, de asemenea, schimbat un concept pe care îl avem de foarte multă vreme, acela de dezvoltare a reţelei de drumuri, reţeaua de drumuri forestiere, în concordanţă cu dezvoltarea reţelelor de drumuri de tractor. Sunt chestiuni specifice care le avem în vedere şi pentru care împreună cu alte organizaţii de tip profesional le desfăşurăm pentru a obţine aceste drepturi de care avem atâta nevoie. Şi de ce nu, şi reiau ideea, să nu avem şi noi un program, şi am lucrat la asta cu colegii mei de la Asociaţie şi vom înainta Guvernului propunerea, de ce să nu avem şi noi un program „Primul TAF” care să poată fi utilizat de cei care deschid activităţi de exploatări forestiere?”, a spus Nicolae Ţucunel.

„Să scoatem rablele din pădure!”

Propunerea preşedintelui ASFOR a fost însoţită de mai multe argumente, unul dintre acestea fiind pericolul pe care îl reprezintă utilajele foarte vechi atât pentru utilizatori, cât şi pentru fondul forestier. „În România, cei aproximativ 18 milioane de metri cubi de masă lemnoasă care trebuie exploatată anual am avea nevoie de aproximativ 8.000 de utilaje conducătoare. Suntem undeva în jurul acestei cifre, dar mai mult de jumătate din aceste utilaje sunt utilaje foarte vechi. Economia forestieră are nevoie înainte de orice de reînnoirea acestui parc. Sunt tractoare pe care le găsim în păduri, cu ani de fabricaţie de dinainte de Revoluţie. Tot felul de cârpeli şi improvizaţii care pun în pericol viaţa oamenilor şi care distrug solul şi tot ceea ce le înconjoară. Aici este provocarea noastră, a tuturor, şi fabricantul şi cel care foloseşte utilajele să introducem într-o măsură cât mai mare utilaje performante în domeniul forestier. După modelul Rabla, să scoatem rablele din pădure! Să avem o lege prin care dacă am dat rablele de pe drum afară, să dăm afară rablele din pădure, pentru că sunt un pericol uriaş şi pentru oameni, şi pentru dezvoltare”, a mai afirmat preşedintele ASFOR.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE