Certificarea pădurilor, susţinută de Cristian Chirteş Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 307 Vizualizări

Certificarea pădurilor, susţinută de Cristian Chirteş

111Deputatul liberal Cristian Chirteş, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, a declarat joi, 8 septembrie, pentru cotidianul Zi de Zi, că industria forestieră din România se confruntă cu o ofensivă mediatică fără precedent.

„Interzicerea tăierilor, o aberaţie”

De asemenea, Cristian Chirteş a fost de părere că asupra profesioniştilor din domeniul forestier se abate o „anatemă” care trebuie contracarată printr-o legislaţie transparentă, uşor de pus în practică. „Este o ofensivă mediatică fără precedent care se adresează către forestierii români. Să nu uităm că exploatarea pădurilor este legiferată de peste 120 de ani în România, pădurea va trebui să fie în continuare administrată şi exploatată conform unei legislaţii în vigoare, iar acest an este destul de periculos pentru sectorul forestier. La ce mă refer? Doar din punct de vedere al parlamentarului, pe circuitul parlamentar există numeroase propuneri legislative cu caracter extrem de populist, care pleacă de la interzicerea tăierilor care este o aberaţie ţinând cont că 3 milioane de locuinţe din România astăzi se încălzesc cu lemne şi până la efectiv punerea la zid a tuturor celor care administrează fondul forestier. Va trebui să fim foarte atenţi în demersurile pe care le facem noi, acolo în Parlament, pentru a îndepărta să spunem această anatemă care se doreşte să se abată asupra forestierului. Chiar de la începutul mandatului, una din promisiunile mele a fost să apăr acest sector forestier şi cred că până acum am făcut-o cu succes, voi interveni de fiecare dată când sunt astfel de abateri de la bunul mers al lucrurilor şi cred că silvicultura şi exploatarea forestieră va avea un viitor bun şi frumos, aici în România”, a precizat deputatul liberal.

112

„Va trebui să ne certificăm toate pădurile”

Totodată, Cristian Chirteş a apreciat calitatea superioară a lemnului din România şi s-a declarat încrezător că viitoarea certificare a pădurilor autohtone va avea efecte pozitive în ceea ce priveşte gestionarea responsabilă a fondului forestier. „Va trebui şi în domeniul exploatării să intervenim cu utilaje noi, cu utilaje nepoluante. Or, iată aici la Reghin, prin adaptarea noului TAF cu motor Perkins, care îndeplineşte condiţiile de mediu, cred că este un pas înainte. Să nu uităm că va trebui să ne certificăm în viitor toate pădurile din ţară, ceea ce înseamnă că vom avea păduri certificate şi vom avea o materie primă mult mai scumpă şi mai competitivă pe plan mondial. Nu e o laudă, dar lemnul din România, din punct de vedere calitativ este printre primele din lume. Trebuie însă să avem grijă, să nu trecem în extrema cealaltă cum am trecut în foarte multe domenii, în care unii prin idealurile lor de a proteja mediul ne vor obliga să nici nu ne atingem de pădure. Nu, noi o avem din cele mai vechi timpuri, codrul e frate cu românul şi cred că ştim ce avem de făcut în acest domeniu. Bineînţeles, legislativ ar trebui să vedem ce se întâmplă cu acele mari monopoluri de care am vorbit, acele mari concerne străine care efectiv exportă lemnul sub formă de cherestea, şi va trebui până la urmă să venim în completare, deşi am introdus în Codul Silvic, cu măsuri de ajutorare a capitalului românesc. Principii avem, legi avem, trebuie doar să le punem în practică”, a arătat Cristian Chirteş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE