Home / Invatamant / Foști elevi, studenți în Anglia, în vizită la Papiu în prima zi de școală
Vlad Sabău și Diana Avram, foști elevi la Papiu

Foști elevi, studenți în Anglia, în vizită la Papiu în prima zi de școală

Distribuie

Pe coridoarele Colegiului „Alexandru Papiu Ilarian” m-am întâlnit și cu doi foști elevi ai liceului. Doamna director Cristina Someșan mi i-a prezentat în timp ce mă conducea spre una dintre calsele de a XII-a. Vlad Sabău a absolvit anul acesta și acum se pregătește să înceapă cursurile la University of Warwick din Anglia, unde va studia matematică și statistică. Diana Avram a absolvit Colegiul „Papiu” în 2015 și studiază în Londra, matematică-informatică.

Diana a venit în 12 septembrie la „Papiu”, în primul rând pentru a-l însoți pe fratele ei, care a venit în prima zi de liceu. „E în clasa a IX-a C”. Vlad are și el un verișor care e boboc. „Am venit și să-i vedem pe foștii profesori, pe o parte dintre colegii din clasele mai mici și să vedem dacă s-a mai schimbat ceva”, mi-a spus acesta.

„La „Papiu” toate materiile se studiază la același nivel”

I-am întrebat de ce au ales Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” și care cred că este atuul acestei școli. „Faptul că toate materiile se studiază la același nivel”, a răspuns Vlad, explicându-mi că în felul acesta, pentru că profesorii îți cer să te pregătești foarte bine, în clasa a XII-a, ai posibilitatea să alegi domeniul care-ți place. Diana a fost de acord.

„Din punctul meu de vedere este profilul cel mai bun din Mureș. Pentru că aici se face ca lumea matematică, fizică, informatică – mă refer la materiile care mă interesează pe mine”, mi-a spus aceasta. „De exemplu, eu am avut o colegă care, surprinzător, deși era foarte bună la matematică, a ales să meargă la Drept”, a adăugat Diana, completându-l pe Vlad. „Mă gândesc că deja Colegiul este cunoscut și în universitățile de afară, având în vedere câți foști elevi ai „Papiului” studiază în străinătate și sunt studenți buni”, a adăugat Vlad.

De ce au ales să studieze în Anglia?

„Pentru că sistemul este diferit, e mai deschis și sunt mai multe oportunități”, mi-a răspuns Diana, care va începe anul II în această toamnă. „Profesorii sunt foarte deschiși. Poți să vorbești cu ei. De exemplu, ne cer, când vorbim cu ei, să le spunem prenumele. Sunt foarte prietenoși. Pur și simplu te fac să-ți dorești să-nveți. În plus, avem foarte multe oportunități, se vede că ne vor acolo. Vor să reușim. Încă din anul întâi, vin multe firme care încearcă să ne atragă”, a adăugat Diana.

Vlad mi-a spus că și el a ales să studieze în Londra datorită faptului că va avea mult mai multe oportunități să profeseze în domeniul în care dorește. „La noi matematica nu este așa dezvoltată”, mi-a spus acesta referindu-se la posibilitățile de lucra ca matematician. „Marele avantaj este că acolo nu te îndoctrinează cu materie. Te învață ceea ce trebuie să știi pentru viitoarele locuri de muncă”, a adăugat Vlad. Diana l-a completat spunând că „sunt foarte practici, lucrurile pe care le învățăm trebuie să le punem și în practică”.

Apoi, scurta noastră discuție s-a întors din nou la profesori. Amândoi spunându-mi, aproape în același timp că „acolo profesorii au răbdare și îți explică până când înțelegi, chiar și de zece ori dacă e nevoie”. „Pur și simplu îi întrebi și stau cu tine până te lămurești”, mi-a spus Vlad. „Exact”, a spus Diana, adăugând că „într-adevăr sunt foarte abordabili”. După aceea Vlad m-a condus până la ușa clasei a XII-a A.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.