Gustul taurului la proțap, desăvârșit de Demény Zoltán Timp liber
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 3776 Vizualizări

Gustul taurului la proțap, desăvârșit de Demény Zoltán

Principala atracție culinară a Zilei Forestierului de la Reghin a fost taurul la proțap preparat de Demény Zoltán din comuna Lupeni, județul Harghita, un adevărat meșter al fripturilor la proţap. ”Am venit la această sărbătoare cu un tăuraş la proţap, pentru ca forestierii să se simtă bină şi să mănânce o friptură bună, adevărată. Mă ocup cu fripturile la proţap din anul 1992. Am început să deprind tainele acesteia în Ungaria, iar din 1993 mă ocup doar în România. În Ungaria am lucrat într-o carmangerie la Szolnok, iar în weekenduri făceam purcel la proţap şi tauri la rotisor. Aşa se face că am început să fac şi în Rommânia. În primul an am făcut trei tăuraşi la proţap, apoi cinci, iar în prezent ajungem să facem chiar şi peste 50”, ne-a declarat  Demény Zoltán.

”Îl băiţuim tradiţional cu cimbru, priper, usturoi și  sare”

img_0397-139Taurul a fost pregătit timp de trei zile, băițuit cum se cuvine, iar în ziua evenimentului a fost gătit după o muncă de aproape opt ore. ”Înainte cu trei zile îl tăiem, îl băiţuim. Aici nu este nici un mare secret, îl băiţuim tradiţional cu cimbru, priper, usturoi și  sare. Toţi românii, toţi ungurii ştiu că la o carne bună nu ai nevoie de multe condimente. Cu condimente putem mânca şi lingura dacă e până acolo, dar carnea adevărată este cel mai important aspect. Tăuraşul este de la mine din Harghita, din zona Bucin, mai sus puţin de Praid. Acolo a fost ciurda şi de acolo l-am ales. După ce taurul este pregătit, este pus la camera frigorifică, apoi este pregătit la proţap. Sunt câteva mici secrete, mai punem slănină, căţei de usturoi să facem carnea să fie fragedă când este prăjită. Durează cam 7-8 ore până ce tauraşul este prăjit, după care putem felia şi servi pe cei doritori să guste”, a precizat Demény Zoltán. Bucătarul din Lupeni este prezent la diferite evenimente cu tăurașii pregătiți la proțap, carnea de vită fiind cea mai apropiată gustului său, pe care o recomandă cu căldură tuturor.”Carnea de vită este cea mai delicioasă carne din punctul meu de vedere. Este cea mai sănătoasă. Apoi urmează carnea de miel, curcanul şi abia la final carnea de porc. Nici nu mai ştiu numărul viţeilor care i-am făcut la proţap, dar cred că sunt undeva la 450. Merg la diferite evenimente mai importante, nunţi, botezuri, serbări mari, practic mergem oriunde unde suntem invitaţi. Când tăuraşul este gata, îl servim ca friptură.Carnea vine feliată, depinde de om, ca să ştiu cât poate să mănânce”, a subliniat Demény Zoltán.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!