Ovidiu Atanasiu. 40.000 de cărți în cea mai mare bibliotecă școlară Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 743 Vizualizări

Ovidiu Atanasiu. 40.000 de cărți în cea mai mare bibliotecă școlară

 

Bucuria de a răsfoi cărţi şi partituri vechi, în paralel cu vizualizarea lor pe internet, este reţeta pentru stimularea lecturii, ”coaptă” de conducerea Bibliotecii Liceului Vocațional de Artă din Tîrgu Mureș. Începând de anul acesta, aici vor exista și calculatoare, dar internetul nu este văzut ca un înlocuitor, ci ca o alternativă, care nu poate înlocui complet biblioteca. În plus, mare parte din informaţia autentică de pe Internet are drept sursă cărţile care se găsesc în biblioteci. A le păstra pe acestea din urmă în bună stare de funcţionare înseamnă a menţine accesul la sursele de informaţie de primă mână. Datorită fondului de carte numeros,  biblioteca Liceului este cea mai mare din județ, după cum ne povestește prof. Ovidiu Atanasiu, cel care, de aproape 2 decenii, o coordonează.

dsc_1402

Reporter: Când aţi decis să vă dedicaţi meseriei de bibliotecar? Ce anume v-a determinat să faceţi această alegere?

Ovidiu Atanasiu: Din anul 1991 activez în cadrul Liceului Vocațional de Artă, am predat 23 de ani chitara clasică, până acum doi, ani, iar de 5 ani predau teorie și solfegiu. Am venit în anul 1991, dar biblioteca am preluat-o în jurul anului 1998, la insistențele directorului din vremea aceea, pentru că nu oricine poate prelua o bibliotecă a artelor, trebuie neapărat să fi terminat studii muzicale. Dacă îmi vine un copil de clasa a VII-a care studiază violoncelul și vrea ceva de citit la prima vedere, având pregătire muzicală, știu exact ce să-i ofer. Când am preluat biblioteca, am făcut o primă revoluție, în sensul că aici am găsit foarte multe cărți care aparțineau ideologiei comuniste. Școala este înafara politicii, motiv pentru care am renunțat la ele.

Rep: Câte cărți deține fondul de carte al Liceului?

O.A: Este cea mai mare bibliotecă școlară din județ. Chiar dacă spațiul nu pare atât de mare, aici se regăsesc 40.000 de volume, grupate pe diferite domenii. care permit oricând răsfoirea sau împrumutul. Din acestea, 12.000 sunt partituri, fiind mai subțiri, ocupă loc mai puțin. E destul de dificil să faci anual un inventar, practic, dacă ai în mână fiecare carte, partitură sau album, acesta e inventarul. Cititorii sunt obligați să dea dovadă de responsabilitate, păstrând în bune condiții publicațiile pe care le primesc în sala de lectură sau le împrumută acasă.

În clasele mici se organizează înscrierea la bibliotecă, în momentul în care învățătoarele consideră că elevii pot citi ceva, lucruri ușoare, cu multe imagini, cu scris foarte mare, mai pentru vârsta lor, iar înscrierea se actualizează în fiecare an. Pe lângă cei aproximativ 900 de elevi ai liceului și 300 de cadre didactice, mai vin și elevi de la alte școli, nu pentru beletristică, ci pentru albumele de artă sau chiar cărțile noastre care tratează subiecte muzicale.

Rep. Toate aceste perle ale bibliotecii poartă semnătura, amprenta şi o parte din sufletul celor care le-au atins, le–au aparţinut, le-au citit şi apoi le-au dat mai departe. Care este termenul de predare al cărților?

O.A: Timpul de predare este de 2 săptămâni, cu posibilitate de prelungire. Sunt cărți care nu pot fi studiate în 2 – 4 săptămâni, ci mai mult. Dacă există un număr satisfăcător de volume, prelungirea poate dura și până la un an. Avem și cărți care tratează viețile compozitorilor și operele lor, care nu pot fi citite decât aici, pentru că nu avem decât un exemplar sau două, în schimb, se pot xeroxa. Avem partituri solicitate chiar și de către Filarmonica de Stat, uneori. Cele mai vechi partituri sunt datate din 1947, dar fără valoare.

Rep: În cursul acestei veri, conducerea Liceului s-a ocupat de renovarea Bibliotecii școlii, înființarea unei Săli de lectură dotată cu internet și calculatoare.

O.A: Da, vor exista, deocamdată, 4 calculatoare, absolut necesare pentru a ține pasul cu noutățile. Lumea este în continuă schimbare, avalanşa de informaţii, noile tehnologii, oferta bogată pentru petrecerea timpului liber modifică radical stilul de viaţă al omului de azi. Priorităţile elevilor din era Internetului sunt altele decât cele ale generaţiilor anterioare. Apar partituri noi care se găsesc doar pe internet, biblioteca noastră nu le are. În plus, un alt aspect de luat în seamă, cele aproximativ 8000 de albume de artă  sunt reproduse alb-negru, nu voi înțelege niciodată de ce, e ca și cum ai asculta o simfonie de Ludwig van Beethoven interpretată de o orchestră de fluiere. Elevii acre studiază arta plastică au nevoie să vadă gama cromatică specifică fiecărui pictor sau unei picture, cromatica este cea care transpune privitorul chiar în acel spaţiu. La ora asta internetul oferă acces la informaţii inedited despre viața și opera completă  a marilor pictori, Monet, Manet, Renoir, Dali, Van Gogh, le vezi color de o calitate extraordinar de bună. Dali are în jur de 1600 de lucrări, spre exemplu. Elevii vin aici, deschid calculatorul și le pot vedea, iar cei care studiază muzica, pot asculta prin căști, diferite variante de interpretare, referarele care se cer. Ideea este salutară și pentru elevii care nu participă la orele de religie și care, până acum, nu aveau prea multe variante cu care să-și ocupe timpul liber. Dezvoltarea gustului pentru lectură presupune crearea unor situaţii care să-i stimuleze pe elevi, iar biblioteca este chemată să descopere noi căi de atragere a potenţialilor cititori.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE