Home / Sanatate / Rolul pe care îl joacă medicina personalizată în managementul diabetului zaharat

Rolul pe care îl joacă medicina personalizată în managementul diabetului zaharat

Distribuie

Co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă, a susținut vineri, 9 septembrie, în cadrul forumului pacienților cu diabet și al cadrelor medicale „Diabforum”, că medicina personalizată, alături de aplicațiile și testele care există în prezent pe piață, joacă un rol foarte important în managementul diabetului zaharat, o boală ce a fost identificată clinic în urmă cu 3.500 de ani.
Prevenția este esențială pentru a întârzia momentul în care va fi nevoie de inițierea tratamentului medicamentos la pacienți, în condițiile în care în România sunt între 1,5 și 2 milioane de persoane care suferă de diabet și alte 3 milioane de persoane se află în starea numită pre-diabet, a subliniat medicul.

Recent, s-a lansat în România testul PathwayFit, care oferă informații despre tipul de dietă care se potrivește pacientului, predispoziția genetică pentru un anumit comportament alimentar sau deficite de vitamine, minerale sau de a dezvolta anumite boli (diabet zaharat, hipertensiune, dislipidemie). De asemenea, recomandă tipul de activitate fizică potrivită profilului genetic.
„Medicina personalizată poate să sune abstract, dar este un concept care ar trebui să stea la baza preocupărilor noastre, atunci când vorbim de diabet. Diabetul zaharat nu este doar boala pacientului, ci este o boală care trebuie să implice comunitatea. Pacientul cu diabet nu trebuie lăsat să lupte singur cu boala. Este nevoie de politici publice, de un nivel înalt de pregătire, dar și de asociații de pacienți și de societatea civilă. Acesta este modul în care trebuie gândit managementul pacientului cu diabet în anul 2016. Centrul pentru Inovație în Medicină s-a înființat în urmă cu doi ani și jumătate cu scopul de a pune pe agenda publică tot ceea ce înseamnă inovația în medicină. În acest demers, am fost inspirat de câteva povești despre inovație, despre viziune, despre cum se creează instituții și modele de succes (…) În România, sunt între 1,5 și 2 milioane de persoane care suferă de diabet. Diabetul este o boală care a fost identificată clinic în urmă cu 3.500 de ani și a început să fie standardizată la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății în urmă cu foarte puțin timp. Nivelul glicemiei este în continuare criteriul de diagnostic”, a afirmat dr. Marius Geantă.

Aplicații care integrează toate datele despre pacient
Dr. Marius Geantă a arătat că există aplicații care integrează toate datele despre pacientul cu diabet zaharat și care aduc ulterior o mulțime de beneficii. Aceste date sunt analizate și sunt stabilite tratamente personalizate. „Dacă vorbim despre componenta terapeutică a diabetului zaharat, medicii diabetologi și foarte mulți oameni vorbesc despre modificarea stilului de viață. Până de curând, modificarea stilului de viață era o noțiune abstractă pentru medic și pacient. Nu se putea ști cu exactitate în ce măsură respectă pacientul toate recomandările. În ultimii ani, ne aflăm în punctul în care avem mijloace prin care putem cuantifica modificarea stilului de viață. Aceste mijloace sunt toate dispozitivele (telefoane mobile, ceasuri inteligente etc.) care pot arăta câți pași facem, care este distanța pe care o parcurgem, câte trepte urcăm, cum este influențat ritmul cardiac de toate aceste modificări. Sunt aplicații care pot oferi date precise despre calitatea somnului. Toate acestea devin extrem de importante, mai ales dacă suntem la risc de diabet sau chiar suferim de diabet zaharat, pentru a întârzia momentul în care ar fi nevoie de tratament medicamentos”, a explicat dr. Marius Geantă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.