Home / Consiliul Judetean Mures / Castelul de vânătoare de la Lăpușna. Aer princiar, mister și originalitate

Castelul de vânătoare de la Lăpușna. Aer princiar, mister și originalitate

Distribuie

 

Aparținând regilor României Ferdinand și Carol al II-lea, castelul de vânătoare de la Lăpușna, situat în Munții Gurghiului, în comuna Ibănești, a fost ridicat între anii 1925-1926, dar finalizat abia în 1933. Atractiv și plin de mister, odată ce ai trecut pragul acestui castel, inspiri și respiri aerul princiar care se regăsește în fiecare piesă originală ce te înconjoară.

Arhitectura castelului de la Lăpușna este asemănătoare cu cea a castelului Peleș, specifică Germaniei, locul de obârșie al familiei regale din România. Lucrările de construcție au fost complet terminate și s-au putut apoi primi primii oaspeți abia în anul 1933. În perioada în care Nicolae Ceaușescu s-a aflat la conducerea statului, Castelul de la Lăpușna a devenit castel de vânătoare, iar la acesta au poposit nume mari ale politicii internaționale, cum ar fi Nikita Sergheevici Hrușciov, secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1953-1964), Todor Jivkov Hristov, președinte al Bulgariei și lider al Partidului Comunist din Bulgaria (1954-1989) sau Iosip Broz Tito, fostul președinte al Iugoslaviei (1953-1980).

Noblețe regală, arhitectură autentic românească

Castelul a fost privatizat de SC Grand SA Tîrgu Mureș, iar actualii proprietari au păstrat noblețea regală a castelului, cu o arhitectură autentic românească, incluzându-l și în circuitul turistic, iar odăile locuite cândva doar de regi, regine, nobili sau de politicieni de rang înalt, pot adăposti acum orice turist interesat. Totul este construit din lemn masiv de molid, sculpturile perfect conservate de 90 de ani neavând nici o crăpătura. Vitraliile sunt originale, sobele de teracotă sunt unicate, comandate la Viena, iar geamurile duble sunt din sticlă făcută manual, dovadă stând bulele de aer care se văd prin ele. Candelabrele, feroneria,toate sunt făcute din fier forjat, lucrat manual, comandat la meșteri locali.  În sala de jocuri de la parterul castelului o masă de șah a fost construită pentru a-i face pe plac lui Mihail Sadoveanu, apropiat al casei regale și împătimit al jocului minții. Masa cu pucuri de lemn (un joc rusesc “suba”) a fost comandată pentru distracția Elenei Ceaușescu.

Fondul de vânătoare al munților Gurghiului este unul dintre cele mai bune din țară, aici fiind împușcați cei mai valoroși cerbi din România. În aceeași zonă se mai găsește cabana de vânătoare a prințului Dimitrie Sturdza. Fiind zonă frecventată de personalități din întreaga lume, numele de “Valea Regilor” este pe deplin justificat.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziție și tur ghidat la Castelul Bethlen din Bahnea

Distribuie Muzeul Reformat din Transilvania organizează vineri, 22 martie, în intervalul orar: 11:00-14:00, o expoziție …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.