„Don Lavander”, business cu aromă de lavandă Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1288 Vizualizări

„Don Lavander”, business cu aromă de lavandă

111Unul din cele mai frumoase standuri prezente sâmbătă, 10 septembrie, la Ziua Comunei Corunca, a fost cel al familiei Bodoni din localitate, care a prezentat produse realizate exclusiv din lavandă, plantă cultivată tot mai des pe meleagurile mureşene.

3.000 de răsaduri, cu 1.000 de euro

Cu o investiţie de aproximativ 1.000 de euro, familia Bodoni a demarat, în urmă cu un an, o mini-fermă pentru valorificarea lavandei, plantă erbacee cu flori albastre, plăcut mirositoare, folosită în medicină şi în industria parfumurilor. „Răsadurile le-am cumpărat de la cineva din Cluj cu o investiţie de circa 1.000 de euro. Afacerea am început-o anul trecut, prim luna martie. Am cumpărat aproape 3.000 de răsaduri de la o pepinieră. Anul trecut am avut cultură mai micuţă, iar în acest an cultura a fost mai mare. Am cules deja de două ori florile. Lavanda înfloreşte de două ori pe an, în iunie şi la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie. Suprafaţa pe care am cultivat-o este de 15 ari, iar afacerea este una de familie. Alături de mine mai lucrează soţia şi sora mea, ne mai ajută socrul şi uneori mai trebuie să plătim oameni ca să ne ajute la căpălit sau la adunatul florilor. Noi suntem din Corunca, iar cultura este în Bozeni, la 3 kilometri de Corunca”, a declarat Bodoni Sandor, administratorul afacerii. „Ne relaxăm, ne bronzăm, suntem mulţumiţi. Iniţial am vrut să începem cu arborele minunii, dar am renunţat la idee din cauza timpului mai îndelungat de aşteptare pentru a face o cultură. Am găsit pe Facebook informaţii despre cultivarea lavandei, am căutat apoi mai multe detalii pe internet, am citit, m-am documentat şi am zis că e afacerea potrivită pentru a face un profit din primul an. Suntem în al doilea an, depunem eforturi să ne cunoască lumea şi aşteptăm finalul sezonului pentru a trage linie. Din prima cultură, am vândut cam 90%”, a completat Bodoni Sandor.

112

Utilizări diverse

Potrivit acestuia, produsele sunt comercializate sub brandul „Don Lavander”, iar piaţa de desfacere este în curs de formare. „Anul trecut am vândut de acasă, cum se zice, la prieteni şi cunoştinţe, iar de anul acesta vând prin pieţe, sărbători cum ar fi zile de sate şi de comune. E important ca produsele noastre să fie cunoscute încet-încet de clienţi, după care oportunităţile de vânzări sunt altele. Producem bucheţele ornamentale, coroniţe şi ulei esenţial de lavandă. Procedura de producere a acestui ulei se aseamănă cu fierberea ţuicii. Se pun într-un cazan de inox florile de lavandă. Apa fierbe sub el, aburul trece peste flori, iese apa, şi peste apă se depune uleiul. Acesta se colectează apoi şi are numeroase utilizări, împotriva ţânţarilor, pentru protejarea pielii şi pentru a oferi pielii un miros plăcut, aromat. Apa de lavandă curăţă şi porii tenului, e bună şi pentru a combate mătreaţa, iar uleiul poate fi folosit pentru masaj şi pentru relaxarea muşchilor, dar şi pentru baie şi saună. Are foarte multe utilizări”, a menţionat Bodoni Sandor.

Informaţii suplimentare despre produsele comercializate de familia Bodoni din Corunca, localitate aflată la periferia municipiului Târgu-Mureş, pot fi obţinute atât la numărul de telefon 0735-552.937, cât şi pe reţeaua de socializare Facebook, la adresa Don Lavander.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE