Drumul dintre Sângeorgiu de Pădure și Bezid, reabilitat de Consiliul Judeţean Mureş Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1124 Vizualizări

Drumul dintre Sângeorgiu de Pădure și Bezid, reabilitat de Consiliul Judeţean Mureş

111Constructorul și autoritățile locale speră că asfaltarea drumului județean dintre Sângeorgiu de Pădure și Bezid va demara în luna octombrie a acestui an. „Lucrările au început în iulie, anul acesta, bineînțeles cu lucrări de terasament și de asigurare a scurgerii apelor. Acum suntem în faza de așternere a stratului de fundație. Vom reabilita trei poduri mari și toate podețele, vom schimba podețele care trebuie schimbate și vom turna șanțuri betonate. Termenul de finalizare a proiectului este anul viitor în iulie, dar încercăm să teminăm înainte de termen”, a declarat ing. Rákosi Csaba, SC Multiplan SRL.

Vizită de lucru

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a efectuat marţi, 13 septembrie, o vizită de lucru pe DJ136 pentru a verifica stadiul lucrărilor de la drumul spre Bezid. Delegaţia Consiliului Judeţean Mureş s-a întâlnit cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Harghita, în Bezid, pentru a discuta despre posibilele proiecte comune în scopul reabilitării drumurilor de la graniţa celor două judeţe. Péter Ferenc și Borboly Csaba, președintele Consiliului Judeţean Harghita, au susținut o conferință de presă în Căminul cultural din sat. Au mai luat cuvântul Csibi Attila-Zoltán, primarul din Sângeorgiu de Pădure, orașul de care aparține satul Bezid, Rafai Emil, primarul orașului Cristuru Secuiesc, și vicepreședintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamér.

După aceea, cei doi președinți de Consiliu Judeţean au vizitat satele Crișeni și Șiclod din județul Harghita.

112

Drumuri importante pentru locuitori de la marginea județelor

Péter Ferenc consider că refacerea legăturii dintre județele Harghita și Mureș „este un moment istoric”. „De asemenea, este foarte important că avem ocazia să ne întâlnim și să facem proiecte împreună. Să discutăm prioritățile pe care le avem, care dintre drumuri trebuie rehabilitate în primă fază și în ce condiții. Este foarte important de menționat că între Harghita și Mureș avem 7 kilometri de drumuri de pământ, plus drumurile pietruite. Consider că avem obligația să le reparăm, deoarece astfel comunitățile care trăiesc în aceste zone se vor putea întâlni. Pe de altă parte, aceste drumuri vor putea prelua o parte din povara drumurilor naționale”, a declarat Péter Ferenc.

Colaborare cu Consiliul Judeţean Harghita

Acesta consideră că prin repararea acestor drumuri localitățile respective „se vor apropia de drumurile naționale și chiar și de autostrăzi”. „Dacă reușim să asfaltăm și să facem condiții de trafic normale, asfaltate, vom reuși să facem ca aceste localități să nu-și piardă locuitorii și să facem în așa fel încât condițiile de trai să fie cât mai bune pentru cei care locuiesc la hotarele celor două județe”, a adăugat președintele Consiliului Judeţean Mureș. Péter Ferenc a subliniat că e foarte important comunicarea dintre Consiliile Județene. „Noi nu dorim să contruim drumuri doar până la limita județului, să avem drumuri înfundate apoi. Cu acest prilej îi mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean Harghita și sper într-o colaborare foarte bună pe viitor. Sper că în câțiva ani vom reuși să rezolvăm aceste probleme”, a mai spus Péter Ferenc.

113

Reabilitarea drumurilor, prioritară

„Bunica mea a locuit, aici, la Sângeorgiu de Pădure și știu că oamenii de pe lângă Târnava Mică au cam aceleași scopuri, obiceiuri și solicitări cum au și oamenii din zona Târnavei Mari din județul Harghita. Eu cred că sunt foarte multe legături între familii – rudenii, prietenii, care pe parcursul anilor și prin neîntreținerea drumurilor care ne-au legat, aceste prietenii și legături au fost puțin greu de întreținut. Cred că avem o obligație față de tineretul din cele două județe să oferim un viitor, o șansă. Prin construirea acestor drumuri, eu spun că putem să le arătăm tinerilor din Mureș, din Harghita că acasă merită să rămânem sau că merită să ne întoarcem. Avem mai multe drumuri în vedere și credem că toate trebuie reabilitate, care cu asphalt, care cel puțin cu macadam”, a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Judeţean Harghita. Borboly Csaba a mai adăugat că se bucură de faptul că acum comunicarea dintre cele două Consilii Judeţene funcționează mult mai bine. De asemenea, Péter Ferenc a anunţat că plănuiește să se întâlnească cu toți președinții de Consilii Judeţene din județele care se învecinează cu Mureșul.

Transportul și dezvoltarea turismului

Primarul orașului Sângeorgiu de Pădure, Csibi Attila-Zoltán, a declarat că asfaltarea celor 10 kilometri „este o investiție așteptată de 25 de ani”. Csibi Attila-Zoltán consideră că reabilitare drumului dintre Sângeorgiu de Pădure și Bezid va contribui la dezvoltarea turismului în zonă și va ajuta localitatea să-și mențină locuitorii. Prin asfaltarea acestui tronson satul se va putea călători mult mai ușor până în Târgu-Mureș sau din Târgu-Mureș spre Bezid și, de asemenea, este asigurată legătura cu județul Harghita. Acest lucru venind în beneficial oamenilor din localitate care fac naveta în Odorheiul Secuiesc sau în Cristurul Secuiesc.

114

Csibi Attila-Zoltán a adăugat că drumul va ușura și transportul elevilor din Bezid care învață în Sângeorgiu de Pădure. „Sunt foarte mulțumit că suntem aici și sunt foarte recunoscător că ambii președinții de Consiliul Judeţean cunosc problemele localnicilor”, a subliniat primarul orașului Sângeorgiu de Pădure.

Tronsonul de drum la care se lucrează între Sângeorgiu de Pădure și Bezid trece pe malul lacului Bezid, oferind priveliști încântătoare, apoi urcă spre sat și de la intersecția spre Crișeni continuă spre alte zone frumoase din Harghita. Lucrările de refacere și asfaltare a drumului sunt continuate în județul vecin de Consilul Județean Harghita. Vicepreședintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamér, a spus că asfaltarea drumului le va da șansa operatorilor de turism, atât din Mureș, cât și din Harghita, să-și diversifice oferta în această zonă. Altă zonă pe care Barti Tihamér consider că autoritățile trebuie să o aibă în vedere pentru a o conecta rutier este cea din nordul județelor Harghita și Mureș, dintre Remetea, Lăpușna și Lacul Roșu.

Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE