Home / Consiliul Judetean Mures / Palatul Administrativ, bijuterie a arhitecturii Secession

Palatul Administrativ, bijuterie a arhitecturii Secession

Distribuie

111Construit în stil Secession în anul 1905, din iniţiativa primarului de atunci, Bernády György, Palatul Administrativ a fost de-a lungul timpului şi rămâne una din cele mai impozante clădiri din municipiul Târgu-Mureş. De-a lungul timpului, imobilul a găzduit Primăria oraşului, a fost sediu al Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român, iar în preuent găzduieşte Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.

Turn de 55 de metri

Proiectul imobilului a fost realizat de doi arhitecţi din Budapesta, Komor Marcell şi Jakab Dezsö, iar lucrările au fost realizate de meşteri locali, astfel încât cea mai mare parte a costurilor, de 700.000 de coroane de aur, s-au întors în economia mureşeană. Intrarea în Palat se face prin trei locuri, două laterale şi unul central, iar Sala de Consiliu este evidenţiată de cinci ferestre mari cu vitralii. De asemenea, clădirea are şi un turn înalt de 55 de metri, construit la insistenţele pompierilor şi poliţiştilor de acum un secol. La capătul celor 203 trepte, turiştii care vizitează turnul au posibilitatea să admire panorama municipiului Târgu-Mureş.

112

Grupurile de turişti, avantajate

Referindu-se la vizitarea turnului, Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş, a precizat că turiştii organizaţi în grupuri au întâietate şi au la dispoziţie un ghid care vorbeşte limbile română, maghiară şi engleză. „Palatul Culturii are un program de vară şi un program de iarnă, programul de vară fiind între 1 mai şi 1 septembrie şi se concentrează efectiv la perioada de vizitare mai intensă a oraşului nostru de către turişti. Programul de vară înseamnă un program între orele 9.00 – 18.00 de luni până vineri, respectiv sâmbătă duminică până la ora 16.00. Programul de vară este între orele 9.00 – 16.00, cu excepţia zilei de luni, când şi iarna şi vara muzeele şi Palatul Culturii este închis. La Palatul Culturii, preţul de intrare este 12 lei pentru adulţi, respectiv 6 lei pentru studenţi şi 4 lei pentru pensionari. Turnul are un preţ separat, de 3 lei/persoană”, a declarat Soós Zoltán. „Palatul Administrativ nu are propriu-zis un program de vizitare, oricum Muzeul nu are posibilitatea de a influenţa vizitarea Palatului, unde funcţionează Prefectura, astfel încât se poate vizita doar cu acordul lor. Turnul este predat Muzeului, mă refer la amenajare, şi se poate vizita în acelaşi regim ca Palatul Culturii. Aici însă sunt avantajate grupurile pentru că nu avem suficient personal să urcăm cu fiecare persoană în turn, care poate fi vizitat în limita orarului de la Palatul Culturii”, a completat directorul Muzeului Judeţean Mureş.

113


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.