Home / Slider / Proiect de amploare, încheiat cu succes la DGASPC Mureș

Proiect de amploare, încheiat cu succes la DGASPC Mureș

Distribuie

 

Hotelul Grand va găzdui în ziua de 20 septembrie un eveniment care marchează finalul proiectului ”Dezvoltarea în județul Mureş a Reţelei interinstituționale de prevenire, intervenție și combatere a violenței asupra copiilor”, proiect demarat deDirecţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  (DGASPC )Mureș în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Mureș și Organizația “Salvați Copiii – filiala Mureș”. În deschidere vor lua cuvântul Schmidt Lorand, director general DGASPC Mureș și comisar șef de poliție, Cătălin Rădulescu, împuternicit adjunct șef al IPJ Mureș, alocuțiuni urmate de opiniile autorităților publice. Despre realizările proiectului vor vorbi Elida Deak, director adjunct DGASPC Mureș, Schenk Alina și Cristina Kovacs, psihologi în cadrul Organizației Salvați Copiii, filiala Mureș și comisar șef de poliție Gabriela Pîncă, coordonator Compartiment de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș.

Valoarea proiectului a fost de aproximativ 120.000 Euro, sursa de finanţare Apelul “COERENT” din cadrul Programului RO10-CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).

Durata de implementare a fost de 17 luni, începând cu data de 7 mai 2015.

Obiective atinse

Proiectul a urmărit activarea și dezvoltarea în județul Mureș a unor mecanisme comune tuturor actorilor implicați în domeniul prevenirii, combaterii și intervenției în cazurile sesizate de copii aflați în situații de risc și asigurarea resurselor necesare funcționării acesteia.

Obiectivele vizate au fost dezvoltarea unui parteneriat public sau privat prin implicarea tuturor factorilor cu atribuții în domeniul social în crearea unei rețele interinstituționale județene de prevenire, intervenție și combatere a violenței îndreptate împotriva copiilor; elaborarea și punerea în practică a unor proceduri, metodologii și instrumente de lucru incluzive, comune specialiștilor implicați în muncă cu persoanele aflate în situații de risc și vulnerabilitate, în particular cu copii, tineri și familii victime sau potențiale victime ale abuzului, neglijării și exploatării; creșterea nivelului de cunoștințe al persoanelor angajate în cadrul instituțiilor și autorităților locale cu atribuții de intervenție și soluționare a cazurilor de risc.

Telefonul copilului și echipa de intervenție

În cadrul proiectului s-a dezvoltat Serviciul “Telefonul copilului și echipa mobilă de intervenție” din cadrul Serviciului de intervenție în regim de urgență, abuz, neglijare, trafic, migrare al DGASPC Mureș.

S-a angajat un număr de 6 specialiști, respectiv 4 asistenți sociali și 2 psihologi, s-a activat un număr unic de urgență gratuit de semnalare a cazurilor de abuz și s-a constituit Echipa intersectorială locală de prevenire, intervenție și combatere a violenței și exploatării copiilor. Totodată s-a întocmit un“Ghid metodologic de intervenție” pentru toate părțile implicate în acțiuni de prevenire și combatere a violenței îndreptate împotriva copiilor și un Ghid de bune practici de comunicare cu copii victime ale abuzului. S-au achiziționat bunuri mobile, echipamente și servicii necesare desfășurării activităților prevăzute în proiect, s-au organizat sesiuni de diseminare a Ghidurilor metodologice întocmite, s-au desfășurat campanii de conștientizare și informare asupra problematicii violenșei  asupra copilului, s-au asigurat cursuri de educație parentală pentru familiile aflate în risc din comunitate și s-au oferit servicii de consiliere și intervenție copiilor care solicită sprijin prin apelarea Telefonului copilului.

Beneficiarii proiectului au fost factori de decizie și specialiști din cadrul autorităților locale care au responsabilități în domeniul asistenței sociale, în special cu atribuții în protecția drepturilor copilului și participanți la campaniile organizate în Tîrgu – Mureş, Târnăveni, Iernut, Sărmaş, Nadeş, Daneş, reprezentanți ai unor ONG-uri care activează în domeniul protecției drepturilor copilului și ai Grupurilor locale de inițiativă și copii (0 -18 ani) care solicită sprijin sau a căror situație de risc este sesizată prin apelarea numărului unic de urgență și familiile acestora.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.