Home / Eveniment / Vasile Dâncu, așteptat la Întâlnirea Sașilor din Transilvania

Vasile Dâncu, așteptat la Întâlnirea Sașilor din Transilvania

Distribuie

Saşii din Trasnsilvania se pregătesc de tradiţionala întâlnire anuală care va avea loc sâmbătă, 24 septembrie la Reghin. Despre această sărbătoare ne-a vorbit Ziegler Winfried, directorul executiv al Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania, prezent miercuri 14 septembrie, la Reghin pentru a definitiva ultimele pregătiri pentru cea de a 26-a întâlnire a saşilor din Transilvania .

Reporter : Cu ce ocazie pe la Reghin ?

Ziegler Winfried: Noi pregătim cea de a 26-a întâlnire a saşilor din Transilvania, eveniment care are loc anual. Din 2007 ea are loc într-o altă locaţie pe care o alegem. Până în 2007 această întâlnire a saşilor a avut loc la Biertan, în centrul Transilvaniei, iar în acest an ea va avea loc la Reghin în data de 24 septembrie.

Rep.: Cât durează pregătirile pentru un asemenea eveniment ?

Ziegler Winfried: Practic după ce s-a încheiat evenimentul, la sfârşitul lui septembrie începm deja cu pregătirile pentru evenimentul din anul viitor. Deja de acum avem stabilite locaţiile pentru următorii doi ani datele şi locaţiile întâlnirilor saşilor.

Rep.: Cum s-a ajuns ca această întâlnire să aibă loc la Reghin ?

Ziegler Winfried: Reghinul este unul dintre oraşele care în evul mediu a fost înfiinţat de către saşii transilvăneni, un oraş cu o mare tradiţie, un oraş foarte frumos. Mă bucur foarte mult că anul acesta atât saşi din întreaga Transilvanie cât şi mulţi cunoscători ai limbii germane vin la acest eveniment precum şi invitaţi din Germania şi Austria care vor participa în acest an .

Rep.: Cum au primit cei din Reghin organizarea acestui eveniment ?

Ziegler Winfried: Forumul German din Reghin este unul foarte activ în ce priveşte organizarea evenimentului. De asemenea sunt foarte bucuros de amabilitatea doamnei primar Maria Precup, cum ne-a primit şi cum ne-a sprijinit de la început. Ne ajută cu ce poate în organizarea acestei important eveniment pentru saşii din Transilvania.

Rep.: Un rol important îl are şi Biserica Evanghelică…

Ziegler Winfried: Desigur, întâlnirea saşilor este un eveniment care se organizează în cooperare, Forumul German, Biserica Evanghelică şi Primăria Municipiului Reghin.

Rep.: Cât este de importantă pentru etnicii saşi această înâlnire ?

Ziegler Winfried: Este practic evenimentul cel mai important al anului pentru comunitatea săsească din România unde participă foarte multe grupuri artistice, peste 500 de persoane, în special tineri. Vor fi prezenţi la eveniment, cu fanfare, cu grupuri de dansuri populare. De asemenea vor fi prezentate şi două piese de teatru, vom avea un program pentru copii. Sărbătoarea va fi deschisă de slujba religioasă la Biserica Evanghelică începând cu ora 10:00, urmat de un program foarte variat care pentru noi reprezintă ocazia de reîntâlnire cu prieteni şi cunoscuţi din celelalte localităţi din Transilvania.

Rep.: Ce oficialităţi vor onora cu prezenţa la întâlnirea saşilor de la Reghin din 24 septembrie ?

Ziegler Winfried: Suntem foarte bucuroşi de prezenţa oficialităţilor locale din Reghin, precum şi de oaspeţi de la nivel central. În acest an suntem încântaţi să-i avem printre oaspeţii de onoare pe vicepremierul Vasile Dâncu, deputatul Ovidiu Ganţ care reprezintă minoritatea germană din Parlamentul României, Werner Hans ambasadorul Germaniei în România, Gerhard Reiweger Ambasadorul Austriei în România, Judith Urban, consul al Germaniei la Sibiu, Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. Reinhart Guib, precum şi Dr. Paul-Jürgen Porr, preşedintele Forumului German pe ţară.

Rep.: O invitaţie pentru public să participe la sărbătoarea saşilor transilvăneni de la Reghin din 24 septembrie 

Ziegler Winfried: Suntem foarte bucuroşi cu cât vor participa cât mai mulţi la acest eveniment, să ne întâlnim, să discută, să petrecem un timp frumos în centrul municipiului Reghin. Aici va fi amplasată o scenă unde începând cu ora 12:30 va avea loc un program artistic unde îi invită pe toţi cei interesaţi să patricipe.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Carduri sociale de alimente și mese calde. Cum pot fi obținute și care sunt categoriile de beneficiari?

Distribuie Persoanele defavorizate din Municipiul Târgu Mureș care beneficiază de tichete sociale electronice pentru alimente …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.