Săptămâna Europeană a Mobilităţii – 2016 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1024 Vizualizări

Săptămâna Europeană a Mobilităţii – 2016

111Anual, în perioada 16 – 22 septembrie, se celebrează „Săptămâna Europeană a Mobilităţii”. Acesta este cel mai important eveniment dedicat transportului urban durabil, desfăşurat pe teritoriul Europei.

Fiecare campanie a „Săptămânii Europene a Mobilităţii” are un motto sub care se desfăşoară activităţile dedicate acestui eveniment. În anul 2016, se pune accentul pe „Mobilitatea inteligentă şi durabilă – o investiţie pentru Europa”.

La eveniment sunt invitate să participe atât instituţii publice, cât şi autorităţi locale, organizaţii publice şi private, instituţii academice, ONG-uri, persoane interesate.

Acţiunea privind mobilitatea se poate desfăşura într-o anumită zi sau pe parcursul mai multor săptămâni sau chiar luni. Acţiunea trebuie să fie dedicată promovării unor schimbări comportamentale pentru o cultură a mobilităţii urbane durabile.

Comisia Europeană a stabilit două obiective majore în vederea adoptării mobilităţii urbane durabile şi anume: eliminarea treptată a autoturismelor care folosesc carburanţi tradiţionali din oraşe până în anul 2050 şi, trecerea la o logistică urbană cu zero emisii în marile oraşe până în anul 2030. Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc, se axează în anul 2016 pe patru domenii prioritare, respectiv: inovare, digitalizare, decarbonizare şi oameni.

Anul 2000, a fost anul în care a fost lansată în Europa „Ziua fără autoturisme”. Oraşele au avut astfel oportunitatea de a-şi demonstra implicarea în aspectele legate de mediu. Pe parcursul unei zile, respectiv, pe data de 22 septembrie, autorităţile au prezentat zonele centrale ale oraşelor lor, într-o altă lumină, restricţionând traficul motorizat şi  încurajând astfel utilizarea modurilor durabile de transport, sporind, de asemenea şi gradul de conştientizare cu privire la impactul asupra mediului al opţiunilor individuale legate de modurile de transport.

Succesul „Zilei fără autoturisme” a încurajat organizarea anuală a „Săptămânii Europene a Mobilităţii” în perioada 16 – 22 septembrie, începând din anul 2002. Peste 400 de autorităţi locale din 23 de ţări au luat parte la acest eveniment încă din primul an.

Gradul de conştientizare în ceea ce priveşte această iniţiativă a crescut anual. Opinia publică este foarte favorabilă, un procent de peste 80% din cei intervievaţi exprimându-şi susţinerea în această direcţie. Valoarea acestei campanii este recunoscută de majoritatea oamenilor, prin faptul că atrage atenţia asupra utilizării excesive a automobilelor în zona urbană.

„Săptămâna Europeană a Mobilităţii” reprezintă o oportunitate pentru autorităţile locale, care sunt încurajate să organizeze activităţi destinate creşterii gradului de conştientizare cu privire la anumite aspecte şi la o tematică dată, să lanseze măsuri permanente destinate  îmbunătăţirii situaţiei transportului durabil în localitate şi, de asemenea, o bună ocazie pentru ca, părţile interesate să se întâlnească şi să discute pentru a găsi soluţii optime în vederea îmbunătăţirii diverselor aspecte legate de mobilitate şi calitatea aerului, pentru găsirea de soluţii inovatoare cu scopul de a reduce utilizarea automobilelor şi a emisiilor produse de acestea şi, testarea de noi tehnologii sau măsuri de planificare.

„Săptămâna Europeană a Mobilităţii” este de asemenea, o oportunitate de a medita asupra adevăratei utilităţi a străzilor urbane şi de dezbatere a soluţiilor de combatere a poluării aerului şi poluării fonice, ambuteiajelor, accidentelor de circulaţie si a problemelor de sănătate.

Exemple de măsuri ce se pot lua în vederea realizării unui transport durabil sunt: utilizarea transportului public, utilizarea bicicletei, mersul pe jos, utilizarea în comun a maşinii, utilizarea responsabilă a autoturismelor.

Invităm pe toţi cei interesaţi să participe la promovarea unei mobilităţi durabile şi, astfel, la protejarea mediului şi îmbunătăţirea calităţii aerului, atât pe parcursul „Săptămânii Europene a Mobilităţii”, cât şi pe termen lung, ca măsuri permanente.

 

Ramona BRĂŢAN,

Compartimentul Relaţii Publice şi Tehnologia Informaţiei,

Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE