- teodora.mindru
- 0 comentarii
- 2054 Vizualizări
Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu-Mureş, 15 ani de la primul transplant medular
19 septembrie 2016Ziua mondială a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice a fost marcată sâmbătă, 17 septembrie, la Târgu-Mureș, prilej cu care șeful Secţiei Clinice de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu-Mureş, prof. dr. Benedek Istvan a anunțat că după 15 ani de la începerea activităţii de transplant medular la Târgu-Mureș, se pregăteşte efectuarea primului transplant cu celule stem compatibile identificate în Registrul Naţional de Donatori.
„Dacă în urmă cu câţiva ani găseai familii numeroase şi reuşeai să faci transplantul, acum, din păcate, nu mai sunt, iar singura posibilitate este să ai cât mai mulţi donatori şi atunci poţi intra în Registrul European de Donatori unde ai mult mai multe şanse de a găsi donatori compatibili. Sunt mândru de echipa mea şi cred că va putea duce mai departe ce am început împreună. (…) Acum începe să se formeze Registrul Naţional de Donatori, iar cu cât dai mai mult când e nevoie pentru alţii, cu atât primeşti mai mult în schimb. Avem colaborări internaţionale foarte bune, vom avea primul caz de transplant din Registrul Naţional de Donatori – până acum am primit grefe din Polonia, din Germania şi asta e un lucru foarte bun”, a declarat şeful Secţiei Clinice de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu-Mureş, citat de AGERPRES.
Peste 400 de persoane au beneficiat de transplant
Prof. dr. Benedek Istvan a spus că în materie de transplant de celule stem, la Târgu-Mureş se lucrează la nivel mondial, că aceasta este consecinţa unei munci de circa 30 de ani, iar în cei 15 ani de la începerea efectivă a activităţii aici au beneficiat de transplant peste 400 de persoane. „Încep să reprezint trecutul. (…) Reprezint trecutul, fiindcă tot demersul l-am început cu 30 de ani în urmă, când am făcut rezidenţiatul în Hematologie la Bucureşti şi acolo deja erau toate condiţiile să se facă transplantul. După ce am vizitat alte centre din Occident am văzut că nu este mare filosofie şi dacă avem pregătire şi condiţii putem să facem şi noi. După 15 ani de demersuri, am reuşit să demarăm şi în 2001 am făcut primul transplant. Cu 15 ani în urmă visul s-a realizat şi sunt mândru de asta. Am reuşit să închegăm o echipă, pentru că un medic nu poate să facă un transplant, e nevoie de o echipă – şi acum putem să ne mândrim că suntem cel mai bun centru din ţară în care am făcut peste 400 de transplanturi în ultimii 15 ani. Lucrăm la nivel mondial, iar singura problemă foarte mare este că avem nevoie de donatori, pentru transplant alogen ai nevoie de donatori”, a afirmat șeful Secţiei Clinice de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu-Mureş.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu