Home / Altele / Eroii din ”Reconstituirea” omagiați la TIFF Mureș

Eroii din ”Reconstituirea” omagiați la TIFF Mureș

Distribuie

Actorii George Mihăiță, Vladimir Găitan și Ileana Popovici vor fi răsplătiți cu Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a patra ediție a TIFF Mureș. Cei trei actori vor fi prezenți la Târgu Mureș vineri, 23 septembrie, când Palatul Culturii va găzdui, începând cu ora 19.00, o proiecție de gală a filmului Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie.”Este o distincție oferită în semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea lor artistică din ultimele decenii, prin care au le-au oferit milioanelor de spectatori din sălile de cinema și teatru momente de bucurie și emoție”, afirmă organizatorii TIFF Mureș.

Reconstituirea, rampă de lansare pentru actori

3-george-mihaitaReconstituirea, considerat unul dintre cele mai bune filme românești ale tuturor timpurilor, a fost o adevărată rampă de lansare pentru cei trei, aflați la cel moment la primele lor roluri în fața camerelor de filmat. George Mihăiță era student la momentul în care a fost distribuit în Reconstituirea. De atunci, cariera sa a însemnat apariții pe marile ecrane, în producții de televiziune și pe scena de teatru, locul în care actorul spune că se simte cel mai bine, datorită interacțiunii directe cu publicul. A jucat în filme precum seria Brigada Diverse, Mama, Pentru patrie, dar și producții recente precum Nunta mută sau Undeva la Palilula. În prezent, are o activitate intensă pe scena de teatru și este directorul Teatrului de Comedie din București. 4-vladimir-gaitanLa rândul său student în momentul rolului din Reconstituirea, Vladimir Găitan și-a creat de-a lungul anilor un palmares care include roluri în peste 40 de filme și seriale TV produse în România între 1968 și 2011, printre care Mircea, Noi cei din linia întâi, Supraviețuitorul, Live. La rândul său director al Teatrului de Comedie București între 1994 și 1996, Vladimir Găitan a fost răsplătit cu premiul UNITER pentru întreaga activitate în 2016.

Ileana Popovici, actrita
Ileana Popovici, actrita

Ileana Popovici este cunoscută publicului pentru interpretarea din filme precum Reconstituirea, Pentru patrie, Prea mic pentru un război atât de mare, Zodia fecioarei sau Filip cel Bun. Absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, ea a semnat ilustrația muzicală pentru o serie de producții cinematografice și nenumărate producții de televiziune.

Masterclass-uri cu actorii Molnár Levente, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol

levente_molnarActorii din noul val al cinema-ului românesc vor fi de asemenea prezenți la Mureș, de această dată în calitate de mentori pentru tinerii dornici să pătrundă în tainele meseriei. Vineri, 23 septembrie, de la ora 18.00, are loc un Masterclass de actorie susținut de Molnár Levente. Actor al Teatrului Național Maghiar din ClujNapoca, Molnár este unul dintre puținii actori ai generației sale a cărui activitate depășește granițele României. Cel mai cunoscut rol al său este Abraham din Fiul lui Saul, producția maghiară care a câștigat anul acesta premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin.

Sâmbătă, de la aceeași oră, vor susține un masterclass actorii Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, două din cele mai cunoscute nume ale generației lor, care joacă împreună pe marile ecrane, în filme precum Love Building sau Două lozuri. Masterclass-urile sunt găzduite de GCafé și sunt dedicate, în primul rând, tinerilor studenți de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, fiind unul din modurile prin care Festivalul Internațional de Film Transilvania înțelege să susțină scena culturală locală și să contribuie la dezvoltarea unor noi generații de creatori de artă, în toate formele acesteia. Intrarea este liberă pentru toți cei interesați.

TIFF Mureș începe vineri, 23 septembrie și promite trei zile cu filme premiate, succese de casă și avanpremiere. Cele peste 40 de proiecții, concerte și întâlniri cu personalități ale cinematografiei românești și maghiare vor avea loc atât în spațiile deja cunoscute ale festivalului, Cinema Arta și Palatul Culturii, cât și în spații noi, inedite: Piața Cetății Open Air și GCafé Marosvásárhely.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.