Proiect de amploare, încheiat cu succes la DGASPC Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 461 Vizualizări

Proiect de amploare, încheiat cu succes la DGASPC Mureș

 

Numărul unic gratuit de semnalare a cazurilor de abuz, neglijare sau exploatare a copilului TELVERDE Telefonul copilului 0800800883 a fost apelat de 543 de ori, toate cazurile fiind sesizate și evaluate. În urma acestor apeluri, 52 de copii au fost internați. Deseori, părinţii abuzatori nu conştientizează consecinţele devastatoare ale abuzului asupra propriilor copii. Indiferent ce formă îmbracă abuzul asupra copilului, el afectează în mod dramatic felul în care acesta percepe şi înţelege lumea în care trăieşte, aceasta fiind considerată, cel mai adesea, ostilă.

Hotelul Grand a găzduit în ziua de 20 septembrie un eveniment care marchează finalul proiectului „Dezvoltarea în județul Mureş a Reţelei interinstituționale de prevenire, intervenție și combatere a violenței asupra copiilor”, proiect demarat deDirecţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  (DGASPC )Mureș, în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Mureș și Organizația „Salvați Copiii”, filiala Mureș. În deschidere au luat cuvântul Schmidt Lorand, director general DGASPC Mureș, și comisar șef de poliție Cătălin Rădulescu, împuternicit adjunct șef al IPJ Mureș, și autoritățile publice. Despre realizările proiectului au vorbit Elida Deak, director adjunct DGASPC Mureș, Schenk Alina și Cristina Kovacs, psihologi în cadrul Organizației „Salvați Copiii”, filiala Mureș, și comisar șef de poliție Gabriela Pîncă, coordonator Compartiment de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș.

Valoarea proiectului a fost de 546.511 lei, sursa de finanţare Apelul „COERENT” din cadrul Programului RO10-CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS). Durata de implementare a fost de 17 luni, începând cu data de 7 mai 2015.

Obiective atinse

Proiectul a urmărit activarea și dezvoltarea în județul Mureș a unor mecanisme comune tuturor actorilor implicați în domeniul prevenirii, combaterii și intervenției în cazurile sesizate de copii aflați în situații de risc și asigurarea resurselor necesare funcționării acesteia. Obiectivele vizate au fost dezvoltarea unui parteneriat public sau privat prin implicarea tuturor factorilor cu atribuții în domeniul social în crearea unei rețele interinstituționale județene de prevenire, intervenție și combatere a violenței îndreptate împotriva copiilor; elaborarea și punerea în practică a unor proceduri, metodologii și instrumente de lucru incluzive, comune specialiștilor implicați în muncă cu persoanele aflate în situații de risc și vulnerabilitate, în particular cu copii, tineri și familii victime sau potențiale victime ale abuzului, neglijării și exploatării; creșterea nivelului de cunoștințe al persoanelor angajate în cadrul instituțiilor și autorităților locale cu atribuții de intervenție și soluționare a cazurilor de risc. „Au fost realizate 5 sesiuni de diseminare a celor două Ghiduri metodologice concepute, către 247 de specialiști cu activitate în domeniul prevenirii combaterii violenței asupra copiilor, respectiv 100 de polițiști, 102 asistente sociale din cadrul Primăriilor din județul Mureș, 45 de specialiști din alte instituții cu atribuții în domeniu și specialiști ai DGASPC Mureș. Un număr de 100 de copii abuzați, neglijați și exploatați au beneficiat de consiliere psihologică și sprijin material, acordânduli-se pachete alimentare și pachete ludice-educative”, a declarat Elida Deak, director adjunct DGASPC Mureș.

Un număr de 70 de părinți ai copiilor abuzați, neglijați, exploatați au participat la sesiuni de educație parentală în vederea creșterii nivelului de cunoștințe privitor la consecințele nefaste ale abuzului, metide și tehnici de disciplinare pozitivă a copilului. Au fost realizate 6 campanii de informare și conștientizare a populației privind consecințele violenței asupra copilului în 6 comunități din județul Mureș, municipiul Tîrgu Mureș, municipiul Târnăveni, orașele Sărmașu și Iernut, comunele Daneș și Nadeș. „Considerăm că, prin rezultatele obținute proiectul și-a atins obiectivul, în județul Mureș fiind astfel creată o rețea interinstituțională funcțională și coerentă de specialiști pentru prevenirea, intervenția și combaterea violenței care va veni în sprijinul copiilor aflați în situații de vulnerabilitate.

dsc_1823

Telefonul copilului și echipa de intervenție

În cadrul proiectului s-a dezvoltat Serviciul “Telefonul copilului și echipa mobilă de intervenție” din cadrul Serviciului de intervenție în regim de urgență, abuz, neglijare, trafic, migrare al DGASPC Mureș.„Numărul unic gratuit de semnalare a cazurilor de abuz, neglijare sau exploatare a copilului TELVERDE Telefonul copilului 0800800883 a fost apelat de 543 de ori, toate cazurile fiind sesizate și evaluate. În urma acestor apeluri am internat 52 de copii, ceea ce dovedește că acei copii nu mai puteau rămâne în familiile lor, viața lor și dezvoltarea ulterioară fiind puse în pericol”, a mai adăugat Elida Deak. Odată cu activarea unui număr unic de urgență gratuit de semnalare a cazurilor de abuz, s-a angajat un număr de 6 specialiști, respectiv 4 asistenți sociali și 2 psihologi. S-a constituit Echipa intersectorială locală de prevenire, intervenție și combatere a violenței și exploatării copiilor, au fost realizate activități comune interinstuționale și campania mureșeană ” Petrece timp cu copilul tău”.  Totodată s-a întocmit un „Ghid metodologic de intervenție” pentru toate părțile implicate în acțiuni de prevenire și combatere a violenței îndreptate împotriva copiilor și un ”Ghid de bune practici de comunicare cu copii victime ale abuzului”. „Acestea sunt foarte necesare, în primul rând colegilor noștri care intră proaspăt în branșă și sunt mai puțin experimentați, ei pot învăța pașii pentru ca lucrurile să iasă cât mai bine. Specialiștii care preiau apelul telefonic analizează gradul de urgență și nivelul de intervenție, totdeauna când există o suspiciune de abuz asupra unui copil, Poliția intervine, beneficiind și de sprijinul specialiștilor de la DGASPC”, a declarat comisar șef de poliție Gabriela Pîncă.

Cele două ghiduri sunt instrumente în cadrul proiectului pentru a avea un cadru unitar și coerent către toate instituțiile din județ care intervin într-un caz de abuz asupra copilului. „Polițistul și asistentul social sunt primii care intervin în cazurile de abuz asupra copilului. Ei sunt cei care ne anunță dacă sunt necesare serviciile noastre acelui copilaș sau familiei lui” spune Elida Deak. În cadrul proiectului s-au achiziționat bunuri mobile, echipamente și servicii necesare desfășurării activităților prevăzute în proiect, s-au organizat sesiuni de diseminare a Ghidurilor metodologice întocmite, s-au desfășurat campanii de conștientizare și informare asupra problematicii violenței  asupra copilului, s-au asigurat cursuri de educație parentală pentru familiile aflate în risc din comunitate și s-au oferit servicii de consiliere și intervenție copiilor care solicită sprijin prin apelarea Telefonului copilului.

Abuzul şi neglijarea copiilor continuă să fie două subiecte sensibile ale agendei publice, asupra cărora atenţia şi eforturile autorităţilor, dar şi cele ale actorilor relevanţi din mediul non-guvernamental vor continua să se îndrepte cu aceeaşi preocupare. Beneficiarii acestui proiect de amploare încheiat cu succes la DGASPC Mureș au fost factori de decizie și specialiști din cadrul autorităților locale care au responsabilități în domeniul asistenței sociale, în special cu atribuții în protecția drepturilor copilului și participanți la campaniile organizate în Târgu-Mureş, Târnăveni, Iernut, Sărmaş, Nadeş, Daneş, reprezentanți ai unor ONG-uri care activează în domeniul protecției drepturilor copilului și ai Grupurilor locale de inițiativă și copii (0 -18 ani) care solicită sprijin sau a căror situație de risc este sesizată prin apelarea numărului unic de urgență și familiile acestora.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE