Home / Cultură / Noaptea Albă a Galeriilor, în premieră la Târgu Mureș

Noaptea Albă a Galeriilor, în premieră la Târgu Mureș

Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, prezintă pe 30 septembrie, în cadrul celei de-a X-a ediții, expoziții și evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din zece orașe: București, Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara. Vineri, 30 septembrie, va avea loc la Târgu Mureș prima ediție a Nopții Albe a Galeriilor. 1Organizatorul evenimentuilui, Asociația KARTE, alături de o serie de organizații și spații care s-au dovedit consecvente în a derula proiecte articulate de artă vizuală, sunt incluse în acest proiect: B5 Studio, Camera K’ARTE, Galeria UAP, Black Framed Glass Cube Gallery (Galeriile Luxor) și Casa Bernady (Fundaţia Culturală Dr. Bernády György). 2Între proiectele și artiștii care vor expune la Târgu-Mureș se numără se numără ”Minitremu Art Camp” la B5 Studio (P-ţa. Bolyai nr.5), ”Pat / Ágy”, Bob Jozsef (instalație / P-ţa Bolyai nr.5), expoziția ”E adevărat, din moment ce l-am pictat” de Codruța Cernea, la Camera K’ARTE(G. Enescu nr. 2), expoziția ”Imagine-Timp / Kép-Idő” semnată Simon Endre/Simon Zsolt la Casa Bernady (Fundaţia Culturală Dr. Bernády György. Str Horea nr 6), ”Retrospectiva Szabo Zoltan Judoka & family” la Galeria UAP Târgu Mureș (G. Enescu nr 2), precum și ”Anuala de Arhitectură Mureș 2016” la Galeriile Luxor (P-ța Teatrului 1). În plus, o serie de artiști își vor deschide atelierele din P-ţa Bolyai nr.5, special pentru public în seara/noaptea zilei de 30 septembrie.3

Artiști mureșeni protagoniștii ”Couleur Locale 3”

Evenimentul Noaptea Albă a Galeriilor, inițiat în 2007 de către Asociația Ephemair, o dată cu ediția aniversară a acestui an își extinde programul nocturn în parteneriat cu organizații locale din orașele: Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara. Galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist creează o hartă a artei contemporane și a celor mai noi tendințe de pe scena artistică locală și internațională, în zece orașe din România.Pentru a evidenția profilul cultural al celor nouă orașe invitate, în București, una dintre expozițiile principale- No Man’s Land, realizată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și al Ministerului Culturii, va prezenta la Rezidența Scena9 din centrul Capitalei zece proiecte curatoriale având drept invitați curatori și artiști din orașele partenere NAG 2016. Astfel expoziția focus Târgu Mureș intitulată “Couleur Locale 3” prezintă selecția unor artiști importanți din zonă realizată de curatorii Bartha József şi Laura Borotea: Adorjáni Márta, Miklósi Dénes (Cluj), Kispál Ágnes Evelin, Kispál Attila, Wanek Ferenc (Sfântu Gheorghe), Bartha József , Larisa David, Fekete Zsolt, Monotremu, Cristi Pogăcean (Târgu Mureş).
Organizatorul NAG Târgu Mureș este Asociatia K’ARTE în parteneriat cu Fundatia ARTeast, Primăria municipiului Târgu Mureș, Consiliul Județean Mureș, Cotidianul Zi de zi și Asociația Minitremu.

Despre Asociațiile K’ARTE și Ephemair

Asociația K’ARTE este unul dintre cele mai active ONG-uri culturale din județul Mureș, în ultimii ani organizând un număr semnificativ de evenimente de film, artă contemporană, performance, teatru sau acțiuni civice, în colaborare cu instituții prestigioase precum British Council, Institutul Polonez, Institutul Francez, Institutul Balassi, Ambasada Regală a Norvegiei, Ministerul Culturii, ICR etc. dar și cu mai multe alte instituții și ONG-uri importante la nivel local. Din 2014 Asociația K’ARTE administrează și o galerie în centrul municipiului Târgu-Mureș, Camera K’ARTE, situată pe strada G. Enescu.
Asociația Ephemair își propune să dezvolte proiecte culturale destinate promovării artei contemporane românești și internaționale, acțiuni care vizează creșterea vizibilității acesteia în rândul publicului larg. Alături de proiectul Noaptea Albă a Galeriilor, Asociația Ephemair organizează alte două proiecte importante în scena evenimentelor culturale din București: Art on Display și Weekendul Galeriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Concerte cu public, noutatea anului 2021 la Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș

Întreg colectivul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș urează un An Nou Fericit, cu multă sănătate …