Salvaţi Copiii România lansează „Caravana Primelor 1000 de zile” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 231 Vizualizări

Salvaţi Copiii România lansează „Caravana Primelor 1000 de zile”

 

Salvaţi Copiii România lansează toamna aceasta „Caravana Primelor 1000 de zile”, ce va ajunge și în Târgu Mureș. În țara noastră, doar 12,6% dintre mame își alăptează exclusiv bebelușii în prima jumătate de an de viață. România este în continuare clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept ţară cu risc înalt în ceea ce priveşte indicatorii de sănătate, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010.

Ceea ce faci și mănânci în primele 1000 de zile reprezintă cheia sănătății pentru întreaga viață. Primele 1000 de zile se referă la perioada cuprinsă între prima zi de sarcină și a doua aniversare a copilului. Primele 1000 de zile oferă o oportunitate unică de consolidare a sănătății pentru tot parcursul vieții. Salvaţi Copiii România lansează toamna aceasta „Caravana Primelor 1000 de zile”, ce va ajunge în 10 orașe din România. Caravana face parte din programul de conștientizare a importanței alăptării pentru mamă și copil și constă într-o serie de 10 evenimente educaționale dedicate proaspeților și viitorilor părinţi.

Nutriţia în primele 1000 de zile reprezintă cheia sănătăţii pentru întreaga viaţă. Alăptarea este extrem de importantă și de benefică: laptele matern este hrana ideală pentru nou-născuți în primele șase luni de viață, fără a fi necesar să primească nimic altceva, precum apă, ceai sau alte alimente. În plus, acesta ajută la o bună dezvoltare a relației dintre mamă și copil. Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni și continuarea alăptării până la vârsta de doi ani.

Din păcate, în țara noastră, doar 12,6% dintre mame își alăptează exclusiv bebelușii în prima jumătate de an de viață. Durata medie a alăptării exclusive este de doar două luni și jumătate (studiul IOMC 2011). Conform aceluiaşi studiu, doar 33% dintre mame au declarat că au fost instruite privind alăptarea exclusivă.

Importanța alăptării

Tocmai de aceea, specialişti din Romania, doctori pediatri, consultanţi perinatali și psihologi renumiţi, vor aborda în cadrul „Caravanei Primelor 1000 de zile” subiectul alăptării din toate perspectivele. Printre temele ce vor fi discutate se numără importanța nutriției pentru mamă și copil, beneficiile alăptării pentru mamă și copil sau drepturile mamei care alăptează. Participarea la conferințele din cadrul caravanei este gratuită.

Lansarea a debutat în Bucureşti cu participarea  dr. Petronela Stoian, medic neonatolog şi reprezentant al Ministerului Sănătăţii precum şi a dnei. Dr. Sandra Alexiu, Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi medic primar de medicina familiei.

,,Situaţia îngrijorătoare a sănătăţii mamei şi a bebeluşului reprezintă principalul motiv pentru care am decis să sprijinim programul educaţional Caravana Primelor 1000 de zile. Este foarte important ca părinţii să ştie că deciziile pe care le iau în această perioadă pentru copiii lor pot influenţa sănătatea acestora pentru tot restul vieţii. În plus, ne dorim ca prin seminariile şi orele de consiliere pe care le organizăm să ajutăm cât mai multe mămici să aibă acces la informaţii medicale sau sfaturi de la specialişti în educaţia perinatală,” a declarat dr. Sandra Alexiu, ambasadorul programului.

Mortalitatea infantilă, primul loc în Europa

„Cravana Primelor 1000 de zile” va ajunge în următoarele orașe din România: Timișoara (27 septembrie), Arad (28 septembrie), Brașov (4 octombrie), Târgu Mureș (5 octombrie), Sibiu (6 octombrie), Constanța (11 octombrie), Cluj (13 octombrie), Iași (18 octombrie) și Craiova (20 octombrie).

„Ne dorim ca toți părinții din România să afle că primele 1000 de zile din viața copiilor pot influenţa sănătatea acestora pentru tot restul vieţii și că alăptarea este extrem de importantă. Prin intermediul caravanei, sperăm să creștem rata alăptării exclusive în România, oferind suport psihologic adecvat, informaţii medicale și sfaturi de la specialişti,” afirmă Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

România este în continuare clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept ţară cu risc înalt în ceea ce priveşte indicatorii de sănătate, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010. Acelaşi studiu atrage atenţia asupra mortalităţii infantile, ţara noastră aflându-se pe primul loc în Europa, cu valori duble faţă de media europeană.

Informare și educare

Din 2010, Salvaţi Copiii România a iniţiat proiectul „Fiecare Copil Contează”, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi în rândul copiilor cu vârsta de până la 5 ani. În perioada 2010-2016 au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele deceselor copiilor care pot fi prevenite printr-o componentă majoră de informare şi educare, dar și prin suport nutrițional și sanitar pentru 22.000 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.

Prin proiectul Fiecare Copil Contează, organizaţia Salvaţi Copiii a reuşit până în prezent să doteze 58 de maternităţi cu incubatoare, mese de resuscitare şi aparate de ventilaţie. În 2016, Salvaţi Copiii România îşi propune dotarea a 29 de maternităţi și secţii de nou-născuţi din întreaga ţară.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE