Home / Sanatate / Județul Mureș, pe locul trei în topul județelor cu cele mai multe cazuri de boli profesionale

Județul Mureș, pe locul trei în topul județelor cu cele mai multe cazuri de boli profesionale

Distribuie

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Mureş, care a avut loc miercuri, 28 septembrie, Csiki Iren Zsuzsanna, medic șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Mureș, a prezentat situația numărului de cazuri de boli profesionale declarate în județul Mureș, în perioada 2005-2015.

În anul 2011, s-a înregistrat, cel mai mic număr de cazuri de boli profesionale, și anume 8. În anul 2015, au fost înregistrate 66 de astfel de cazuri. Potrivit medicului, anul trecut, 21 de județe ale țării au declarat cele mai multe cazuri de boli profesionale, iar 8 județe nu au declarat niciun caz de boală profesională. Astfel, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în județul Olt (239), Hunedoara (113), Mureș (66) și Gorj (59).
„Medicina muncii reprezintă știința multidisciplinară care studiază efectul muncii asupra sănătății lucrătorilor, precum și efectul sănătății lucrătorilor asupra aptitudinii în muncă. Are ca obiect principal prevenția, dar a fost și continuă să fie implicată și în identificarea, investigarea și tratamentul bolilor profesionale. În perioada 2005-2015, cel mai mic număr de cazuri de boală profesională s-a declarat în anul 2011, când au fost 8 cazuri. În următorii ani se constată o creștere a numărului de cazuri de îmbolnăvire profesională, de la 16 cazuri în anul 2012, la 66 de cazuri declarate în anul 2013, 57 de cazuri în 2014, cu revenire la 66 de cazuri în anul 2015”, a afirmat Csiki Iren Zsuzsanna.

În ce domenii au fost declarate cele mai multe cazuri
În județul Mureș, bolile profesionale sunt provocate de suprasolicitarea aparatului locomotor, intoxicațiile prin expunere la agenți chimici profesionali, dar și astmul bronșic nonalergic (iritativ) și silicoza și bolile dermatologice. În ceea ce privește repartiția cazurilor noi de boală profesională pe ocupații, în anul 2015, primele cinci profesii sunt: tâmplar pulverizator, lustruitoare, electrician întreținere, lăcătuș mecanic, turnător formator și confecționer articole piele. Pe ramuri de activitate, cele mai multe cazuri noi au fost declarate la: fabricarea mobilei, la transporturi de marfă pe cale ferată și rutier, fabricarea produselor lactate și brânzeturilor și asistență spitalicească.
„În anul 2015, s-au declarat la nivel național 342 de cazuri noi de îmbolnăvire profesională provocate de suprasolicitarea diferitelor aparate și sisteme, în creștere față de anul precedent. Repercusiunile asupra stării de sănătate a individului sunt multiple: absenteism, scăderea productivității și a calității muncii. Problema suprasolicitării musculo-osteo-articulare este răspândită în domeniul profesional și este o cauză importantă de absenteism medical. Județele cu cele mai numeroase cazuri declarate au fost: Hunedoara, Olt, Mureș, Gorj, Maramureș și București. În județul Mureș, cele mai numeroase cazuri noi declarate au fost: discopatiile (21), inclusiv hernia de disc, urmate de artroze (13), periartrite (5), tenosinovite (2), sindromul de tunel carpian (un caz) și epicondilita (un caz). A fost declarată o îmbolnăvire profesională prin suprasolicitare vocală: laringita”, a arătat Csiki Iren Zsuzsanna.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dr. Rădeanu Iulia-Maria. ” Încet, ne apropiem de un număr de 70 de copilași care poate astăzi nu ar fi existat”

Distribuie Promovarea Asociației Generații Iubite și Octrotite (GIO), chiar dacă am face-o săptămânal, tot nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.