VIDEO: Dezbatere publică iniţiată de Nadia Raţă. Informaţiile de interes public, „oxigenul democraţiei” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 519 Vizualizări

VIDEO: Dezbatere publică iniţiată de Nadia Raţă. Informaţiile de interes public, „oxigenul democraţiei”

111Consilierul judeţean liberal prof. dr. Nadia Raţă a organizat luni după-amiază dezbaterea publică „Fii proactiv, doar aşa poţi schimba ceva!”, a cărei temă principală a constituit-o accesul cetăţenilor la informaţii de interes public. Demersul consilierului judeţean a venit în preambulul Zilei Internaţionale a Dreptului de a Şti, marcată anual la 28 septembrie, şi se doreşte a fi primul pas dintr-un şir de evenimente viitoare similare.

Concluziile, prezentate Consiliului Judeţean

Dezbaterea a avut loc în Sala mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureş, iar printre participanţi s-au regăsit şi câţiva reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi locale. Au fost prezenţi consilierii judeţeni PNL Ervin Molnar şi Alex Gyorgy şi consilierul POL în Consiliul Local Târgu-Mureş respectiv Hermann Mark-Christian, care a ţinut să precizeze că nu reprezintă partidul, ci a venit la eveniment în calitate de simplu cetăţean.

„Accesul cetăţenilor la informaţii este un drept. Constatăm că, de foarte multe ori, acest drept este încălcat. Sigur că iniţierea dezbaterii de azi are la bază sesizări venite din partea cetăţenilor, care au ajuns la mine în diverse forme, prin diverse zone de comunicare, fie pe Facebook, fie prin discuţii telefonice sau chiar prin abordări pe stradă. Deşi e vorba de o problemă atât de generală şi de importantă, de multe ori nici nu realizăm cât de important este acest pas, în relaţia aleşilor cu cetăţenii, înainte de a face alţi paşi, practic, pentru a simplifica situaţiile cu care se confruntă. Ne dorim ca aceste situaţii să fie rezolvate şi doar împreună le putem rezolva. Cred că autorităţile, cetăţenii şi instituţiile trebuie să se întâlnească pe acest traseu, undeva la mijloc, fiecare să facă nişte paşi spre celălalt, pentru că doar aşa putem găsi rezolvări mai bune la problemele pe care le întâmpinăm noi, toţi, în viaţa de zi cu zi. Cu atât mai mult, acest eveniment se înscrie, practic, într-un şir de evenimente care poate vor fi derulate pentru marcarea zilei de 28 septembrie, Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti”, a menţionat prof. dr. Nadia Raţă.

112

„Dezbaterea de astăzi face parte din genul de activităţi pe care le voi derula în calitate de consilier judeţean, este, de fapt, una dintre obligaţiile consilierilor judeţeni, în relaţia lor cu cetăţenii. Pentru mine este chiar o bucurie să demarez acest gen de activităţi. Conform articolului 50 din Statutul aleşilor locali, noi avem această obligaţie, de a desfăşura întâlniri cu cetăţenii, audienţe, care pot avea şi o asemenea formă publică. Voi întocmi o informare asupra concluziilor pe care le vom desprinde aici, împreună, cu toţii, material pe care îl voi prezenta Consiliului Judeţean şi îl voi îndrepta şi către alte instituţii ale statului, vizate. Depinde de problemele pe care cetăţenii le vor ridica la această întâlnire”, a completat organizatoarea dezbaterii publice.

Principiu fundamental al democraţiei

De asemenea, prof. dr. Nadia Raţă i-a parafrazat pe Mădălina Bucheru şi Paul Chioveanu, coordonatorii materialului intitulat „Transparenţa decizională în România anului 2007”, afirmând că „informaţia este oxigenul democraţiei, iar democraţia ar fi de neconceput fără accesul liber al publicului la informaţii”. „Accesul cetăţenilor la informaţii este un principiu fundamental al democraţiei, dar în acelaşi timp o problemă. Vrem să vedem dacă putem să găsim împreună soluţii, sunt convinsă orice situaţie are soluţii şi acest lucru este o dată în plus realizabil printr-un real dialog şi printr-o reală dezbatere. Sper să avem o discuţie constructivă şi să punem bazele unor direcţii concrete de acţiune”, a subliniat prof. dr. Nadia Raţă.

113

Agenda evenimentului a mai conţinut abordări interactive ale unor subiecte diverse, cum ar fi dreptul cetăţenilor de a avea acces la informaţii, transparenţa decizională în administraţia publică, cauze şi soluţii la „scurtcircuitele” de comunicare ale unor instituţii publice, dar şi prezentarea unor videoclipuri cu informaţii concrete legate de prevederile Legii 544/2011 privind liberul acces la informaţiile de interes public, precum şi despre pârghiile aflate la dispoziţia cetăţenilor, în cazul în care instituţiile publice refuză punerea în aplicare a respectivului act normativ.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE