Home / Slider / „Acum pentru viitor”, proiect pentru romii din Târnăveni

„Acum pentru viitor”, proiect pentru romii din Târnăveni

Distribuie

111Consilierii locali ai municipiului Târnăveni au aprobat, recent, într-o şedinţă extraordinară de lucru, acordul de parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi Cluj Napoca, Fundaţia Buckner Târgu-Mureş şi Şcoala Gimnazială nr. 3 Târnăveni, în vederea participării la activităţile din cadrul proiectului „Acum pentru viitor – Parteneriat social pentru dezvoltare durabilă în Târnăveni”.

Valoarea proiectului este de 13,9 milioane lei, bani distribuiţi astfel: 8,19 milioane lei pentru Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi Cluj Napoca, 3,04 milioane lei pentru Primăria municipiului Târnăveni, 2,15 milioane lei pentru Fundaţia Buckner Târgu-Mureş şi 0,53 milioane lei pentru Şcoala Gimnazială nr. 3 Târnăveni. De asemenea, contribuţia Primăriei municipiului Târnăveni la proiect este de 2% din valoarea acestuia, respectiv de 60.970 lei.

Obiective: incluziunea socială şi reducerea sărăciei

Referatul privind aprobarea parteneriatului a fost întocmit de Mirela Oana Petru, consilier la Compartimentul Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei municipiului Târnăveni. Potrivit documentului, perioada de programare 2014-2020 aduce pentru autorităţile administraţiei publice locale din România oportunitatea accesării şi absorbţiei de noi fonduri europene, destinate asigurării coeziunii economice, sociale şi teritoriale, în vederea îndeplinirii obiectivelor UE 2020. „Având în vedere preocuparea permanentă a autorităţilor administraţiei publice locale pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, odată cu lansarea apelului de proiecte din cadrul Programului Operaţional Capital Uman – Axa prioritară 4 – Obiectivul tematic 9 – Prioritatea de investiţiii 9 – Obiectivul specific 4.1 – Reducerea numărului de comunităţi marginalizate, în care există populaţie aparţinând minorităţii rome – acele comunităţi în care populaţia aparţinând minorităţii rome reprezintă minim 10% din totalul populaţiei la nivelul comunităţii – aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, prin implementarea de măsuri integrate, a apărut soluţia realizării unui proiect care vizează incluziunea socială şi reducerea sărăciei într-o zonă a municipiului Târnăveni, locuită preponderent de cetăţeni de etnie romă”, a precizat Mirela Oana Petru.

5 zone urbane marginalizate

Proiectul se va desfăşura în municipiul Târnăveni, în 5 zone urbane marginalizate, unde locuiesc un număr de 2.297 de persoane, din care 1.181 de romi: zona 1 (străzile Avram Iancu, Plugarilor, Câmpului), zona 1 (străzile Dezrobirii, Macului, Cerbului, Avram Iancu, 1 Iunie, 13 Mai), zona 3 (străzile 1 Iunie, Fagului, Macului, Pinului, Toamnei), zona 4 (străzile Cartierul Livezii, Avram Iancu) şi zona 5 (străzile Cartierul Livezii, Avram Iancu, Măceşului, Melodiei, Cartierul Dâmbău). „Obiectivul general al proiectului este promovarea accesului egal la măsuri integrate de educaţie, ocupare, antreprenoriat, servicii sociale, acte, locuire, antidiscriminare, pentru persoanele din muncipiul Târnăveni, judeţul Mureş, aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, din comunităţile marginalizate în care există populaţie aparţinând minorităţii rome. Strategia de implementare a proiectului are patru componente interconectate şi clare: componenta 1 – servicii socio-medicale, acte locuire, componenta 2 – ocupare şi antreprenoriat, componenta 3 – educaţie, componenta 4 – campanie antidiscriminare”, a arătat Mirela Oana Petru.

Proiectul va demara la data de 1 ianuarie 2017 şi va fi finalizat la data de 1 decembrie 2019.

Componenta 1 – Servicii socio-medicale, acte, locuire:

– 750 de persoane care reprezintă grupul ţintă total al proiectului, adică aproximativ 150-200 de familii/gospodării, vor beneficia de servicii socio-medicale la domiciliu şi la centrul integrat care se va dezvolta prin proiect.

– Din numărul total de 750 de persoane care fac parte din grupul ţintă total al proiectului, se vor selecta 38 de familii care vor beneficia de asistenţă juridică pentru reglementări acte. Astfel, echipa de proiect va acorda sprijin prin furnizare de asistenţă juridică pentru reglementarea actelor de identitate, de proprietate, de stare civilă, de obţinere a drepturilor de asistenţă socială.

– În perioada de implementare a proiectului se va reabilita un bloc de 60 de locuinţe în care, conform cercetării realizate în proiect, locuiesc în proproţie de 99% familii de etnie romă. Blocul este într-o stare avansată de degradare, fiind denumit generic, în mod negativ, „Blocul afumat”, şi se află în imediata apropiere a Şcolii Gimnaziale nr. 3 şi a Fundaţiei Buckner.

Componenta 2 – Ocupare şi antreprenoriat:

– Partenerii vor implementa acţiuni concrete pentru 376 de adulţi, care reprezintă 50,1% din numărul total al grupului ţintă: pentru circa 226 de persoane se vor realiza paşii formali de calificare profesională, avându-se în vedere ca aproximativ 114 de persoane să obţină locuri de muncă.

– Se vor selecta 120 de persoane pentru care se vor realiza acţiuni de dezvoltare antreprenorială, iar pentru 50 dintre acestea se vor realiza acţiuni de sprijin pentru elaborarea a 50 de planuri de afaceri.

– Din cele 50 de planuri de afaceri, o comisie de specialitate va selecta 10 planuri de afaceri, din care 6 vor fi propuse să se dezvolte prin acordarea de suport specific de către mentorii de dezvoltare antreprenorială.

– Din cele 6 acţiuni antreprenoriale, se vor selecta 5 planuri de afaceri şi se va acorda subvenţie privind înfiinţarea, dezvoltarea şi derularea afacerilor, conform procesului descris în Ghidul solicitantului.

Componenta 3 – Educaţie:

– Vor fi implicate 40 de persoane, tineri şi adulţi, pentru programul „A doua şansă”, care are ca scop sprijinirea persoanelor cu vârsta de peste 14 ani care nu au finalizat învăţământul gimnazial, astfel încât acestea să îşi poată completa şi finaliza educaţia de bază din cadrul învăţământului obligatoriu, precum şi pregătirea ulterioară pentru obţinerea unei calificări profesionale într-un anumit domeniu. Persoanele absolvente au aceleaşi drepturi cu absolvenţii învăţământului obligatoriu, obţinând şi un portofoliu personal pentru educaţie permanentă şi foaia matricolă.

– Fundaţia Buckner se va implica în procesul de recuperare şcolară pentru 120 de copii preşcolari şi şcolari.

– Programul „Şcoală după şcoală” va veni în întâmpinarea nevoilor unui număr de 90 de elevi din ciclul primar şi gimnazial, care provin din familii defavorizate şi vulnerabile, fără posibilităţi materiale pentru susţinerea copiilor pe plan educaţional, fapt care conduce la abandonul şcolar.

Componenta 4 – Antidiscriminare:

– Echipa de proiect va realiza şi va pune în practică un concept de campanie de informare şi conştientizare cu titlul „Acum pentru viitor – egalitate de şanse pentru toţi localnicii”.

– Grupul ţintă pentru această componentă este format, pe de o parte, din cele 750 de persoane din grupul ţintă total, dar vor fi şi alte persoane din localitate.

 

De asemenea, verificati

Rețele de gaz modernizate în 14 localități mureșene

Distribuie Un număr de 20 proiecte de investiții în distribuția de gaze naturale, a căror …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.