Home / Cultură / Prima Noapte Albă a Galeriilor în Tîrgu-Mureș

Prima Noapte Albă a Galeriilor în Tîrgu-Mureș

Distribuie

Noaptea Albă a GaleriilorDespre Noaptea Devoratorilor de Publicitate sau Noaptea Muzeelor a auzit mai toată lumea și mai toți am fost puși, măcar o dată, în mișcare de energia din jurul acestor evenimente. Noaptea Albă a Galeriilor e o întâmplare care vine în aceeași idee – în câteva zeci de ore poți să survolezi practic o lume, în acest caz, mediul artistic vizual din oraș. Mai mult, poți chiar să intri și să te plimbi prin micro-universul unor artiști plastici din oraș, pentru că o parte dintre aceștia își vor deschide atelierele cu această ocazie.

Prima Noapte Albă a Galeriilor

Noaptea Albă a Galeriilor(NAG) are loc, vineri 30 septembrie, în premieră în Tîrgu-Mureș. Organizatorul NAG Tîrgu-Mureș este Asociația K’ARTE, alături de o serie de organizații și spații care s-au dovedit consecvente în a derula proiecte articulate de artă vizuală: B5 Studio, Camera K’ARTE, Galeria UAP, Black Framed Glass Cube Gallery (Galeriile Luxor) și Casa „Bernady” (Fundaţia Culturală „Dr. Bernády György”).

Evenimentul Noaptea Albă a Galeriilor, inițiat în 2007 de către Asociația Ephemair, o dată cu ediția aniversară a acestui an își extinde programul nocturn în parteneriat cu organizații locale din orașele: Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara. Galerii de artă, spații alternative, hub-uri creative și ateliere de artist creează o hartă a artei contemporane și a celor mai noi tendințe de pe scena artistică locală și internațională, în zece orașe din România.

Din programul NAG Tîrgu-Mureș

Între proiectele și artiștii care vor expune se numără Codruta Cernea, „Minitremu Art Camp”, Anuala de Arhitectură Mureș 2016, Simon Endre și Simon Zsolt, Szabó Zoltán Judóka și familia (retrospectivă) sau Bob József își vor deschide atelierele din Piața Bolyai nr. 5. De asemenea, Călinescu Lucia, Șulea Ioan, Maria Gliga, Fekete Zsolt, Csatlos Levente, Mircea Moldovan, Nagy Dalma, Șerban Mariana, iar în Cetatea Medievală, bastionul mic: Mana Bucur și Gyarmathy János.

Atelierele din Piața Bolyai vor fi deschise de la ora 18.00 până târziu în noapte. Bob József va prezenta o instalație, „pat”, pe tema conviețuirii interetnice. La aceeași adresă, în spațiul celor de la B5 Studio, începând de la ora 19, vom putea vizita expoziția „Undo the future”. Este vorba despre previzualizarea expoziției rezultate în urma atelierelor Minitremu Art Camp, care au tematizat subiecte ca identitatea, feminismul, civismul, istoria. Lucrările au fost realizate de elevi de la licee teoretice și de artă din România, folosind mai multe medii de exprimare: video, performance, colaj sau instalație.

Codruța Cernea Camera K'arte

Codruța Cernea expune la K’arte

Tot de la ora 19.00 la Camera K’arte, strada George Enescu nr. 2, va fi deschisă și expoziția Codruței Cernea, „E adevărat, din moment ce l-am pictat”. Titlul expoziției traduce în registru vizual, fraza prin care scriitorul francez Boris Vian a descris povestea romanul „Spuma zilelor”.

Fundaţia Culturală „Dr. Bernády György”, ne așteaptă pe strada Horea, nr. 6, la „Imagine-timp”. În galeria de la parter va expune Simon Endre, pictură, iar în galeria de la mansardă va fi expoziția de grafică a lui Simon Zsolt. La Galeria UAP, din Palatul Culturii, va fi deschisă expoziția „Retrospectivă Szabó Zoltán Judóka & family”.
Vineri, 30 septembrie, cu ocazia Nopții Albe a Galeriilor va fi deschisă și expoziția din cadrul evenimentului „Anuala de Arhitectură Mureș 2016”, Piața Teatrului la Galeriile Luxor.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.