Home / Administratie / Programul ”Construcția de locuințe de serviciu”, aprobat de Guvern

Programul ”Construcția de locuințe de serviciu”, aprobat de Guvern

111Programul multianual ”Construcția de locuințe de serviciu”, inițiat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a fost adoptat miercuri, 28 septembrie, prin Hotărâre de Guvern. Programul are în vedere construcția de locuințe de serviciu, pe baza propunerilor primite de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), de la autoritățile administrației publice locale și centrale.

Beneficiarii programului sunt funcționarii publici, precum și angajații din instituții publice centrale și locale, care nu dețin sau nu au deținut, individual sau în comun, împreună cu soții lor, în proprietate o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepția cotelor-părți din locuințe dobândite prin moștenire. „Locuințele de serviciu construite prin program vor fi repartizate personalului propriu al instituțiilor care solicită realizarea acestora. Închirierea locuințelor de serviciu construite prin program se face în condițiile prevăzute de legislația specifică din fiecare domeniu sau, în situația în care nu există legislație specifică, se face în condițiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 40/1999 privind protecția chiriașilor și stabilirea chiriei pentru spațiile cu destinația de locuințe. Locuințele de serviciu  construite prin program nu pot fi vândute”, se precizează într-un comunicat remis de Biroul de presă al Guvernului.

De asemenea, instituțiile publice locale sau centrale pot încheia protocoale de colaborare, prin care stabilesc ca locuințele de serviciu să fie repartizate personalului din mai multe instituții. Pentru soluționarea cererilor pentru repartizarea locuințelor de serviciu, autoritățile publice locale sau centrale vor constitui comisii de examinare a solicitărilor de locuințe de serviciu și vor stabili ordinea de repartizare și modalitățile de diferențiere. „Programul se dezvoltă pe terenuri proprietate publică a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, puse la dispoziția ANL, care le preia în folosință gratuită, în condițiile legii. În cadrul programului pot fi incluse și construcții aflate în diverse stadii de execuție ori finalizate și neexploatate. De asemenea, lucrările de utilități – apă, canalizare, energie termică și electrică, gaze naturale – se realizează de către autorităţile locale cu minimum 90 de zile înainte de termenul de punere în funcțiune a locuințelor comunicat de ANL – pentru locuințele realizate la solicitarea autorităților publice locale și aflate în proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale și de către ANL – pentru locuințele realizate la solicitarea autorităților publice centrale și aflate în proprietatea publică a statului”,se mai arată în document.

Sumele necesare finanțării programului se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MDRAP, din bugetele locale, precum și din alte surse legal constituite.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Cine vor fi viceprimarii Târgu Mureșului? Răspunsul lui Soós Zoltán

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a declarat luni, 26 octombrie, cu prilejul unei conferințe …