Programul „Prima casă”, suplimentat a doua oară în 2016 Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1524 Vizualizări

Programul „Prima casă”, suplimentat a doua oară în 2016

111Plafonul total al garanțiilor care pot fi emise în anul 2016 în cadrul Programului „Prima casă” se suplimentează cu 500 de milioane de lei, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri, 28 septembrie. Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru acoperirea cu prioritate a solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate în cadrul Programului, aflat în diverse stadii de aprobare și pre-aprobare la finanțatori, în raport cu solicitările noi.

Plafonul de garanții pentru anul 2016 al Programului „Prima casă” a mai fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, în luna mai. Astfel, după cele două suplimentări,  plafonul de garantare al acestui program guvernamental va fi, în acest an, de 2,690 miliarde de lei. „Actul normativ, care modifică și completează normele de implementare a Programului „Prima casă”, mai prevede că plafonul de garantare neutilizat, destinat persoanelor cu cetățenie română stabilite în străinătate, se transformă în plafon general de garantare a creditelor în cadrul acestuia. Astfel, în limita plafonului, vor putea fi acordate garanții pentru achiziția/construirea tuturor categoriilor de locuințe eligibile în „Prima casă”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Guvernului.

De asemenea, se stabilește că plafoanele anuale ale garanțiilor care pot fi emise în cadrul Programului se alocă la solicitarea finanțatorilor participanți de către Fondul Național de Garantare și Creditare a IMM-urilor, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, în funcție de ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor acordate. „O altă modificare reglementează posibilitatea de a se acorda promisiuni de garantare și pentru achiziția unei noi locuințe în cadrul „Primei case”, ținând cont de faptul că beneficiarii care au achiziționat/construit o locuință în cadrul Programului pot achiziționa/construi o nouă locuință, sub condiția ca noua locuință să aibă o suprafață utilă sau valoare mai mare în raport cu prima și să înstrăineze prima locuință prin vânzare-cumpărare cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noi locuințe”, se menţionează în comunicat.

Programul „Prima casă” a fost implementat la nivelul anului 2009, iar garanțiile pentru creditele destinate achiziției sau construcției de locuințe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanțatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE