Home / Sanatate / Noutăți în Programul Național de Tratament al sclerozei multiple

Noutăți în Programul Național de Tratament al sclerozei multiple

Distribuie

Șefa Clinicii Neurologie I din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș, prof. univ. dr. Rodica Bălașa, care este și coordonatoarea Centrului de Tratament al sclerozei multiple din Târgu-Mureș, a declarat marți, 4 octombrie, că la Seminarul Național în domeniul sclerozei multiple (SM), care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Târgu-Mureș, specialiștii le-au prezentat pacienților afectați de această boală ultimele noutăți referitoare la Programul Național de Tratament, dar și tehnici și dispozitive noi în tratamentul sclerozei multiple. Despre rolul rețelei de suport la pacienții cu scleroză multiplă a vorbit Emilia Veronica Mihuț, psiholog clinician specialist, în cadrul Clinicii Neurologie I din cadrul SCJU Târgu-Mureș.

2-participantiProf. univ. dr. Rodica Bălașa a arătat că Programul Național de Tratament este de anul acesta mult mai permisiv pentru că au dispărut listele de așteptare ale pacienților, ceea ce înseamnă o accesibilitate mai mare la tratament. De asemenea, s-a dovedit faptul că suplimentul de vitamină D în dieta bolnavilor ameliorează evoluția sclerozei multiple sau contribuie la prevenirea apariției bolii. În plus, la nivel național a primit acceptul prima terapie orală pentru scleroză multiplă, care va crește aderența pacientului la tratament.
„Este foarte bine că au dispărut listele de așteptare ale bolnavilor. Programul Național de Tratament este mult mai permisiv acum. Pentru fiecare bolnav diagnosticat se întocmește un dosar la Centrul unde dorește să fie luat în evidență, care este înaintat Comisiei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar peste o lună se primește acceptul și pacientul poate începe tratamentul. Așadar, a crescut foarte mult accesibilitatea la tratament anul acesta. Al doilea aspect important este că s-a dovedit faptul că suplimentul de vitamină D în dieta bolnavilor, o vitamină ușor de procurat, care se găsește în toate farmaciile și nu este scumpă, ameliorează evoluția sclerozei multiple sau chiar previne apariția bolii. O suplimentare zilnică cu 5.000 de unități a vitaminei D și o expunere la soare de 15 minute/zi pot ameliora evoluția bolii sau pot contribui la prevenirea ei, iar acest lucru este dovedit științific în toată literatura internațională. Totodată, pe plan național a primit acceptul prima terapie orală pentru scleroză multiplă, care va crește aderența pacientului la tratament. Până acum, erau acceptate terapiile administrate cu ac, fie intravenos, fie intramuscular sau subcutanat”, a declarat prof. univ. dr. Rodica Bălașa.

3-participantiPacienții și medicii, tot mai conștienți de existența bolii
A XV-a ediție a Seminarului Național SM a fost organizată de Asociația de Scleroză Multiplă din România (ASMR), iar anul acesta comunitatea SM din România împlinește 19 ani de la înființare. La manifestarea de la Târgu-Mureș, au luat parte aproximativ 15 medici neurologi și 220 de pacienți. Prof. univ. dr. Rodica Bălașa este extrem de implicată în activitatea asociațiilor de pacienți din patologia scleroză multiplă. Este unul dintre cei mai importanți susținători ai mișcării naționale de scleroză multiplă.
„Am fost foarte impresionată de modul în care s-a dezvoltat Asociația de Scleroză Multiplă din România, care are în prezent aproximativ 500 de membri. Acești oameni nu sunt remunerați pentru ceea ce fac și își alocă timp și energie acestor activități. De altfel, și pacienții sunt foarte implicați. Scleroza multiplă este o boală cronică care îi determină, din păcate, pe unii pacienți să nu-și mai poată desfășura activitatea la locul de muncă, iar datorită implicării în asociație sunt ajutați foarte mult și din punct de vedere psihic, deoarece se simt utili în mijlocul comunității, făcând ceva pentru ei înșiși și pentru semenii lor. În această asociație sunt înscrise organizații din majoritatea județelor. La Seminarul Național SM au fost prezenți în jur de 220 de participanți, un record. La Târgu-Mureș sunt 477 de pacienți care beneficiază de tratament. Pacienții și medicii sunt tot mai conștienți de existența acestei boli, posibilitățile de investigare sunt mai la îndemână – iată, vom avea la Târgu-Mureș trei aparate de rezonanță magnetică noi, de 1,5 Tesla. Diagnosticul se pune mai repede”, a precizat prof. univ. dr. Rodica Bălașa.
Anul viitor, evenimentul se va organiza la București, iar fiecare ediție din această serie de seminarii își propune să implice echipa de specialiști din centrul de tratament gazdă, astfel încât, sub coordonarea medicilor neurologi responsabili în centrul de tratament cu administrarea terapiei pentru persoanele afectate de SM, să poată oferi teme cât mai specifice nevoilor pacienților din centrul de tratament amintit, teme cuprinse într-o paletă cât mai diversificată de domenii, de la neurologie la recuperare, de la consiliere psihologică la îngrijire medicală specifică, de la drepturile legale ale pacientului la serviciile sociale de care poate beneficia.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.