Home / Sanatate / Florin Buicu, despre politica de prețuri la medicamentele din România

Florin Buicu, despre politica de prețuri la medicamentele din România

Distribuie

Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, conf. univ. dr. Florin Buicu, a susținut joi, 6 octombrie, în cadrul Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) 2016, că de aproximativ un an de zile i-a solicitat Ministerului Sănătății principiile de stabilire a prețului la medicamente, care să fie introduse în lege, însă nu a primit nicio propunere din partea Ministerului, constatând doar apariția Ordonanței de Urgență care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul în care metodologia de calcul a prețurilor maximale la medicamente nu se va mai stabili prin Ordin al ministrului Sănătății, ci prin Hotărâre a Guvernului.

„Momentul ar fi fost mult mai devreme, la 1 mai, ca prețul medicamentelor în România să fie actualizat. Este vorba de celebrul Ordin 75. Ministerul Sănătății a amânat aplicarea ordinului respectiv, urmând a intra cu data de 1 noiembrie. Declarațiile Ministerului Sănătății erau că sigur se va întâmpla până la 1 noiembrie și în actualul mandat va fi actualizat prețul medicamentelor. Acel Ordin care trebuia aplicat la 1 noiembrie este amânat artificial, și e o părere personală pe care o expun, până anul viitor, astfel încât această actualizare și așezare a prețului medicamentelor să fie amânată încă câteva luni (…) De aproximativ un an de zile am solicitat Ministerului Sănătății să vină cu principiile de stabilire a prețului la medicamente, pe care să le introducem în lege. Practic, să introducem în lege acest model, iar actualizările legate de preț să fie făcute în continuare prin Ordin al ministrului. S-au prorogat de vreo trei ori Ordinele, nu am primit din partea Ministerului Sănătății o asemenea propunere și am constatat doar apariția acestei Ordonanțe care modifică Legea în sensul în care prețul nu se mai face prin Ordin, ci se face prin Hotărâre a Guvernului”, a afirmat conf. univ. dr. Florin Buicu.

Ministerul Sănătății a anunțat, zilele trecute, că metodologia privind modul de calcul și procedura de avizare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizație de punere pe piață în România, cu excepția medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală, se va aproba prin Hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Sănătății. „Modificarea a fost făcută printr-o Ordonanță de Urgență adoptată astăzi (n.r. – 28 septembrie) de Guvern, care amendează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Ulterior va fi aprobată Hotărârea prin care se va adopta metodologia privind modul de calcul și procedura de avizare a prețurilor maximale ale medicamentelor. Modificarea a fost făcută de Guvern pentru a aduce mai multă claritate legislativă și predictibilitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.