Home / Sanatate / Demersuri pentru pregătirea unei noi meserii în domeniul medical

Demersuri pentru pregătirea unei noi meserii în domeniul medical

Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, conf. univ. dr. Florin Buicu, a anunțat vineri, 7 octombrie, în cadrul Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar, că pentru o codificare corectă a datelor medicale este nevoie de crearea unei noi meserii în domeniul medical, și anume codificator clinician, care să dețină cunoștințe medicale de bază, cunoștințe de operare și cunoștințe informatice. În prezent, această activitate este efectuată în spitale de către un registrator medical, care are o anumită pregătire pe partea de operare de calculator, însă nu are și o pregătire medicală.

Conf. univ. dr. Florin Buicu a afirmat că în acest demers se pot implica Școala Națională de Sănătate Publică Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, Universitățile de Medicină și Farmacie, dar și alți specialiști. „Activitatea de codificare a activității medicale în cadrul spitalelor este făcută de un registrator medical, care are o anumită pregătire pe partea de operare de calculator, dar fără a avea o pregătire medicală. Pe această zonă ar fi nevoie de pregătirea unei noi meserii, și anume codificator clinician, care să aibă cunoștințe medicale de bază, cunoștințe de operare și informatice, astfel încât la nivelul furnizorilor de servicii de sănătate, fie că vorbim de spitale publice, spitale private sau de orice fel, codificarea datelor medicale să fie făcută corect, pentru că România suferă din lipsa datelor colectate, corecte și care să poată fi validate. Este o propunere, astfel încât Școala Națională de Sănătate Publică Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, Universitatea de Medicină și Farmacie, dar și alte zone interesate să putem crea împreună o meserie nouă în România, pe care să o legalizăm, să-i dăm o formă. În perioada următoare, Universitatea va face și demersurile, astfel încât să poată beneficia de infrastructură și de personal. Este vorba despre o colaborare Târgu-Mureş-București”, a declarat conf. univ. dr. Florin Buicu.

Specialiști în farmacoeconomie și management sanitar din țară și din străinătate participă, în perioada 6-9 octombrie, la Târgu-Mureș, la ediția cu numărul trei a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS), ce își propune abordarea problemelor de fond ale sistemului sanitar din România. Manifestarea își propune să fie un eveniment de referință pentru profesioniștii din sistemul sanitar din România. Conferința este împărțită în două module tematice: farmacoeconomie și management sanitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

INCREDIBIL! Niciun loc de joacă amenajat în 2020 în Târgu Mureș nu are autorizație de construcție!

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a anunțat vineri, 20 noiembrie, prin intermediul unui comunicat …