Home / Interviu / Gheorghe Ștef, despre munca decentă și siguranța zilei de mâine

Gheorghe Ștef, despre munca decentă și siguranța zilei de mâine

Distribuie

 

Ce înseamnă să ai un loc de muncă decent? Timp, plată, siguranță. Munca Decentă este pragul minimal care face diferența între cei săraci și vulnerabili și cei care trăiesc fără griji de pe urma muncii lor, fără a face referire la cei bogați. Locurile de muncă decente oferă stabilitate crescută la nivel local și politici de școlarizare care pot pune capăt muncii forțate a copiilor. OMUL este acela care joacă rolul principal în cadrul oricărei acțiuni productive. Dacă teoretic munca reprezintă toată activitatea depusă de un om în vederea supraviețuirii și dezvoltării sale morale și intelectuale, practica a demonstrat că nu este suficient să muncești, dacă de pe urma muncii tale nu poți să trăiești cel puțin „decent”. Ziua Internaţională a Muncii Decente este marcată pe 7 octombrie, ocazie cu care l-am invitat pe Gheorghe Ștef, director executiv Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Mureș, să ne vorbească despre acest concept.

Reporter: Care este scurtul istoric și ce înseamnă, practic, o muncă decentă?

Gheorghe Ștef: Munca decentă, concept lansat de partenerii sociali în cadrul Organizației Internaționale a Muncii, în anul 1999, este un element esențial pentru a construi societăți mai juste, echitabile și inclusiv bazate pe principiul creării de locuri de muncă, de drepturi ale lucrătorilor, de egalitate între femei și bărbați, de protecție socială și dialog social. Munca decentă trebuie să permită o remunerare decentă pentru lucrător și familia sa, care să le creeze un trai decent.

Rep: Care sunt componentele acestui concept?

G.Ș: Sunt patru componente strategice, valabile indiferent dacă vorbim despre economia formală sau informală, munca salariată sau pe cont propriu, munca în agricultură, în fabrică, într-un birou, acasă sau în comunitate; principii și drepturi fundamentale ale muncii și standarde internaționale de muncă; oportunități de ocupare și remunerare; protecție și securitate socială, dialog social și tripartitism.

Rep: Despre ce fel de măsuri este vorba?

G.Ș.: Păstrarea locurilor de muncă, investitiții publice pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru ca munca este esențială pentru reducerea sărăciei și garanția lucrătorilor la dreptul de a avea o viață bună. Recenta noastră activitate se adresează tinerilor aflați în căutarea unui job, care au ocazia să participe în ziua de 20 octombrie, de la ora 9.00, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, ce se va desfășura la punctele de lucru ale AJOFM din Târnăveni, Sighișoara și Reghin și la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” din Tîrgu-Mureș. Anii trecuți bursa se organiza în luna septembrie, dar din anul acesta ne-am gândit să o programăm pentru luna octombrie, pentru a putea fi cooptați și studenții.

Rep: Confom reglementărilor, angajatorii care încadrează în muncă anumite categorii de persoane pot beneficia de stimulente financiare de la stat, calculate în funcție de indicatorul social de referință (ISR).

G.Ș: Potrivit legislației, în cazul în care fac angajări, angajatorii beneficiază de stimulente financiare, pentru absolvenții de ciclu inferior primesc 500 de lei, timp de un an, pentru cei cu liceu 600 de lei, iar pentru cei cu studii superioare 750 de lei. La rândul lor, și tinerii sunt stimulați să se angajeze deoarece primesc prime de instalare de 500 de lei. Cei care vor fi angajați la o distanță mai mare de 50 de km primesc o primă de 1.000 de lei iar cei care se stabilesc la o distanță de 50 de km față de domiciliu primesc o primă de 3.500 de lei.

Rep: Care e situația tinerilor care suferă de un handicap?

G.Ș: Pentru încadrarea absolvenţilor din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele pe o perioadã de 18 luni.

Rep: Există și o altă categorie vulnerabilă de șomeri, respectiv cei peste 45 de ani sau cei care mai au câțiva ani până la pensionare.

G.Ș: Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Rep: Care este situația șomajului, la ora actuală, în județul Mureș?

G.Ș: Rata șomajului în județul Mureș, la data de 30 septembrie a fost de 4,56 la sută, adică în baza noastră existau 11.124 de șomeri, din care 1201 șomeri indemnizați. Șomajul a scăzut față de luna august când era 4,66%. Județul nostru este în zona mediei pe țară, care tot 4,5 la sută este, comparativ cu o zonă precum Moldova unde această rată se ridică la peste 11 la sută.

Rep. Ce putem sublinia, ca o concluzie?

G.Ș: Munca decentă înseamnă șanse egale, un tratament echitabil pentru toți, bărbați și femei, și excluderea oricărei forme de exploatare. Munca nu este o marfă. În spatele costurilor muncii găsim ființe umane pentru care munca este o sursă de existență familială.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.