Home / Sanatate / Managerii de spitale, sfătuiți să se adapteze la schimbări și să reorganizeze spitalele

Managerii de spitale, sfătuiți să se adapteze la schimbări și să reorganizeze spitalele

Distribuie

Directorul general al firmei de consultanţă pentru analiza financiară a bugetelor spitalelor Hospital Consulting și președintele Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar, dr. László Lorenzovici, a susținut vineri, 7 octombrie, în cadrul Modulului de Management Sanitar, că este necesară reorganizarea rețelei de spitale în România, în condiţiile în care scade numărul populaţiei, scad și anumite patologii, însă cresc altele, sectorul privat se dezvoltă rapid, iar cheltuielile administrative ale spitalelor cresc din ce în ce mai mult.

Potrivit acestuia, datele din anul 2015 arată că din cele 174 de spitale care au făcut raportări și care au maternități, jumătate dintre ele au avut sub o naștere pe zi. „Scade numărul de naşteri, se dezechilibrează secţiile de neonatologie şi de obstetrică-ginecologie, scad secţiile de pediatrie, scade numărul populaţiei, nu mai sunt bolnavi, spitalele nu mai pot să-şi realizeze serviciile contractate, se modifică patologia – unele patologii scad (ne bucurăm că scade TBC-ul, dar spitalele şi secţiile de TBC nu mai reuşesc să-şi realizeze veniturile) şi creşte patologia oncologică, sunt supraîncărcate secţiile, capacitatea de radioterapie şi neurologie nu face faţă. Sectorul privat se dezvoltă rapid, fură, cu ghimilele de rigoare, pacientul din sectorul public, care aduce presiune – pe de-o parte lipsa pacienţilor şi pe de altă parte competiţia pentru finanţare. Anul trecut, numărul de naşteri a fost de 7,5 – 8% în sectorul privat. Avem judeţe în care 25% dintre nou-născuţi s-au născut în spitale private. Numărul de paturi contractabile scade, este deranjant pentru spitale, dar dacă numărul populaţiei scade, atunci este justificabil. Doar anul trecut, sporul natural a fost de -200.000 de oameni, care este Târgu-Mureşul şi Sighişoara, ceea ce înseamnă că ar trebui să închidem spitalele din două oraşe, dacă ne gândim bine. Acest fenomen este inegal. Sunt zone şi judeţe unde populaţia tânără a plecat de tot, cum ar fi, spre exemplu, Valea Jiului şi s-au prăbuşit efectiv naşterile, iar secţiile de neonatologie au ajuns să fie nesustenabile”, a susținut dr. László Lorenzovici.

Dr. László Lorenzovici i-a sfătuit pe managerii de spitale să aibă curajul de a se adapta la aceste schimbări și să acționeze ca atare, pentru că în sens contrar vor veni reprezentanți ai Ministerului Sănătății care vor modifica structura spitalului cum vor crede de cuviinţă, fără să ţină cont de nevoile locale. „Sălile de operaţie devin din ce în ce mai goale, în condiţiile în care creşte la nivel naţional numărul sălilor de operaţie. Dacă spitalele nu se adaptează la aceste schimbări, ajung să contracteze sume mai mici de bani. Dacă spitalele nu se adaptează, atunci va veni cineva de la Minister şi va modifica structura spitalului cum crede de cuviinţă, fără să ţină cont de nevoile locale. Din acest punct de vedere, vă încurajez să aveţi curajul să schimbaţi, pentru că altfel o să schimbe altcineva în locul dumneavoastră şi nu va ieşi bine. Nu este adevărat ce vedem în mass-media, că toate spitalele merg prost şi sunt în faliment. Avem şi un trend, şi anume spitalele mici au motive financiare. Anumite patologii au dispărut şi nu se mai pot susţine. Dacă tot scade volumul de activitate al spitalelor, cheltuielile administrative vor rămâne, care nu au neapărat legătură cu actul medical, iar ele vor fi din ce în ce mai mari”, a afirmat dr. László Lorenzovici.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.