Share

Home / Administratie / Dorin Florea: „O dezvoltare armonioasă a orașului ar presupune un lucru extraordinar de frumos”

Dorin Florea: „O dezvoltare armonioasă a orașului ar presupune un lucru extraordinar de frumos”

111Anul acesta se împlinesc 72 de ani, de când comemorăm o pagină neagră a istoriei orașului. În 1944, aproximativ 7.700 de evrei au fost deportaţi din Târgu-Mureş şi zona limitrofă în lagăre de exterminare, iar dintre aceştia aproape 6.000 nu s-au mai întors.

Primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea a fost prezent luni, 10 octombrie 2016, alături de liderul comunității evreiești din Mureș, Vasile Dub la statuia Holocaustului din municipiu unde s-a adus un omagiu memoriei victimelor. ”Nu poți gândi spre viitor, decât cunoscându-ți trecutul, asumându-ți-l și încercând să le oferi copiilor tăi o educație sau un mod în care să nu treacă prin ce au trecut generațiile noastre anterioare. De atunci an de an îmi pun problema, dacă lucrurile ar mai putea fi repetate în condițiile în care, totuși în secolul XX, erau școli de filozofie, erau școli de vârf ale tehnicii, Europa cunoștea cele mai mari progrese și o societate sau un grup de oameni au fost capabili să producă ceea ce au produs. Cele întâmplate se pot repeta și astăzi, cu mult mai mare perversitate, la îndemână cu o serie de instrumente care sunt atât de ciudate, încât îți stârnesc teroare sau teamă. Dar îmi pun problema de ce Târgu-Mureșul și nu alte orașe din țară, iar când mă gândesc ce a fost în martie 1990, îmi explic foarte clar cum a fost posibil. Pentru că spunea domnul profesor (Vasile Sandor – n.r.) că împreună – prefectul cu primarul, într-un entuziasm al vremii s-au dus și i-au numărat, i-au încolonat și i-au trimis în alte locuri din țară. Orașul poate că a avut lipsă de lideri. Și construcția orașului a fost făcută în așa fel, încât să fie protejată de civilizație, civilizația vine dinspre vest și dacă vă uitați, vestul și l-a baricadat. Așa a fost amplasată și comunitatea evreilor, într-o parte mai retrasă a orașului, parcă predestinată de a fi izolată. Acestea sunt lucrurile de care mă lovesc astăzi. Pentru că o dezvoltare armonioasă a orașului ar presupune un lucru extraordinar de frumos, de o parte și de alta a Mureșului. Mureșul era altfel gândit la vremea respectivă. O să trecem foarte ușor și Mureșul și barierele educaționale, dar mai ales de practicile de conviețuire. Răutatea și ura nu au dispărut, au dispărut evreii din Târgu-Mureș, nu mai sunt, dar ne-au lăsat această pildă care să fie un imbold  împotriva răutății, a urii, pentru că și acum se manifestă aceste lucruri oribile și le puteți afla din când în când, cu mare pregnanță în timpul ciclurilor electorale”, a declarat dr. Dorin Florea.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Sistem antigrindină pentru judeţele Mureş şi Alba

Prefectul Mircea Duşa a anunţat, pentru Agerpres, că până la sfârşitul acestui an în judeţ …

Share
Share