Valori și tradiții unice, promovate la Zilele Ținutului Secuiesc Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 387 Vizualizări

Valori și tradiții unice, promovate la Zilele Ținutului Secuiesc

Consiliile județene Covasna, Harghita și Mureș, instituțiile culturale și artistice, dar și organizațiile civile din cele trei județe organizează, în perioada 12-23 octombrie, a VII-a ediție a Zilelor Ținutului Sescuiesc, cu scopul de a face vizibil Ținutul Secuiesc, în așa fel încât vizitatorii să cunoască trecutul și prezentul acestei regiuni, cu valorile sale unice.

Încă de la prima ediție a evenimentului, organizatorii și-au propus să demonstreze că Ținutul Secuiesc nu este un muzeu, în pofida faptului că locuitorii țin la valorile tradiționale, ci un loc unde este încă vie cultura populară. Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a declarat luni, 10 octombrie, într-o conferință de presă, că pe parcursul celor 10 zile de sărbătoare se vor desfășura 150 de programe în 70 de locații din cele trei județe, fiind implicați în organizarea programului 130 de parteneri. În județul Mureș, se vor derula 20 de activități artistice, culturale și sociale.
„Prin evenimentul Zilele Ținutului Secuiesc ne propunem să facem vizibil Ținutul Secuiesc. Prin instituțiile culturale, artistice și organizațiile din cele trei județe ne dorim să facem cât mai vizibile valorile de care dispunem, pentru că sunt foarte multe. Anul acesta, Consiliul Județean Mureș face parte din organizarea evenimentului. Este a VII-a ediție și am pregătit un program variat și de calitate. Vor fi 20 de programe în județul Mureș”, a declarat Péter Ferenc.

„O clacă secuiască mai mare”
Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a arătat că prin activitățile din cadrul amplei manifestări se dorește promovarea acestei regiuni, obiceiurile și tradițiile, astfel încât acestea să fie cunoscute și în alte județe ale țării, mai ales că evenimentul se bucură anual de participarea a mii de turiști din toate colțurile țării.
„Mă bucur că ne întâlnim din nou. De când suntem la conducerea celor trei județe, de aproape 100 de zile, n-a fost săptămână în care să nu ne întâlnim și să nu avem proiecte și programe comune. Îmi pare bine că domnul Péter Ferenc conduce Consiliul Județean Mureș. S-a văzut că zona vestică a județului Harghita și zona estică a județului Mureș au foarte multe în comun. Avem probleme la drumuri, care nu ne leagă deocamdată, iar oamenii suferă din această cauză, avem probleme cu animalele sălbatice, problema Aeroportului. În fiecare săptămână s-a văzut că sunt lucruri care ne leagă și de care trebuie să ne ocupăm. Vor fi 10 zile în care vom arăta ce ne leagă și pe plan cultural, ce valori avem în aceste zone, pe care dorim să le facem cunoscute tuturor. Am numit acest program o clacă secuiască mai mare, în care sunt implicați 130 de parteneri”, a declarat Borboly Csaba.
Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, a transmis că Zilele Ținutului Secuiesc nu reprezintă doar un mix evenimente, ci și un atelier de creație. „Zilele Ținutului Secuiesc nu este doar un mix de evenimente și de programe, ci și un atelier de creație. La Bienala de Grafică, 507 artiști din 41 de țări au trimis 1.238 de lucrări și de la un an la altul dorim să implicăm și cetățenii de etnie română, organizațiile civile românești în programele noastre”, a afirmat Grüman Róbert.
La conferința de presă au luat parte și directorul Ansamblului Artistic Mureșul, Barabási Attila-Csaba, directorul Centrului de Cultură al județului Harghita, Ferencz Angéla, dar și reprezentantul Centrului de Cultură al județului Covasna, Mágori István, care au prezentat o parte dintre activitățile din cele trei județe.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE