- redactia
- 0 comentarii
- 719 Vizualizări
Municipiul Târnăveni poate reuși prin forțe proprii!
14 octombrie 2016Dragi locuitori ai orașului Târnăveni,
Am întreprins cu scurtă vreme în urmă o vizită în Germania cu scopul unui schimb de experiență în special în privința mijloacelor prin care o comunitate de dimensiuni mici și medii se poate dezvolta apelând în special la resurse proprii.
Această deplasare a avut loc împreună și cu sprijinul companiei ruck Ventilatoare SRL, al cărei sediu principal se află în parcul industrial al orașului Boxberg.
Premisele
Am recunoscut deja din mandatul trecut că, pentru binele cetățenilor săi, municipiul Târnăveni are nevoie de o dezvoltare multilaterală și integrată. Este pe de o parte necesară crearea de noi locuri de muncă, prin atragerea de noi investitori și prin încurajarea întreprinzătorilor locali. Pe de altă parte, ne îndreptăm atenția înspre locuitorii aflați la limita subzistenței și care trebuie sprijiniți.
Pentru o dezvoltare durabilă însă, este nevoie de asigurarea unui cadru care să încurajeze formarea intelectuală și culturală continuă precum și manifestarea pasiunilor, fie ele intelectuale, sportive sau în folosul comunității.
Provocările
Lipsa de resurse financiare ale bugetului național, care are drept consecință o repartizare deficitară la nivel de sectoare de buget, se resimte în orașele mici mai puternic decât în cele mai mari și mai dezvoltate. Suntem în situația în care trebuie să compensăm carențe financiare și de personal în majoritatea domeniilor administrative.
Țelul
Prioritatea noastră principală este crearea unui cadru administrativ local pentru facilitarea investițiilor noi și pentru creșterea numărului locurilor de muncă. Doresc să vă comunic foarte deschis că un obiectiv continuu al Primăriei și Consiliului Local Târnăveni este creșterea nivelului de trai al cetățenilor săi.
Povestea orașului Boxberg, de la agricultură la industrie
Aflat în Landul Baden-Württemberg, Boxberg cuprinde 12 districte, cu o suprafață totală de 10.175 ha și aprox. 7000 de locuitori. În urmă cu 30 de ani, populația se ocupa în proporție covârșitoare de agricultură, fără să reușească să se creeze noi locuri de muncă. Conduși de dorința de a convinge populația să nu migreze înspre alte orașe și regiuni, administrația locală a început să negocieze construcția unui circuit de testare a mașinilor Mercedes de către concernul Daimler. 1000 de locuri de muncă ar fi fost create în urma investiției de aprox. 300 milioane de mărci iar concernul avea să fie însoțit de alte 7 companii partenere.
Curajul de a construi o șansă nouă
Toate speranțele locuitorilor au dispărut atunci când acest proiect a eșuat în anul 1987 iar orașul Boxberg a devenit un exemplu negativ în întreaga Germanie. Fără soluții au trecut și ultimii doi ani din mandatul primarului de la acea vreme, acesta nedorind să se reînscrie în cursă.
Horst Hollenbach a avut curajul să candideze în orașul unde nimeni nu credea că se mai poate face ceva, a câștigat alegerile și a rămas la cârma Primăriei Boxberg timp de 16 ani.
Este primarul pomenit și astăzi de publicațiile și locuitorii regiunii ca fiind cel care a transformat comunitatea într-un exemplu de dezvoltare economică și cel care a adus bunăstare cetățenilor.
Idee, viziune și consecvență sunt principiile după care s-a ghidat domnul Hollenbach când a facilitat deschiderea aici a 25 de companii de dimensiuni mici și mijlocii și a format în acest fel parcul industrial Seehof. În total aceste companii oferă peste 1000 de locuri de muncă, număr aflat într-o creștere constantă.
În final s-a construit totuși un circuit de testare în Boxberg însă de către firma Bosch, care efectuează aici verificări, printre altele, de zgomot, frânare, dinamică sau viteză.
Importanța unei comunității implicate și unite
Spre deosebire de municipiul nostru, unde serviciile de sănătate, urgență, asistență și protecție pentru cetățeni sunt asigurate în principal de stat și de administrația locală, în comunitatea Boxberg există o serie de asociații care prin voluntariat și susținere din partea Primăriei, au preluat o parte din aceste sarcini.
Este, de exemplu, și cazul Asociațiilor de Pompieri Voluntari, membri ai localităților care formează comunitatea Boxberg. Acești pompieri voluntari au urmat pregătirea profesională și au echipamentele necesare pentru a interveni la incendii, inundații și alte catastrofe naturale, precum și în cazul accidentelor rutiere. Susținerea financiară oferită de administrația locală cuprinde spațiul de funcționare și echipamentele. Pentru că nu de fiecare dată este posibilă oferirea unui sediu nou, pompierii primesc în administrare un sediu și materialele de construcție, iar renovarea o fac în regie proprie, în timpul lor liber.
Acest spirit de sprijin și de inițiativă se face resimțit și în centrele de ajutorare, așa cum este cazul Centrului Ecumenic de Ajutorare Boxberg, care primește finanțare din partea bisericilor creștine din comunitate, atunci când nu reușește să se finanțeze singur.
Comitetul director este format exclusiv din membri voluntari care administrează în acest centru un număr de 70 de asistenți. Întreg personalul de îngrijire trebuie să urmeze un curs de specializare de trei ani și anual urmează câte un modul de formare continuă. Între activitățile lor se numără îngrijirea și tratarea la domiciliu a bolnavilor și vârstnicilor, în strânsă colaborare cu medici, fizioterapeuți, psihologi sau consilieri.
Cu toate că legislația socială și a sănătății din Germania are o structură mai clară și o acoperire mai mare comparativ cu cea din România, aceste tipuri de asociații și centre sunt nevoite să se administreze extrem de riguros, aflându-se și ele mereu în luptă cu birocrația și acumularea de fonduri pentru a-și asigura existența. Aceasta este în final marea răspundere a comitetului director. Membrii acestuia sunt în general persoane care au ieșit din activitatea profesională dar simt că au capacitatea și își doresc să contribuie la astfel de proiecte de ajutorare a membrilor comunităților lor.
O observație generală este cea legată de spiritul civic și cel de voluntariat întâlnit în comunitățile și asociațiile vizitate și încercarea de menținere a acestuia prin atragerea copiilor și tinerilor în grupuri precum cel al tinerilor pompieri sau al întreținerii curățeniei orașului.
Pentru viitorul Municipiului Târnăveni îmi doresc o colaborare strânsă și eficientă între toate ramurile administrative și sociale dar mai ales un parteneriat stabil cu Dumneavoastră, cetățenii. Împreună putem construi, pas cu pas, pe baza încrederii reciproce, un municipiu care să își atingă potențialul și care să își asigure un nivel de trai mai bun.
Sorin MEGHEŞAN,
Primarul municipiului Târnăveni
- Etichete:
- sorin meghesan primaria tarnaveni
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu