Home / Sanatate / Protocolul de triaj al pacienților la UPU-SMURD, o necesitate

Protocolul de triaj al pacienților la UPU-SMURD, o necesitate

Distribuie

Pentru îmbunătățirea timpilor de așteptare în structurile de urgențe, pentru reducerea sau evitarea haosului și pentru a oferi pacienților servicii medicale de urgență eficace și eficiente, centrate pe nevoile pacientului, specialiștii au elaborat un protocol național de triaj, care a fost prezentat de asistenta şefă a UPU SMURD Târgu-Mureş, Hajnal Vass, în cadrul Simpozionului Național „Prof. dr. Dimitrie Gerota”, care se desfășoară la Târgu-Mureș în aceste zile. 

Existenţa unui protocol de triaj adaptat realităţilor structurilor de primire a urgenţelor din România a devenit o necesitate, iar elaborarea lui o prioritate pentru cei care au dorit să se implice în standardizarea asistenţei medicale de urgenţă. Asistenta şefă a UPU SMURD Târgu-Mureş, Hajnal Vass, a transmis că triajul este cartea de vizită a unității de primire urgențe, astfel protocolul național de triaj și-a propus reducerea variabilității practicii medicale între diverse unități de primire urgențe, implementarea managementului de caz prin abordarea multidiscipinară, stabilirea traseului pacientului și asigurarea continuității îngrijirilor medicale.
„Triajul este cartea de vizită a unității de primire urgențe, pentru că este primul contact al pacientului și primul impact. Este nevoie de triaj pentru reducerea haosului, asigurarea prioritizării pacienților și alocarea resurselor pentru pacienți. (…) Am considerat că este necesar un protocol național de triaj, la care a lucrat o comisie. Unitățile de primire urgențe au aproximativ aceleași dotări, au aceeași problemă, și anume pacienții în continuă creștere, și dorim standardizarea asigurării nevoilor pentru pacienți. Este o realitate faptul că pacienții așteaptă foarte mult și acest protocol național de triaj asigură o justificare a acestei așteptări, o așteptare controlată și supravegheată. Am gândit o variantă de triaj foarte ușor de înțeles pentru cei care o aplică și care să fie corelată cu resursele unităţilor de primire urgențe. A fost dezvoltat acest protocol care să reducă haosul în asemenea situații sau prevină instalarea haosului”, a precizat Hajnal Vass.

„Dacă efectuăm un triaj corect, putem lua o decizie în câteva secunde”
Hajnal Vass a precizat că triajul se face în momentul în care pacientul sosește la unitatea de primire urgențe. „Triajul îl facem în momentul în care pacientul sosește și pentru a ne asigura și avea niște indicatori, am stabilit și niște momente importante, și anume ora preluării, ora în care pacientul a intrat pe ușă și are contact cu asistentul de triaj, ora primului consult, adică ora în care un medic se apropie de pacient și identifică problemele și stabilește prioritățile și nevoile pentru acest pacient. Este foarte important pentru a urmări ulterior activitatea și eficiența activității. Dacă efectuăm un triaj corect asupra unui pacient, atunci putem lua o decizie în câteva secunde”, a arătat asistenta şefă a UPU SMURD Târgu-Mureş.

 

De asemenea, verificati

Chirurgie Vasculară de top, la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș

Distribuie Secția Chirurgie Vasculară este relativ nou deschisă, din anul 2018, în cadrul Spitalului Clinic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.