Jandarmii, pe urmele eroilor la Albești și Daneș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 310 Vizualizări

Jandarmii, pe urmele eroilor la Albești și Daneș

111Itinerariul anual în localitățile mureșene unde au căzut soldați români în luptele pentru eliberarea Transilvaniei, în toamna anului 1944, s-a încheiat joi, 13 octombrie, cu programe comemorative  în localitățile Albești și Daneș, manifestările omagiale  fiind organizate aici de Inspectoratul  de Jandarmi Județean Mureș, cu sprijinul autorităților locale. Jandarmii au preluat ștafeta de la militarii Garnizoanei Târgu-Mureș pentru ultima deplasare din acest an în cadrul programului Onor Eroilor Mureșeni, program care va fi întregit cu noi vizite la venerabilii veterani mureșeni, supraviețuitorii celei de-a doua conflagrații mondiale.

Albești și Daneș așadar, localitățile unde ploaia rece de toamnă s-a oprit ca și la comandă în momentul începerii ceremonialelor. La Albești, ”eroii” de astăzi sunt prinși cu proiectul asfaltării a 15 kilometri din drumurile ce străbat comuna, primarul Nicolae Șovrea se străduiește să finalizeze de urgență programul aprovizionării cu lemne a populației pentru iarna următoare, cadrele didactice tocmai încheiaseră examenul pentru alegerea unui nou director al școlii din Albești, dar cu toții, elevi și adulți, au sosit la ora stabilită lângă impunătorul monument închinat eroilor, situat în fața clădirii primăriei. Nu îl uităm nici pe polițistul care activează pe raza comunei și care s-a grăbit să dirijeze circulația în apropierea monumentului încât să nu se creeze vreo neplăcere în trafic din cauza manifestărilor solemne.

Preoți ai comunei au oficiat slujba de pomenire a eroilor, numindu-i pe ostașii din Albești care au căzut pe front în cele două războaie mondiale, mai mult de 200 de soldați eroi din această comună dar și alți ostași ai Armatei Române sunt înmormântați la Albești și în satul aparținător Boiu. Sacrificiul lor a fost evocat de reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș, mr. Petre Roman, și de vicepreședintele Filialei Cultul Eroilor ”General Ștefan Gușă” Mureș, conf. univ. Adrian Șimon. Primarul Nicolae Șovrea s-a adresat în special copiilor și elevilor prezenți, pentru al căror viitor în libertate și pace și-au sacrificat viața eroii români din toate timpurile.

112

Depunerile coroanelor de flori la monument au fost acompaniate chiar de Marșul Eroilor interpretat de acești copii, ceremonial precedat de un alt moment emoționant: momentul de reculegere pe durata căruia trompetistul jandarm a interpretat ”Stingerea”, potrivit uzanțelor la ceremoniile pentru odihna în pace a înaintașilor eroi-martiri.

Cocheta comună Daneș, comuna florilor ce străjuiesc șoseaua, are de mulți ani un primar, Nicolae Mosora, care el însuși interpretează cântece populare și patriotice. Jandarmii au străjuit și aici monumentul închinat eroilor în timp ce ample manifestări au evocat sacrificiul înaintașilor pe câmpul de onoare lăsând urmașilor un demn prezent și viitor. Ceremonial religios și aici, ceremonial militar și evocări istorice în amintirea martirilor, lecții vii de istorie ce se înscriu firesc în ”patrimoniul” istoric al națiunii române. Mulți elevi și multe cântece patriotice au întregit solemnitatea manifestării.

Tot în această lună, membrii Asociației Veteranilor și Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Mureș se vor deplasa la obiective istorice din Arad, Oradea și Carei, acolo unde s-au dat ultimele lupte pentru eliberarea Ardealului de Nord, în octombrie 1944, momente istorice care vor fi marcate în județul nostru cu prilejul Zilei Armatei, în 25 octombrie.

Lia VINŢELER

Ofițer presă Cultul Eroilor

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE