Activități de prevenire a traficului de persoane, la Târgu-Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 740 Vizualizări

Activități de prevenire a traficului de persoane, la Târgu-Mureș

 

80 de români, majoritatea tineri, au căzut, anul trecut, victime ale traficanților, dintre care două treimi au fost femei. Cea mai frecventă formă de exploatare este cea sexuală, precizează coordonatorul Centrului Regional împotriva traficului de persoane Mureș, comisar șef de poliție Cristina Zaharia.

În județul Mureș se desfășoară o săptămână întreagă de prevenire a traficului de persoane în zeci de școli și tinerii cred că mediul propice de racolare a viitoarelor victime ale traficanților este internetul și site-urile de socializare. Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane a fost marcată, marți, 18 octombrie, la Târgu-Mureș, printr-un eveniment special dedicat tinerei generații. Sute de elevi și studenți au participat la Universitatea „Petru Maior” la un eveniment structurat pe două secțiuni, una de prezentare a semnificației datei de 18 octombrie și a fenomenului traficului de persoane în plan local și național, iar cea de-a doua secțiune dedicată unor lucrări realizate de elevi de liceu și școli gimnaziale, cu sprijinul psihologilor școlari.

Activități pe diferite segmente sociale

Centrul Regional Târgu-Mureș organizează pe parcursul întregii săptămâni activități de prevenire la unități școlare precum Școala Gimnazială „Torok Janos” Bălăușeri, Liceul Tehnologic „Sf. Gheorghe” din Sângeorgiu de Pădure, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Școlile Gimnaziale „Serafim Duicu”și „Romulus Guga” și Liceul Vocațional Pedagogic din Târgu-Mureș. „Vom derula diferite activități pe diferite segmente sociale și grupuri vulnerabile, pentru a preveni fenomenul traficului de persoane, a metodelor de racolare, mijloacelor și tipurilor de exploatare, și sfaturi de prevenire. Lucrările prezentate de elevi în cadrul activității de astăzi dovedesc o maturitate a lor, realizăm că ecourile activităților noastre se fac resimțite, elevii sunt mult mai atenți la ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi. Traficul de persoane poate fi redus dacă fiecare dintre noi luăm atitudine. Avem parteneri instituționali, suntem și funcționăm ca o echipă”, a mai adăugat Cristina Zaharia.

Românii, victimele traficanților

România continuă să fie pe primul loc ca țară sursă a traficului de persoane asta însemnând că cetățenii noștri sunt în continuare victime în țară sau în străinătate fiind traficați intern sau extern. În anul 2015 avem evidențiate un număr de 880 de victime din care 583 sunt femei, din păcate. De aici rezultă și faptul că exploatarea sexuală este pe primul loc urmată de exploatarea prin muncă și exploatarea prin cerșetorie. Câteva zeci de mureșeni ajung să fie consiliați în fiecare an de psihologi din cauza traumelor fizice și psihice cu care au rămas după ce au căzut în capcanele traficanților de carne vie.

În perioada 17-23 octombrie, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane, la 18 octombrie, subsumate unei campanii de informare intitulate „Săptămâna prevenirii traficului de persoane”. Marcarea Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane este un exercițiu de creștere a gradului de conștientizare a populației asupra riscurilor acestui fenomen. Datele arată că în 2015 numărul cazurilor a crescut. Mediul propice de racolare a viitoarelor victime ale traficanților este internetul și site-urile de socializare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE