Se inaugurează Galeria Dósa Géza Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 516 Vizualizări

Se inaugurează Galeria Dósa Géza

 

Muzeul Judeţean Mureş- Muzeul de Artă lansează o invitație vineri, 21 octombrie 2016, ora 17.00, la inaugurarea Galeriei Dósa Géza, situată în Palatul Culturii, aripa dreaptă, etaj II.

Galeria Dósa Géza cuprinde un număr de peste 30 de lucrări în spaţiul nou, special amenajat, într-o abordare cromatică şi de panotare modernă, cu un climat special creat lucrărilor de grafică preponderente. Ele provin din achiziţii şi donaţii. În virtutea bunei şi vechii colaborări cu Galeria Naţională Ungară din Budapesta, pentru a întregi viziunea asupra creaţiei artistului, sunt expuse câteva reproduceri ale unor lucrări aflate în patrimoniul instituţiei maghiare- Bethlen Gabor printre savanţi. Tot în sensul unei mai cuprinzătoare imagini a creaţiei de autor şi în sensul dialogului public-privat, a fost inclusă temporar o lucrare dintr-o colecţie târgumureşeană privată, cu o foarte rafinată armonie cromatică- Fetiţă cu tavă.

Artistul Dósa Géza, face parte din rândul artiştilor târgumureşeni stinşi din viaţă timpuriu, cu un destin zbuciumat, dar care în scurta sa existenţă de doar 25 de ani a reuşit să demonstreze o bună parte a adevăratului talent, potrivit informațiilor furnizate de șeful Secției de Artă a Muzeului Județean Mureș, Ioan Șulea.

Cu studii de specialitate la Academiile de Belle Arte din Viena şi München, artistul reuşeşte să asimileze temeinic elementele limbajului artistic, tehnice, de meserie, de ordine geometrică şi cromatică. Lucrările din colecţia târgumurşeană oferă spicuiri din creaţia lui Dósa Géza care creionează direcţiile cercetărilor sale în spaţiul artistic. Tematica istorică nu este lipsită din demersul său creator. Compoziţia de mari dimensiuni Bethlen Gabor printre savanţi a cărei reproducere este expusă, dezvăluie un spirit matur, spontaneitate şi o mare capacitate de sinteză, evitând orice urmă de teatralitate. A îndrăgit şi scenele în care a accentuat intimitatea universului interior, păstrând prospeţimea temei, reprezentând de altfel vârful creaţiei sale: Mama cu copiii, Surori- schiţă.

Un instrument foarte util pentru aprofundarea expoziţiei este albumul ” Dósa Géza „, al cărei autoare este istoricul de artă Szinyei Merse Anna. Publicul este invitat să viziteze gratuit Galeria Dósa Géza, vineri, 21 octombrie 2016, între orele 17.00 – 20.00.

Expoziţia va fi deschisă publicului spre vizitare, permanent, din data de 22 octombrie 2016, în intervalul orar 09:00-16:00.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE