Diplome de excelență pentru Ioan Eugen Man și Virgiliu Z. Teodorescu Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 500 Vizualizări

Diplome de excelență pentru Ioan Eugen Man și Virgiliu Z. Teodorescu

foto-3-diplome-de-excelenta_virgiliu-z-teodorescu-copy

Conferința „Istorie, societate, cultura, identități”, organizată de Muzeul Județean Mureș, prin Departamentul de Istorie, a fost deschisă miercuri 19 octombrie, după ora 9.30, în Sala mică a Palatului Culturii din Tîrgu-Mureș. La deschiderea festivă a evenimentului au participat Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, Nicolae Băciuț, șeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, și Virgil Pană, director adjunct al Muzeului Județean Mureș.

Nicolae Băciuț a apreciat eforturile depuse de Virgil Pană pentru organizarea evenimentului. „Temele sunt generoase și provocatoare”, a mai spus acesta. Apoi, a vorbit despre cei care vor conferenția în cadrul ediției actuale a evenimentului. „Aceștia se-mpart în două categorii. Cei care fac cercetare cu atribuții instituționale și ceilalți, mulți și foarte importanți, care fac cercetare din pasiune, în unele situații încununând o activitate de o viață”, a spus Nicolae Băciuț. În continuare, l-a menționat pe Ioan Eugen Man, lăudând activitatea acestuia.

Diplome de excelență

Virgil Pană, organizatorul principal al conferinței, a oferit două diplome de excelență. „La fiecare ediție, acordăm diplome de excelență celor mai de seamă colaboratori ai noștri. Prima o acordăm domnului Ioan Eugen Man pentru întreaga sa activitate în domeniul istorie și pentru relațiile bune și foarte bune pe care le are cu Muzeul Județean Mureș”, a afirmat directorul adjunct. Ioan Eugen Man a realizat mai multe volume dedicate istoriei locale, aplecându-se și asupra trecutului orașului Tîrgu-Mureș. De exemplu, volumul „Târgu-Mureş, istorie urbană de la începuturi până în anul 1850”, care poate fi consultat și în variantă electronică pe site-ul Bibliotecii Județene Mureș.

A doua Diplomă de excelență a conferinței i-a fost acordată lui Virgiliu Z. Teodorescu, membru în comitetul de coordonare a Comisiei de Istoria Oraşelor din cadrul Academiei Române, fost membru în Comisia Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii şi al Cultelor. „Mă mobilizez să muncesc ca să pot da curs acelor informații, pe care le-am adunat în decurs de ani, luptând, în primul rând, cu ignorarea limbii române”, a Virgiliu Z. Teodorescu.

După ora 10.00, au fost prezentate în plenul conferinței patru lucrări. „Nu este vorba de vreo ierarhizare a lucrărilor. Cele patru lucrări pe care le-am ales pentru a fi prezentate în plenul conferinței, pentru că le-am considerat ca fiind de interes mai general decât cele cu caracter monografic”, a explicat Virgil Pană, înainte de a-i oferi cuvântul prof. univ. dr. Alexandru Porțeanu, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Refugiaţi (AFOR 1940-1947). Lucrarea prezentată de Alexandreu Porțeanu se numește „În preajma Centenarului Marii Uniri. Considerații asupra fazelor istorice ale memoriei Trianonului”.

Apoi au conferențiat prof. univ dr. Ioan Pop Sabău, Universitatea „Petru Maior” Tîrgu-Mureș, „Particularități ale regimului juridic actual al dreptului de proprietate rezultate din contextul evoluției sociale și istorice ca urmare a reformelor de după Unirea Transilvaniei cu România și a Tratatului de la Trianon din 4 iunie 1920”; conf. univ. dr. Corina Teodor, Universitatea „Petru Maior” Tîrgu-Mureș, „Un măr al discordiei în istoriografia ecleziastică:uniat/unit”, și prof. univ. dr. Traian Valentin Poncea, București, „Tendințe geopolitice și geostrategice actuale în bazinul Mării Negre și în zona adiacentă a acesteia. Implicațiile lor pentru România”. După ora 11.30, lucrările conferinței au continuat, fiind împărțite în două secțiuni. Prima secțiune s-a desfășurat în Sala oglinzilor, în timp ce a doua sesiune a avut loc în Sala mică a Palatului Culturii. Prima zi a conferinței s-a încheiat cu o serie de prezentări de carte, organizate de la ora 17.00, în Sala oglinzilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE