Lovitură de teatru: candidatura liberalului Florin Urcan la Camera Deputaţilor, respinsă! Vezi motivarea deciziei! Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1655 Vizualizări

Lovitură de teatru: candidatura liberalului Florin Urcan la Camera Deputaţilor, respinsă! Vezi motivarea deciziei!

111Biroul de Circumscripţie Electorală nr. 28 Mureş a respins joi, 27 octombrie, candidatura actualului deputat Florin Urcan pe lista Partidului Naţional Liberal Mureş la alegerile din 11 noiembrie 2016 pentru Camera Deputaţilor.

Decizia nr. 6/27 octombrie 2016 privind admiterea în parte a candidaturilor propuse de Partidul Naţional Liberal la alegerile pentru Camera Deputaţilor din anul 2016 şi respectiv respingerea unei candidaturi a fost făcută publică în jurul orei 17.00, la avizierul Biroului de Circumscripţie Electorală nr. 28 Mureş.

„În legătură cu propunerea aflată la poziţia nr. 2 din lista de candidaturi pentru Camera Deputaţilor înaintată de partidul Naţional liberal, Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 28 Mureş cu aceeaşi majoritate arătată mai sus (majoritatea dată de votul decisiv al preşedintelui – n.r.) constată că domnul Urcan Ionaş Florin se află înscris la poziţia nr. 316 pe Lista persoanelor aflate în interdicţie de 3 ani de a mai ocupa o funcţie de demnitate publică, având menţiunea „incompatibilitate” (la rubrica obiect) şi „în procedură disciplinară” (la rubrica Interdicţii). În aceste condiţii, nu sunt îndeplinite prevederile articolului 25, alineatul 2, din legea 176/2010, modificată. Avem în vedere nu doar menţinerea domnului Urcan Ionaş Florin în această listă, ci şi existenţa, cu privire la domnia sa, a Raportului de evaluare din data de 4 noiembrie 2013 al Agenţiei Naţionale de Integritate. Este adevărat că împotriva acestui raport domnul Urcan Ionaş Florin a formulat contestaţie, care a fost admisă în parte prin sentinţa civilă nr. 31 din 11 februarie 2014 a Curţii de Apel Târgu-Mureş, însă această hotărâre a menţinut 3 din cele 5 situaţii de incompatibilitate prezentate în Raportul de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate. Această hotărâre a rămas definitivă prin decizia civilă cu numărul 924/24 martie 2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Domnul Urcan Ionaş Florin a formulat o altă acţiune în justiţie cu privire la anumite efecte ale acestui raport, respinsă ca inadmisibilă prin sentinţa civilă nr. 99/28 septembrie 2016 – cu precizarea că nu a fost calificată ca o cale extraordinară de atac împotriva hotărârilor anterior pronunţate”, se precizează în decizia

Biroului de Circumscripţie Electorală nr. 28 Mureş, document semnat de: judecătorul Bereczki Adrian – preşedinte, judecătorul Sonia Deaconescu – locţiitor, judecătorul Mariana Făgărăşan – membru, Iulian Cîrjă – reprezentant AEP, membru, Alexandrina Camelia Tomuş – reprezentant PSD, membru, Koss Gabriela – reprezentant PNL, membru, Toth Andrea – reprezentant UDMR, membru şi Gabriela Furnea – reprezentant ALDE, membru.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor „nu are competenţa de a interpreta legi în vigoare”

De asemenea, decizia nr. 6/27 octombrie 2016 conţine alte două precizări importante făcute de membri Biroului de Circumscripţie Electorală nr. 28 Mureş. „În legătură cu argumentele prezentate de doamna Koss Gabriela şi înscrisurile depuse, reţinem că, în ceea ce priveşte sintagma „aceeaşi funcţie, s-a pronunţat Curtea Constituţională a României, prin decizia nr. 418/3 iulie 2016, unde, la paragrafele 37-44 este prezentat „înţelesul unic constituţional” al acesteia. În legătură cu adresa nr. 4c-11/742 din 18 octombrie 2016 a Comisiei Juridice de Disciplină şi Imunităţi din cadrul Camerei Deputaţilor, prin care aceasta procedează la interpretarea unor dispoziţii legale, constatăm că această instituţie nu are competenţa de a interpreta legi în vigoare, în cazuri concrete de speţă, acesta fiind atributul exclusiv al instanţelor judecătoreşti şi a Curţii Constituţionale”, se menţionează în document.

Conform articolului 59, alineatul 2, din Legea nr. 208/2015, „decizia poate fi contestată de către candidat sau de competitorii electorali care au propus candidatura în termen de cel mult 48 de ore de la data afişării deciziei de respingere”.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE