Contracte diminuate pentru cluburile sportive Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 746 Vizualizări

Contracte diminuate pentru cluburile sportive

 

Banii pentru patru cluburi sportive, celebrele contracte de asociere cu ASA 2013, BC Mureș, CS Universitar și City’us, au încins din nou spiritele în Consiliul Local (CL) Tîrgu Mureș. Până la urmă, banii au fost alocați, în regim de urgență, însă hotărârea a fost, parțial, amendată.

 

foto-3

Ședința de Consiliu Local Tîrgu Mureș a început cu proiectele de hotărâre în regim de urgență 1 și 2, prin care s-a luat act de încetarea mandatului de consilier local al liberalului Ioan Fărcaș, respectiv a fost validat mandatul noului ales care va prelua locul rămas vacant – Călin Moldovan. Acesta a depus jurământul ca apoi să trecem la proiectul de hotărâre cu numărul 5 în regim de urgență – proiect cu privire la asigurarea sumelor pentru asocierile cu structurile sportive pentru sezonul 2016/2017. Ceea ce se anunța deja o dezbatere furtunoasă, în sală fiind prezenți sportivi, în principal ai CS Universitar, clubul de volei din municipiu, precum și reprezentanți din conducerea și antrenori ai celor patru cluburi asociate cu Primăria Tîrgu Mureș – ASA 2013, BC Mureș, CS Universitar și City’us.

 

img_8370

Primarul Dorin Florea a fost prezent la începutul ședinței de consiliu și și-a refirmat sprijinul pentru sportul de performanță. “Cât privește sportul să știți că îl voi susține atâta timp cât voi fi primar al acestui oraș, pentru că este normal și pentru că este un mandat din partea cetățenilor, le mulțumesc târgumureșenilor că până în 2008 m-au înțeles când le-am spus că sprijin mai puțin sportul pentru că trebuia să pun orașul la punct în toate sferele lui. Dacă vă dau cifrele investite în învățământ și școli, o să vedeți cam la ce nivel arătau școlile în 1996 și 2000”, a transmis acesta.

 

UDMR a cerut diminuarea sumelor

 

img_8329

Csiki Zsolt, liderul fracțiunii UDMR din CL Tîrgu Mureș, a fost primul care a vorbit pe tema finanțării celor patru cluburi sportive, propunând câteva amendamente. “Fracțiunea UDMR a depus un amendament la Comisia de Buge prin care cere diminuarea cu 20 % a contractelor sportive și plata unui sfert din sumă în acest an, iar restul de trei sferturi să fie plătite anul viitor și premiile sportive să fie discutate într-o ședință ulterioară în 2017”, a fost solicitarea acestuia.
De asemenea, alesul local a adus în discuție problema restanțelor către cluburi.
“Aș vrea să atrag atenția Primăriei că există datorii neachitate către cluburi, încă din contractele din 2015/2016, cu solicitarea ca aceasta să binevoiască să plătească aceste datorii în regim de urgență, ținând cont că aceste cluburi nu au primit bani, mi se pare din luna aprilie”, a mai cerut Csiki Zsolt.

 

POL vrea referendum și altă destinație a banilor

 

img_8386

 

Radu Bălaș a vorbit din partea POL despre alocarea celor 20 de milioane de lei pentru comunitate și a susținut că partidul este consecvent poziției exprimate înainte de alegerile locale. “Sunt de acord cu domnul Csiki că trebuie să susținem sportul profesionist și sportul de masă, dar după reguli egale pentru toată lumea. Astăzi se vrea împărțirea a 20 de milioane de lei și am spus că ar fi mai bine pentru comunitate să construim 40 de terenuri de sport, deci să susținem sportul de masă în școli decât să dăm la patru cluburi. De aceste 40 de terenuri vor beneficia 20.000 de tineri, în vreme ce, dacă dăm la cluburi, vor beneficia 400 de sportivi. De investițiile în cele 40 de terenuri ar beneficia comunitatea timp 10-15 ani, de finanțarea cluburilor se va beneficia 0,7 ani”, a fost mesajul acestuia.
“Ce ar fi dacă voi jucați volei sau baschet, iar echipa concurentă vouă să aibă bani cu nemiluita de la comunitate, iar ceilalți, într-adevăr să nu aibă tricouri, mingi, pentru că din banii părinților voștri, ai altor sponsori care finanțează echipa comunității s-a finanțat doar clubul vostru”, a fost o parte a discursului lui Dan Mașca, președintele POL, adresat sportivilor prezenți în sală. Mark Christian Hermann, tot de la POL, a propus un referendum pentru consultarea târgumureșenilor pe tema finanțării cluburilor sportive. “Eu aș propune să facem un exercițiu democratic și să supunem problematica finanțării sportului unui referendum. Dacă majoritatea spune că vrem să alocăm sume colosale pentru patru echipe în detrimentul transportului în comun, în detrimentul investițiilor în infrastructură, în detrimentul investițiilor care ar trebui făcute în școli, atunci eu o să îmi asum rezultatul acelui referendum”, a declarat alesul POL.

 

PNL, pentru contractele de asociere

 

img_8341

 

Theodora Benedek a fost vocea liberalilor care a criticat aducerea în discuție a restanțelor și a anunțat poziția PNL față de proiectul de hotărâre. “Eu mă bucur foarte mult că toți cei de aici susțin că doresc să sprijine sportul și grupul nostru PNL întotdeauna a sprijinit sportul, iar câteodată poate chiar am avut probleme din cauza asta. Nu cred că este firesc să se atace că s-au făcut sau nu s-au făcut plățile, când tocmai avem în mape proiectul de hotărâre care deblochează efectuarea acestor plăți”, a declarat alesul local.
De asemenea, Dumitru Matei a subliniat investițiile care s-au făcut în unitățile de învățământ din municipiu, iar Radu Todoran a susținut că în Tîrgu Mureș sunt destule locuri de joacă pentru copii.

 

Cluburile au cuvântul

 

img_8335

 

Din partea cluburilor au vorbit mai mulți reprezentanți. De la BC Mureș a vorbit președintele clubului, Cornel Lungu, care a prezentat performanțele echipelor de juniori și a celei de Liga Națională, precum și despre cum s-a dezvoltat baschetul târgumureșean în urma asocierii cu primăria.
Constantin Copotoiu, președintele onorific al CS Universitar, a militat, de asemenea, pentru nevoia de a sprijini sportul de performanță. “Sportul este cel mai bun ambasador al unei țări. (…) De acolo, de jos trebuie să avem piramida, de la sportul de masă, dar, dacă nu ai vârful piramidei, acela care vine de jos unde se poate educa și unde poate să își perfecționeze aptitudinile și să facă performanță decât în cluburile de sus? (…) Nu știți câtă muncă se depune la nivelul unui club, când angajăm echipe de juriști, de contabili, ca să fim pe lege, să nu greșim”, a spus acesta.
De asemenea, pledoarie pentru sprijinirea futsalului a avut Vlad Podar.
Seches Carol, antrenorul ASA Feminin, a avut cea mai dură intervenție în CL Tîrgu Mureș. “Înainte de alegeri, toți ați fost mari și tari și ați promis și, dacă nu puteți să faceți, să aveți caracterul și să spuneți: nu finanțăm sportul. Punct. Finanțăm altceva. Dar să fiți siguri că pe acest buletin nu va mai fi nici UDMR, nici POL, niciun alt partid din orașul ăsta, niciodată”, a spus Seches Carol.
Pentru cei doritori să asculte întreaga dezbatere, putem să le punem la dispoziție înregistrările, însă, rămânem consecvenți în a promova opiniile argumentate prezentate de către aleșii locali și, mai puțin, atacurile dintre aceștia, personale și la persoană. Dar să vedem ce s-a votat în cele din urmă, proiectul fiind aprobat pe articole, la propunerea social-democratului Cristian Bratanovici.

 

Vot pe articole

 

psd

 

La articolul 1, consilierii locali au luat act de informările/rapoartele depuse de către structurile sportive asociate, precum și de faptul că au fost recuperate sumele datorate la bugetul local de către acestea, în urma raportului Camerei de Conturi Mureș care a constatat un prejudiciu de 517.000 de lei în bugetul local prin cheltuirea nelegală a acestei sume de către cluburile sportive. Nu mai insistăm, am mai tratat acest subiect într-o ediție anterioară.
Au votat împotrivă cei trei aleși ai POL și s-au abținut Daniela Ceană de la PSD, Furo Judita, Novak Csaba și Peti Andrei de la UDMR.
La articolul al doilea, aleșii au votat: “Se ia act de nota secretarului municipiului Tîrgu Mureș nr. 46580/05.09.2016 și se eliberează sumele din bugetul local subcapitolul Sport – Titlul XI”. Banii au fost votați în luna iulie, la rectificarea bugetară.
Consilierii amintiți mai sus au votat la fel și la acest articol.
Articolul al treilea va avea următorul conținut: “Se aprobă alocarea de la bugetul local a sumelor pentru sezonul competițional 2016-2017, după cum urmează: BC Mureș – 3,2 milioane de lei, CSU 820.000 de lei, Cityus – 1,2 milioane de lei, ASA – 5,12 milioane de lei”. Din această sumă, în 2016 va fi alocată doar un sfert din cuantumul aprobat, iar restul anul viitor, iar sumele pentru performanță au fost înlăturate și vor fi discutate din nou în 2017.
Acest articol a trecut cu 12 voturi, în afară de consilierii amintiți deja care și-au menținut votul, s-au mai abținut social-democrații Cristian Bratanovici, Sebastian Pui și Sergiu Papuc. Szaszagaspar Barnabas nu a votat.
Pentru proiectul de hotărâre în întregime s-au înregistrat 14 voturi pentru, POL a votat împotrivă, iar Daniela Ceană, Furo Judita, Novak Csaba, Peti Andrei, Szaszgaspar Barnabas și Sebastian Pui s-au abținut de la vot.
Poate ar mai fi unele de spus, dar prelungirea până după ora 19 a ședinței și ora de tipar ne determină să ne oprim aici. Vom reveni asupra ședinței și în edițiile noastre viitoare.
Ligia VORO

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE