Home / Agricultura / Situația laptelui ținută sub control de DSVSA Mureș

Situația laptelui ținută sub control de DSVSA Mureș

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș a fost informată în cursul zilei de miercuri, 26 octombrie de către DSVSA Botoşani despre faptul că o bovină sacrificată într-un abator din Botoşani a fost diagnosticată ca prezentând leziuni de tuberculoză bovină. În urma acestei notificări, inspectorii DSVSA Mureş s-au deplasat la exploataţia de bovine din care provenea animalul depistat cu tuberculoză bovină, unde au constatat că în ferma respectivă nu se producea lapte pentru consumul uman (nu existau vaci în lactaţie), astfel s-a luat decizia de a testa tot efectivul de bovine cu vârsta de peste 6 săptămâni. ”În urma anchetei efectuate, DSVSA Mureş a constatat că exploataţia respectivă, în care se creştea tineret bovin, colabora în permanenţă, prin schimburi de animale, cu o altă exploataţie din judeţul Mureş, aparţinând aceloraşi co-proprietari. Din acest motiv s-a luat decizia de a testa şi efectivul din cea de-a doua exploataţie, cu prioritate în cea de-a doua, în care erau crescute vacile de lapte aparţinând celor doi co-proprietari”, se aarată într-un comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș.

Livrarea laptelui interzisă consumului uman

Potrivit directorului DSVSA Mureș dr. Vasile Liviu Oprea testele efectuate au evidenţiat prezenţa unor reacţii alergice care suspicionau prezenţa tuberculozei bovine la o parte din efectivul din cele două exploataţii. În confomitate cu prevederile legale, începând cu aceeaşi zi, când s-a efectuat prima interpretare a testelor de tuberculinare (04.06.2016), s-a dispus interzicerea livrării laptelui către consumul uman şi alte măsuri specifice, inclusiv separarea bovinelor reacţionate la tuberculinare de cele care au prezentat reacţie negativă, precum şi celelalte măsuri specifice reglementate de legislaţia în vigoare”, afirmă dr. Vasile Oprea.

Citeste si:  Fermă nouă de peste 40.000 de găini, într-o localitate mureșeană

Fără pericole pentru sănătatea populaţiei

De asemenea, pentru laptele provenit de la animalele reacţionate (neconcludente şi pozitive) s-a dispus dirijarea lui pentru distrugere la o unitate specializată de tip Protan. Pentru laptele provenit de la bovinele care nu au reacţionat la tuberculinare, negative, în conformitate cu prevederile legale, cu acordul DSVSA Mureş putea fi livrat condiţionat spre o fabrică de procesare. Co-proprietarii exploataţiei, din proprie iniţiativă, nu au mai livrat lapte din exploataţia respectivă, începând cu data de 04.06.2016. ”Atât procesatorul care a preluat lapte de la exploataţia respectivă, ca de altfel toţi procesatorii de lapte care livrează lapte pentru consumul uman, efectuează pasteurizarea laptelui materie primă, a cărei eficienţă este stabilită prin teste specifice (testul de fosfatază alcalină negativ, care evidenţiază eficienţa pasteurizării, deci eliminarea tuturor microorganismelor care ar putea afecta sănătatea consumatorilor). De asemenea produsele din lapte şi laptele livrat pe piaţă prin unităţile de procesare nu au pus niciodată în pericol sănătatea populaţiei şi nu a existat niciun risc în acest sens. Menţionăm că bovina diagnosticată pozitiv la tuberculoză bovină la Botoşani a avut ca agent Mycobacterium caprae şi nu Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch, specific pentru tuberculoza umană). Precizăm că, la cele două exploataţii de animale din judeţul Mureş, au fost sacrificate 76 de animale depistate pozitiv la testul de tuberculinare, iar co-proprietarii au luat decizia de a sacrifica mare parte din efectivul din cele două exploataţii”, precizează directorul DSVSA Mureș.

În privinţa comunicării informaţiilor referitoare la existenţa focarelor de tuberculoză bovină, DSVSA Mureş face precizarea că, potrivit Ordinului nr. 24 martie 2010, privind aprobarea listelor cuprinzând informaţiile secrete de serviciu şi informaţiile de interes public, la ANEXA 3 (punctul 17) situaţia focarelor de TBC şi LEB este încadrată în lista cuprinzând informaţiile de interes public comunicate la cerere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Au început negocierile pentru vânzarea-cumpărarea Fabricii de zahăr din Luduș

Fabrica de zahăr de la Luduş ar putea fi preluată de către fermierii din zonă, …